Muutto omilleen
Jes, vihdoin omaan kotiin! Nuoren ensimmäinen muutto omaan kotiin on iso ja jännittävä asia, jossa riittää paljon järjestettävää. Keräsimme tähän listaa huomioitavista asioista nuorelle ja hänen vanhemmilleen, kun nuori muuttaa kotoa pois omilleen.
Sopiva asunto löytyy yhdessä etsimällä
Yleensä ensimmäinen asunto on vuokra-asunto. Sitä voi etsiä yksityisiltä markkinoilta asuntoportaaleista kuten Oikotie ja Etuovi, kaupungilta sekä opiskelija-asunto- ja muilta säätiöiltä. Omilleen muuttaessa on ensimmäinen koti sopeutettava käytettävissä olevaan budjettiin, joten asunnon koosta ja sijainnista voidaan joutua tinkimään. Kun sopiva asunto löytyy, vanhemmat voivat mennä mukaan asuntonäytölle tueksi
Vuokrasopimus nuoren vai vanhempien nimiin?
Jos omilleen muuttava nuori on alaikäinen, huoltajalta vaaditaan suostumus vuokrasopimuksen tekemiseen. Yli 18-vuotias voi allekirjoittaa vuokrasopimuksen itse. Vanhemmat voivat toimia vuokranmaksussa takaajina, jolloin he sitoutuvat tarvittaessa maksamaan nuoren vuokran. Kotivakuutuksen tekee aina asunnossa asuva, joten sitä ei voi ottaa vanhempien nimiin.
Apua sopimusten tekoon ja arjen askareisiin
Kotona asuvalla nuorella ei ole vielä kokemusta erilaisista sopimusten tekemisestä, joten siinä vanhempien apu on tervetullutta. Itsenäistyvä nuori saattaa kaivata apua myös perusasioissa, kuten pyykinpesun järjestämisessä, ruoanlaiton opettelussa ja budjetin laatimisessa.
Opiskelijatarjous ensimmäiseen kotiin
Opiskelijana saat Fortumin sähkösopimuksen opiskelijahintaan. Tutustu tarjouksiimme opiskelijoille ja säästät. Näin sinulla jää rahaa muuhunkin elämiseen. Fortumilta saat lisäksi aina 100 % hiilidioksidivapaasti tuotettua sähköä ilmastoa suojellen.
Kerrostaloon
Pieneen sähkönkulutukseen kaikkialle Suomessa
Opiskelijoille edullisempi
Hyödynnä opiskelijan sähköetu
Ilmastoystävällinen
100 % hiilidioksidipäästötöntä sähköä
Vinkkejä omilleen muuttavalle nuorelle
Tarkista vuokrasopimuksen kesto ja vuokravakuus
Jos vuokrasopimus on määräaikainen, se tehdään sovituksi ajaksi ja sitä ei yleensä voi purkaa kesken määräajan. Toistaiseksi voimassa oleva vuokrasopimus jatkuu, kunnes vuokralainen tai vuokranantaja lopettaa sen sovitun irtisanomisajan puitteissa.
Vuokrasopimuksessa määritellään vuokravakuuden tai takuuvuokran suuruus, joka on normaalisti 1-3 kuukauden vuokra. Vuokravakuus maksetaan ennen muuttoa, ja sen saa takaisin poismuuton yhteydessä, jos kaikki vuokrat on maksettu ja asunto on samassa kunnossa kuin vuokraushetkellä.
Vuokrasopimuksessa on myös vuokranmaksupäivä, vuokran korotusperiaatteet sekä mahdollinen vesimaksu.
Tee muuttoilmoitus ajoissa
Vakituisen kotiosoitteen vaihtuessa on tehtävä muuttoilmoitus. Sen avulla Kela, verotoimisto, ajoneuvohallinta, pankit ja monet muut virastot ja yritykset saavat automaattisesti uuden osoitteesi väestötietojärjestelmästä. Muuttoilmoituksen voi tehdä jo kuukautta ennen muuttoa, viimeistään viikon sisällä muutosta. Tilapäinen muuttoilmoitus on tehtävä yli 3 kuukauden mittaisesta muutosta, jos tarkoituksena on sen jälkeen palata vakituiseen osoitteeseen.
Muista sähkösopimus ja tarkista netti
Jotta sähköt toimisivat jo muuttopäivästä alkaen, on asuntoon tehtävä oma sähkösopimus. Käytä hyväksesi nopeaa ja helppoa testiämme miettiessäsi, millainen sopimus sinulle olisi paras. Opiskelijana saat Fortumilta sähköä opiskelija-alennuksella.
Tarkista etukäteen, onko uudessa kodissasi taloyhtiönetti vai tarvitsetko oman nettiliittymän.
Kotivakuutus maksaa itsensä takaisin vahingon sattuessa
Useat vuokranantajat vaativat vuokralaiselta voimassa olevaa kotivakuutusta. Vakuutus voi tuntua turhalta menolta, mutta se tuo suuret säästöt, jos kodissasi tapahtuu jotakin.
Ilmoita isännöitsijälle tai huoltoyhtiölle muutostasi
Saat oman nimesi oveen ja oikeuden varata esimerkiksi saunavuoroja, kun isännöitsijällä on tieto asumisestasi talossa.
Tarkista Kelalta, saatko asumistukea
Kun muutat omillesi, sinulla voi opiskelun tai muiden kriteerien vuoksi olla oikeus Kelan asumistukeen.
Mitä kaikkea tarvitset ensimmäisessä asunnossa?
Muuttaessasi kotoa ensimmäiseen omaan kotiin tarvitset:
- sängyn – tai ainakin hyvän patjan
- astioita
- vähän huonekaluja
- keittiötavaroita
- siivousvälineitä
- ym.
Kurkkaa tarkempaan listaan Yhdessä -blogissamme.
Kaikkia tavaroita ei suinkaan tarvitse hankkia kerralla. Tavaroita kannattaa rohkeasti pyytää sukulaisilta ja läheisiltä. Tutustu myös lähiseudun kirppareihin, second hand -liikkeisiin ja sosiaalisen median kirpputoriryhmiin.
Minkälainen sähkösopimus ensimmäiseen kotiin?
Testaa sähköapuria ja tiedät mikä on sinulle sopivin sähkösopimus omaan kotiisi.
Muutatko kerrostaloon vai rivitaloon? Oletko opiskelija? Monta asukasta asuu kanssasi samassa osoitteessa? Haluatko aurinkoenergialla tuotettua sähköä?
Muutto ja sähkösopimus
Fortumin asiakkaan muuttoilmoitus
Jo Forumin asiakas? Netissä teet kätevästi sähkösopimuksen muuttoilmoituksen uuteen osoitteeseen.
Valitse sähkösopimus
Mikä sähkösopimus sopii sinulle parhaiten uudessa kodissasi?
Seuraa kulutustasi Oma Fortumissa
Voit seurata omaa sähkönkulutustasi ja ennakoida tulevaa sähkölaskua Oma Fortum verkkopalvelusta tai puhelimella sovelluksella.
Pysy kartalla sähköstä
Energian säästäminen on ajankohtaista ja monet miettivät kodissaan keinoja sähkönkulutuksen vähentämiseksi. Se miten voit säästää energiaa, riippuu usein omasta käyttäytymisestä ja usein jo pienillä teoilla, voit alentaa energiankulutustasi ja säästää sähkölaskussa. Fortum haluaa auttaa sinua hallitsemaan sähkölaskuasi ja varautumaan mahdollisiin yllätyksiin ja olla kotisi luotettava ja vastuullinen sähkökumppani. Lue lisää ja pysy kartalla sähköstä.
Fiksuja juttuja Fortumin asiakkaille
Fortumin sähkösopimus on jo sellaisenaan hyvä juttu – ostat asiakkaanamme aina päästöttömästi tuotettua sähköä. Voit myös valita sähkösopimukseesi uusiutuvan energian lisäpalvelun. Oli valintasi mikä tahansa, ostamme aina kulutustasi vastaavan määrän päästöttömästi tuotetun ja uusiutuvan energian alkuperätakuita
Fortumin asiakkaana saat fiksuja etuja kuten etuja Niemen muuttopalveluista, kätevät sähkönkäytön seuraamisen työkalut ja paljon muuta.
Muutto uuteen asuntoon – lue lisää!
Katso vinkkejä asunnon hankintaan ja muuttojärjestelyihin.
Lue lisää muuttajan oppaasta