Sähkön tuottajat ja kuluttajat arvostavat sähkönhinnan ennustettavuutta. Useimmat sähköntuottajat myyvät tulevaa tuotantoaan etukäteen ja tätä toimintaa kutsutaan sähkön hintariskin suojaamiseksi. Suojaaminen on käytännössä sähkön hinnan lukitsemista etukäteen johdannaisilla Nasdaq Commodities -sähköpörssissä tai kahdenvälisin sopimuksin. Tällä hetkellä yhä suurempi osa suojaamisesta tehdään kahdenvälisin sopimuksin muiden yritysten kanssa. Pörssissä tehtävät suojaukset vaativat käteisvakuuksia, joiden logiikka on kuvattu tarkemmin täällä.
Kun esimerkiksi sähköntuottaja tietää suojaamisen ansiosta tuotteensa tulevan hinnan, pystyy se paremmin ennustamaan tulevaa kassavirtaansa ja suunnittelemaan toimintaansa ja investointejaan.
Fortum suojaa sähkönhintaa markkinariskien minimoinniksi
Fortumin suojaustoiminnan keskeinen periaate on markkinariskien minimointi. Yksiselitteisesti: Emme tee spekulatiivista kaupankäyntiä. Suojaukset tehdään useita vuosia etukäteen, näin turvataan tulevaisuuden kassavirrat ennakoitavalle tasolle.
Pohjoismaissa vesivoiman saatavuus on perinteisesti vaikuttanut merkittävästi sähkön hintaan. Niukkoina vesivuosina hinta on korkeampi ja runsassateisina se laskee. Jos olisimme vain päivittäisen spot-hinnan varassa, kassavirta voisi heitellä hyvinkin paljon.
Kuvassa 1 on esitetty Fortumin sähköstä saama hinta suojausten avulla verrattuna tilanteeseen, jossa tuotantoa ei olisi suojattu lainkaan. Ilman suojausta taloudellinen tuloksemme olisi heilahdellut paljon ja kassavirran ennustaminen olisi ollut liki mahdotonta.