Hiilen käytön lopettaminen on osa Fortumin ja Espoon kaupungin yhteistä Espoo Clean Heat -ohjelmaa, jonka aikana Espoon, Kauniaisten ja Kirkkonummen alueen kaukolämpö muuttuu hiilineutraaliksi vuoteen 2030 mennessä. Lämmöntuotanto perustuu kasvavassa määrin hiilidioksidivapaaseen sähköön eli hukkalämmön talteenottoon, lämpöpumppuihin, sähkökattiloihin ja lämpövarastoihin.
Kaukolämmityksen hyvästit hiilelle
Viimeinen Espoon, Kirkkonummen ja Kauniaisten kaukolämmöntuotantoon käytetty hiiliyksikkö poistettiin käytöstä lopullisesti 28.4.2024, yli vuosi ennakoitua aiemmin.
Matkalla hiilineutraalisuuteen
Katso Hyvästit hiilelle -reportaasisarja
Reportterimme Waltteri oli mukana historiallisissa hetkissä, kun jätimme hyvästit hiilelle. Viiden videon sarja kertoo, miksi luovuimme hiilestä, miltä näytti viimeisen hiililastin saapuminen Suomenojalle ja hiilikattilan tulen sammuttaminen, miten yksi hiilenpala päätyi espoolaisten grillimakkaraan ja miten kaukolämmön matka jatkuu tästä eteenpäin.
Lähitalvien kaukolämpö turvataan kaasulla
Lähivuosina kylmimpien ajankohtien lämmön- ja samalla sähköntuotanto varmistetaan kaasulla. Kun lämmöntalteenotto Microsoftin tulevista datakeskuksista Kirkkonummella ja Espoossa käynnistyy, kaasun käyttö korvataan datakeskusten hukkalämmöillä. Niiden odotetaan tuottavan asteittain noin 40 prosenttia koko kaukolämmöntarpeesta. Lue lisää hukkalämmön talteenotosta.
Lisätietoa kaukolämmöntuotannon muutoksesta
Lopetamme hiilen käytön etuajassa
Suljemme viimeisen kaukolämmöntuotantoon käytetyn hiiliyksikön Suomessa keväällä 2024. Yksikkö on käyttöikänsä päässä, eivätkä lisäinvestoinnit siihen ole enää teknis-taloudellisesti kannattavia. Päätöksen myötä Fortumin lämmitys- ja jäähdytysliiketoiminta luopuu hiilen käytöstä Suomessa vuosi ennakoitua aiemmin.
Espoo Clean Heat muuttaa kaukolämmön hiilineutraaliksi
Espoo Clean Heat -ohjelman tavoitteena on tuottaa kaikki kaukolämpö hiilineutraalisti Espoon, Kauniaisten ja Kirkkonummen alueella 2020-luvun aikana. Uuden sukupolven kaukolämpö perustuu fossiilisten energianlähteiden korvaamiseen älykkäillä ja joustavilla ratkaisuilla, jotka hyödyntävät mm. palvelinkeskusten ja jätevesien hukkalämpöjä, uusiutuvaa sähköä ja lämpöpumppuja sekä bioenergiaa.
Hyvästit hiilelle - katse puhtaaseen tuotantoon
Kaukolämmitys otettiin Suomessa ensimmäisenä käyttöön Espoon Tapiolassa 70 vuotta sitten. Alkuvuosina Otsolahden lämpökeskuksen kattiloissa poltettiin puolalaista kivihiiltä, jolla tuotettiin lämpöä ja sähköä keskitetysti tapiolalaisille. Suomenojan voimalaitoksen valmistuessa 1977 siellä alettiin tuottamaan kivihiilellä kaukolämpöä ja sähköä laajemmin Espooseen ja myöhemmin myös Kauniaisiin ja Kirkkonummelle.