Erilaiset sähkön hinnoittelumallit sopivat erityyppisille yrityksille ja energian käyttömäärille. Onkin hyvä tuntea erilaiset hinnoittelumallit, joista valita omalle yritykselle sopivin. Kokosimme päätöksesi tueksi tietopaketin, josta selviävät niin pörssisähköt, yösähköt kuin muutkin sähkön hinnoitteluun vaikuttavat tekijät.
Vaihtoehtoja riittää kaikkiin tarpeisiin
Yrityssähkösopimuksissa on niin paljon valinnanvaraa, että pää saattaa mennä pyörälle sopimusta tehdessä tai vaihtaessa. Hinnoittelultaan sopimukset voivat olla määräaikaisia tai toistaiseksi voimassa olevia, pörssisähköllistä ja yleissähköllistä, kiinteästi hinnoiteltuja tai tuntihinnoiteltuja. Sähkön alkuperälläkin on vaikutusta sähkön hintaan. On aika avata nämä termit ja ottaa niistä selkoa!
Voisitko hyödyntää edullisempaa yösähköä?
Yleissähkö, aikasähkö ja yösähkö ovat sähkön mittaustapoja. Kyse on sähkönsiirrosta ja siitä, mikä yhteys sähkön käytön ajankohdalla on sen hintaan.
Yleissähkö tarkoittaa, että sähköllä on sama hinta vuorokauden ympäri. Tämä on tyypillisin sähkön mittaustapa yrityksissä, jossa sähkön kulutus ei ole kovin suurta.
Aikasähkön tai yösähkön sopimuksissa sähkön hinta vaihtelee siten, että yötunnit ovat edullisempia. Tähän vaikuttaa kysynnän ja tarjonnan laki eli yöllä hiljaisempana aikana sähköä voidaan tarjota edullisemmin. Yrityksesi hyötyy yösähköstä, jos voit siirtää paljon energiaa kuluttavien laitteiden käyttöä yöaikaan halvemmille hinnoille. Yösähkön hinnoittelu on yleensä voimassa klo 22–07. Huomaa vielä, että voidaksesi käyttää päivä/yö-hinnoiteltua sähköä, tarvitset aikatariffia tukevan mittarilaitteiston, joka nykyisin toki on se yleisin vaihtoehto.
Kuinka usein haluat sähkön hinnan muuttuvan?
Sähkön hinta seuraa tiiviisti sähkömarkkinoiden muutoksia ja sähköpörssissä sähkön hinta määritellään tunnin tarkkuudella. Sinä voit yrittäjänä valita, kuinka nopealla sykkeellä oma sähkösopimuksesi seuraa tätä markkinahintaa. Tässä erilaisia vaihtoehtoja:
Hinta päivittyy kuukausittain
Kun haluat yrityksellesi sopimuksen, jonka hinta pysyy jatkuvasti kilpailukykyisenä markkinahintaan nähden ilman, että sinun tarvitsee tehdä yhtään mitään, hyvä valinta on esimerkiksi Fortum Yritys Oiva. Vältyt suurilta hinnanmuutoksilta ja saat hyödyn halvemmista kausista, kun sähkön hinta seuraa markkinahintaa ja päivittyy maltillisesti kuukausittain. Helppoutensa ansiosta sopimus on monen yrittäjän suosikki. Toistaiseksi voimassa oleva sopimus ei myöskään sido yritystäsi määräaikoihin.
Kiinteä hinta jopa kolmeksi vuodeksi
Vaikka hinnat sähkömarkkinoilla kuinka heiluisivat, yrityksellesi sähkön hinta on aina sama Fortum Yritys Varmassa. Hinta määritellään sopimuksen tekohetkellä ja tiedät sähkön hinnan varmasti kahdeksi tai kolmeksi vuodeksi eteenpäin, sopimuksesi pituuden mukaan. Tämä helpottaa yrityksesi budjetointia ja voit keskittyä yrityksesi ydintoimintoihin sen sijaan, että mietiskelisit sähkömarkkinoiden turbulenssia. Tarkkaile hetki sähkön hintoja ennen kiinteähintaisen sopimuksen tekemistä, että osut kohtaan, jossa sähkön hinta on maltillinen.
Pörssisähkön hinta päivittyy tunneittain
Pörssisähkön hinta on aina ajantasainen ja kilpailutettu. Vähäisemmän kysynnän aikana eli iltaisin, öisin ja viikonloppuisin sähkön hinta on alhaisempi. Kun tiedät hintojen vuorokausivaihtelut, voit suunnitella sähkön käytön sen mukaan ja keskittää kulutusta edullisemmille tunneille. Yritys Tunti -sopimuksella saat täyden hyödyn pörssisähköstä ja se näkyy suoraan yrityksesi sähkölaskuissa.
Sähköä yhteishankintana
Jos tunneittain vaihtuva hinta tuntuu liian kiivaalta tahdilta, mutta pörssisähkön edut kiinnostavat, vaihtoehtona on Yritys Aktiivin yhteishankintasalkku. Siinä sähkö ostetaan yhteishankintasalkkuun suoraan sähköpörssistä pitkällä aikajaksolla pienemmissä erissä kerrallaan. Sähkön hintaa saadaan vakautettua ja yrityksesi maksama sähkön hinta perustuu sähköpörssissä kuukausittain toteutuneeseen energian hintaan. Tässä hinnoittelumallissa pienempikin yritys pääsee nauttimaan ammattimaisen sähkönhankinnan eduista ilman vaivaa.
Suositko määräaikaista vai jatkuvaa sopimusta?
Sähkösopimuksen pituudellakin on merkitystä sen hintaan. Kun teet määräaikaisen sopimuksen kiinteällä hinnalla, sähkön hinta pysyy samana koko sopimuskauden ajan. Jos teet määräaikaisen sopimuksen juuri hintojen ollessa matalalla, saat suurimman hyödyn.
Toistaiseksi voimassa oleva sähkösopimus ei vaadi pitkiä sitoumuksia. Jos tilanne sähkömarkkinoilla vaihtelee tai hinnat ovat nousussa, voit seurata tilannetta turvallisesti toistaiseksi voimassa olevan sähkösopimuksen suojissa. Sen hinta seuraa sähkömarkkinoita kuukauden viiveellä. Kun sähkön hinta laskee, voit halutessasi tehdä uusia ratkaisuja sähkösopimuksen suhteen.
Huomioi myös ympäristö ennen sähkösopimuksen tekoa
Vielä ennen kuin teet päätöstä yrityksellesi sopivimmasta sähkösopimuksesta, on hyvä ottaa huomioon myös sähkön ilmastovaikutukset. Voit valita yrityksellesi täysin hiilidioksidipäästötöntä sähköä, joka on tuotettu ilmastoa kuormittamatta. Samalla kun teet helpon ilmastoteon, pienennät ratkaisevasti yrityksesi hiilijalanjälkeä. Voit myös valita sopimukseesi Vihreä-lisäpalvelun, jolla yrityksesi tuotteet ja palvelut syntyvät sähkön osalta 100 % uusiutuvalla energialla.
Yrityksen koosta riippumatta löydät Fortumilta yrityksesi tarpeita vastaavan sähkösopimuksen ja sopivimman hinnoittelumallin.