Årsrevisionen 2024 vid Fortums Lovisa kärnkraftverk slutförd

tors, 10/10/2024 - 07:30

Båda enheterna vid Fortums Lovisa kärnkraftverk producerar åter elektricitet efter slutförd årsrevision. Kraftverksenheten Lovisa 2 var föremål för en så kallad kort årsrevision som räckte 23 dygn. Revisionen slutfördes 27.8.2024. Kraftverksenheten Lovisa 1 genomgick en omfattande årsrevision som görs vart fjärde år. Revisionen, som räckte 39 dygn, slutfördes 9.10.2024. 

Årsrevisionen vid enheten Lovisa 2 slutfördes 2,5 dygn senare än planerat. Orsaken till förseningen var reparationen av ett fel på sekundärsidan, som upptäcktes vid den ordinarie inspektionen, samt en ventilprovningsrelaterad fördröjning. Årsavställningen vid enheten Lovisa 1 förlängdes till först med fem dygn på grund av en fördröjning av de på förhand planerade inspektions- och underhållsarbetena och av reparationsarbeten på en dieselgenerator. Senare förlängdes årsavställningen med ytterligare fyra dygn, då man vid provningar som utförs vid uppstarten av anläggningen upptäckte ett tekniskt fel i en styrstav.
"Uppstarten av anläggningen avbröts för att utreda orsaken till felet och vidta nödvändiga åtgärder. Felet lokaliserades snabbt och drivdonet på den aktuella styrstaven byttes ut i sin helhet. Efter detta kunde vi starta upp kraftverket och upprepa nödvändiga provningsåtgärder”, säger Sasu Valkamo, direktör för Lovisa kraftverk.

”Säkerheten är grunden för all vår verksamhet, även vid årsavställningarna. Ibland fördröjs årsavställningarna av att oförutsedda fel och underhållsbehov åtgärdas. System och apparatur inspekteras och kontrolleras utförligt innan kraftverksenheterna återansluts till elnätet efter slutförd årsrevision”, framhåller Valkamo.

Vid årsavställningarna byter man ut en fjärdedel av reaktorernas kärnbränsle. Förutom utbytet av bränsleelement utfördes diverse underhållsarbeten, inspektioner, reparationer och provningar vid vardera kraftverksenheten. 

”I samband med årsavställningen i augusti, laddades reaktorn vid kraftverksenheten Lovisa 2 med det första partiet bränsleelement från det amerikanska företaget Westinghouse Electric Company. Samarbetet med Westinghouse garanterar ett pålitligt västerländskt alternativt för leveranser av kärnbränsle till Lovisa kraftverk”, säger Valkamo.

I årsavställningen deltog, utöver kraftverkets ordinarie personal på cirka 660 personer, ungefär 700 externa underhålls- och besiktningsexperter.

Fortum Abp
Kommunikation


Ytterligare information: 
Fortum News Desk, newsdesk [snabel-a] fortum [punktum] com, tfn 040 198 2843