Kaukolämpöblinit

Bliniannos

Sasu Laukkosen kaukolämpöresepti "Kaukolämpöblinit"

Talvella kylmällä kelillä on usein vaikeaa saada käymisprosessia käyntiin. Tässä kaukolämpöpatterin läheisyys auttaa mainiosti, ja blinit ovatkin juuri talvisesongin herkkua. Blinien kanssa voit syödä kaikkia joulukaloja, mätejä ja sienisalaattikin toimii hienosti.

Tee ensin blinipohja ja anna sen fermentoitua 1–2 päivää, niin että siitä tulee voimakas ja hapan. 

Ennen kuin aloitat, muista hygienia ja turvallisuus:

  1. 1. Noudata reseptiä tarkoin ja hyödynnä patteria vain reseptissä mainituilla tavoilla
  2. Tutustu fermentoinnin hygieniaan:  https://www.martat.fi/marttakoulu/ruoka/sailonta/hapansailonta
  3. Kokkaa vain vesikiertoisen kaukolämpöpatterin kanssa. Sähköpatterin osittainenkin peittäminen voi aiheuttaa palovaaran!
  4. Älä peitä patteria tekstiileillä

Sekoita blinipohjaan keskenään:

  • 0,5 l maitoa (kädenlämpöistä)
  • ¼ hiiva
  • 325 g tattarijauhoa
  • 1 rkl sokeria
  • ½ tl jauhettua merisuolaa

Siirrä valmis pohja lämpöpatterin läheisyyteen ja poista purkista paineet aamuin ja illoin.

Optimaalinen lämpötila fermentoinnille on 20–25 °C, joten älä aseta astiaa patterin päälle vaan anna sen nauttia epäsuorasta lämmöstä. 

Kun pohja on valmis, voit siirtyä taikinan valmistukseen. Ylijäävän pohjan voit pakastaa myöhempää käyttöä varten.

Sekoita taikinaan keskenään:

  • 130 g blinipohjaa
  • 30 g kirkastettua voita
  • 60g olutta (tummaa tai vaaleaa)
  • 25 g kananmunan keltuaista
  • 50 g vehnäjauhoja
  • 50–60 g kovaksi vatkattua kanamunan valkuaista (lisää viimeiseksi)

Kirkastetun voin voit valmistaa itse sulattamalla voin hitaasti ja sekoittamatta sitä. Kaada kirkas osa sitten vain varovasti toiseen astiaan ilman että voin hera tulee mukana.

Mausta taikina kevyesti suolalla ja paista blinit valurautapannussa kirkastetussa voissa rapeiksi. Anna blinien valua hetki talouspapereilla ennen tarjoilua tai jos haluat paistaa ne etukäteen niin voit lämmittää ne kuumassa uunissa uudelleen.