I Olkiluoto har man tagit ytterligare ett steg i riktning mot slutförvaring av använt kärnbränsle. Testdriftens första fas vid Posivas anläggning slutfördes med lyckat resultat i början av september. I framtiden kommer det använda kärnbränslet från Lovisa kraftverk att slutförvaras i Posivas slutförvaringsanläggning Onkalo i Euraåminne.
Under den flera månader långa provdriften testas slutförvaringsanläggningens funktionalitet i sin helhet. Provdriften säkerställer trygg slutförvaring innan den
egentliga driften inleds.
Avsikten är att inleda slutförvaringen av använt kärnbränsle i Posivas anläggning i mitten av 2020-talet.
Det använda kärnbränslet slutförvaras djupt nere i den stabila berggrunden. Kärnbränslet kapslas in i gjutjärnskapslar som omges av en korrosionsförebyggande kopparmantel. Kapslarna placeras i borrade håligheter på cirka 430 meters djup, där de omges med bentonitlera.
Anläggningen ONKALO omfattar en spiralformad körtunnel, fyra vertikala schakt (ett personschakt, ett kapselschakt och två ventilationsschakt), central-, slutförvarings- och forskningstunnlar samt flera teknikrelaterade utrymmen. Hittills har man schaktat cirka tio kilometer tunnlar i Olkiluotos berggrund. Under de kommande 100 åren kommer man att schakta ytterligare 40 kilometer tunnlar i slutförvaringsanläggningen.
ONKALO har utrymme för sammanlagt 6 500 ton använt uranbränsle, vilket motsvarar cirka 3 250 slutförvaringskapslar.
Finland är det första landet i världen som har löst slutförvaringsfrågan. Slutförvaringsanläggningens unika apparathelheter och system, som har forskats fram och utvecklats under flera decennier, används nu för första gången tillsammans.
Källa: Posiva
Egen grotta
Vid Lovisa kraftverk stävjar man uppkomsten av avfall och ökar man andelen återvinningsbart avfall.
Kraftverkets avfall utgörs av konventionellt avfall (91 %), låg och medelaktivt radioaktivt avfall (6 %) och använt kärnbränsle (3 %). Avfallsmängderna, som sammanhänger med årsrevisionernas omfattning, varierar något från år till år.
Det låg- och medelaktiva radioaktiva avfallet från kraftverkets kontrollområden slutförvaras på 110 meters djup i Hästholmens slutförvaringsanläggning. Kraftverkets använda kärnbränsle mellanlagras på kraftverksområdet i väntan på slutförvaring i Euraåminne.