Kalla vätgaspilot

Vårt första steg mot framtidens rena vätgasanläggningar

Vi har tagit ett viktigt steg mot möjliga framtida kommersiella P2X-installationer. Vår nya pilotanläggning för vätgas använder två olika elektrolysörtekniker, vilket möjliggör ett bredare spektrum av tekniska jämförelser och optimering. Projektet är värt 17 miljoner euro och omfattar både bygg- och driftsfasen.

Huvudsyftet med projektet är att testa vätgasproduktion och tillhandahålla en referens för framtida P2X-projekt. Vi kommer att testa två olika tekniker, alkali- och PEM-elektrolysörer, i pilotanläggningen för att jämföra deras egenskaper och prestanda. Vi vill också förstå säkerhet, prestanda och underhåll av vätgasproduktion och testa potentialen för flexibilitet.

Byggnadsarbetet har redan inletts och produktionen förväntas starta i slutet av 2025 och pågå i cirka två år, mellan 2025 och 2028. Denna tidsplan gör det möjligt för oss att samla in värdefulla data och erfarenheter till stöd för potentiella framtida P2X-projekt.

Projektets parter

  • Fortum Power and Heat Oy äger Kalla-anläggningen och kommer att driva den med egna resurser. Under byggnationen ansvarar Fortum för projektets genomförande och fungerar även som designövervakare (owner’s engineering).
  • Fortum Waste Solutions Oy - en del av NG Group ansvarar för markarbeten.
  • Euromekanik AB fungerar som anläggningsintegratör och ansvarar för utrustningsinstallationer.
  • Stargate OÜ levererar den alkaliska elektrolysören.
  • Hystar A/S levererar PEM-elektrolysören.

Vattenelektrolys

Vatten (H2O) kan delas upp i vätgas (H2) och syre (O2) i en elektrolysörcell med hjälp av en elektrisk ström. Elektrolysörcellerna består av två elektriskt ledande elektroder, en anod och en katod, och en elektrolyt mellan dem. Elektrolyten kan vara antingen flytande eller fast. När likström appliceras på elektrolysörcellen orsakar den resulterande potentialskillnaden en reaktion där syre bildas vid den positivt laddade anoden och vätgas bildas vid den negativt laddade katoden.

I en alkalisk vattenelektrolysör (AWE = alkaline water electolyser) är elektroderna nedsänkta i en alkalisk lösning, vanligtvis cirka 30% kaliumhydroxid (KOH), som fungerar som elektrolyt. Det finns också ett gasogenomträngligt membran mellan elektroderna för att hålla den producerade vätgasen och syret separerade.

I en PEM-elektrolysör (PEM = proton exchange membrane) installeras ett polymermembran som leder elektricitet men är ogenomträngligt för gaser mellan elektroderna och fungerar som elektrolyt. I detta fall behövs ingen separat flytande elektrolyt.

Kommersiella elektrolysörer har flera celler kopplade tillsammans för att öka vätgasproduktionen. Vid full kapacitet använder Kalla-anläggningen cirka 1,75 MW elektricitet och producerar cirka 32,5 kilogram vätgas per timme.

Både AWE- och PEM-elektrolysanläggningar har en hel del kringutrustning runt själva elektrolysören, såsom vattenrening, rening av den producerade vätgasen och borttagning av värme som genereras i processen. Dessa utrustningar är i grunden likartade oavsett vilken elektrolysteknik som väljs. 

Se plats på kartan

Mer information om vätgas (fortum.se)

Mer information om vätgas