Årets årsrevision vid Lovisa kraftverk innebar en betydande milstolpe då enheten Lovisa 2 för första gången laddades med kärnbränsle av helt västerländskt ursprung.
Uranet i det nya bränslet kommer från västerländska källor och anrikningen görs av västerländska företag. Bränslestavarna tillverkas i Västerås i Sverige.
Petra Lundström, som basar för Fortums kärnkraftsverksamhet, berättar att Fortum förutsåg behovet av ett alternativt kärnbränsle redan i anslutning till ett projekt gällande förlängning av anläggningens drifttid.
– Förhandlingarna med det amerikanska företaget Westinghouse Electric Company inleddes år 2021. I februari 2022 fick projektet högsta prioritet över en natt.
Projektet fortskred i snabb takt och vid årsrevisionen år 2023 laddades en av kraftverksenheterna med ett testelement från Westinghouse i syfte att få mekaniska drifterfarenheter, säger Petra Lundström.
– Vid årets avställning kunde vi konstatera att testelementet fungerar enligt våra förväntningar och i augusti kunde vi ladda reaktorn vid Lovisa 2 med den första partiet nytt kärnbränsle, fortsätter hon.
Målmedvetet arbete för energisäkerheten
Kärnbränslet skräddarsys enligt reaktortypen. Av den orsaken är implementeringen av ett nytt bränsle
vid ett kärnkraftverk alltid ett flerårigt projekt som kräver omfattande teknisk planering, omfattande testningar och diverse myndighetsgodkännanden.
– Vårt bränsleprojekt försnabbades av att det nya bränslet baserar sig på en typ av bränsle som levererades av företaget British Nuclear Fuel Limited i början av 2000-talet. Bränslet användes av Lovisa kraftverk under några år parallellt med det ryska kärnbränslet, säger Petra Lundström.
Trots att arbetet inte startade från ett helt tomt bord anser hon att teamen från Westinghouse och Fortum gjorde en ansenlig prestation.
– Genom målmedvetet och omsorgsfullt arbete möjliggjorde teamen användning av det nya kärnbränslet på drygt två år utan att på minsta vis ge avkall på anläggningens säkerhet, avrundar Petra Lundström.
I sista hand har projektet handlat om energisäkerhet. Utvecklingen av nya västerländska kärnbränslen för VVER-reaktorer av Lovisatyp är uttalat viktig för hela Europa i dagens förändrade geopolitiska läge.