Kallan koelaitos

Ensimmäinen askeleemme kohti tulevaisuuden puhtaan vedyn tuotantolaitoksia.

Olemme ottaneet merkittävän askeleen kohti mahdollisia tulevia kaupallisia P2X-laitoksia. Uusi vedyn koelaitoksemme hyödyntää kahta eri elektrolyyseriteknologiaa, mikä mahdollistaa laajemman teknologisen vertailun ja optimoinnin. Hanke on arvoltaan 17 miljoonan euroa ja se kattaa sekä rakennustyöt että käyttövaiheen

Hankkeen päätavoitteena on vedyn tuotannon pilotointi ja referenssin luominen tuleville P2X-hankkeille. Testaamme koelaitoksella kahta eri teknologiaa, Alkali- ja PEM-elektrolyysereitä, joiden avulla voimme vertailla niiden ominaisuuksia ja suorituskykyä. Lisäksi haluamme ymmärtää vedyn tuotannon turvallisuutta, suorituskykyä ja kunnossapitoa sekä testata joustavuuden potentiaalia.

Rakennustyöt ovat jo alkaneet, ja tuotannon arvioidaan käynnistyvän loppuvuodesta 2025. Tuotanto jatkuu noin kaksi vuotta, vuosien 2025 ja 2028 välillä. Tämä aikataulu antaa meille mahdollisuuden kerätä arvokasta dataa ja kokemusta, jotka tukevat mahdollisia tulevia P2X-hankkeita. 

Kuva Kallan työmaalta 4. tammikuuta 2025.

Projektin osapuolet

Fortum Power and Heat Oy omistaa Kallan laitoksen ja laitosta tullaan operoimaan Fortumin omilla resursseilla. Rakentamisen aikana Fortum vastaa projektin toteutuksesta ja toimii myös itse suunnittelun valvojana (owner’s engineering).

  • Maanrakennustöistä vastaa Fortum Waste Solutions Oy - part of NG Group
  • Laitoksen integraattorina toimii ja laiteasennuksista vastaa Euromekanik AB
  • Alkalielektrolyyserin toimittaa Stargate OÜ
  • PEM-elektrolyyserin toimittaa Hystar A/S

Veden elektrolyysi 

Vettä (H2O) voidaan pilkkoa vedyksi (H2) ja hapeksi (O2) elektrolyysikennossa sähkövirran avulla. Elektrolyyserikennot koostuvat kahdesta sähköä johtavasta elektrodista, anodista ja katodista, ja niiden välissä olevasta elektrolyytistä. Elektrolyytti voi olla joko nestemäinen tai kiinteä. Kun elektrolyyserikennoon johdetaan tasavirtaa, syntynyt potentiaaliero aiheuttaa reaktion, jossa positiivisesti varautuneelle anodille muodostuu happea ja negatiivisesti varautuneelle katodille vetyä. 

AWE- eli alkalielektrolyyserissä (AWE = alkaline water electolyser) elektoridit on upotettu emäksiseen liuokseen (alkali), normaalisti noin 30-prosettiseen kaliumhydroksidiin (KOH), joka toimii elektrolyyttinä. Elektrodien välissä on myös kaasuja läpäisemätön kalvo, jolla tuotettu vety ja happi saadaan pysymään erillään. 

PEM-elektrolyyserissä (PEM = proton exchange membrane) puolestaan elektrodien väliin asennettu sähkövirtaa läpäisevä mutta kaasuja läpäisemätön polymeerikalvo toimii elektrolyyttinä. Tässä tapauksessa erillistä nestemäistä elektrolyyttiä ei tarvita. 

Kaupallisissa elektrolyysereissä on yhteen kytkettyinä useita kennoja, jotta vedyn tuotantomäärää saadaan nostettua. Kallan laitoksessa käytetään täydellä teholla sähköä noin 1,75 MW ja vetyä tuotetaan noin 32,5 kiloa tunnissa. 

Sekä AWE- että PEM-elektrolyysilaitoksessa itse elektrolyyserin ympärillä on lukuisia oheislaitteita kuten vedenpuhdistus, tuotetun vetykaasun puhdistus sekä prosessissa syntyneen lämmön siirto pois prosessista. Nämä laitteistot ovat perusperiaatteiltaan samanlaisia riippumatta siitä kumpi elektrolyyseriteknologia valitaan.

Katso sijainti kartalla

Puhdas vety Fortumin strategiassa

Lue lisää vedystä