Omistusasunto vai vuokralla asuminen?

Oletko muuttamassa? Ota nykyinen sopimuksesi uuteen osoitteeseen tai testaa mikä sopimus sopii uuteen kotiisi.
Muutto yhdessä

Koti on meille tärkeä paikka ja sillä on totisesti väliä että viihdyt omassa kodissasi.

Osa ihmisistä pitää omistusasunnon tuomasta turvasta ja pysyvyydestä, kun taas moni nauttii vuokralla asumisen tarjoamasta vapaudesta. Kummassakin on puolensa, siksi valitseminen on usein elämäntilanteesta riippuvaista ja erilaisiin tilanteisiin voi toinen olla toista parempi vaihtoehto.

Varmaan useimmille ensimmäinen oma koti on vuokra-asunto, sillä nuorilla ei usein ole vielä varaa ostaa omaa asuntoa. Myöhemmässä vaiheessa asunnon ostaminen saattaa tulla ajankohtaisemmaksi, kun säästöjä on kertynyt enemmän. Tällöin vaakakupissa painaa monia asioita, sillä asunnon ostaminen on suurempi investointi. Toisaalta, useat valitsevat vuokralla asumisen, vaikka pystyisivätkin sijoittamaan omaan asuntoon, sillä silloin asunnosta toiseen vaihtaminen on mutkattomampaa.

Päätöksenteon helpottamiseksi olemme koonneet listauksen kummankin vaihtoehdon hyvistä ja huonoista puolista.

Collaboration partners

Löydä sinulle sopivin sähkösopimus

Kokeile sähköapuria

Omistusasunto: omaa tyyliä ja arvonnousuodotuksia

Millaisia vapauksia ja vastuita omistusasunnon hankkimiseen liittyy?

Asunnon omistaminen - erityisesti pääkaupunkiseudulla - vaatii huomattavia säästöjä, ellet saa sitä esimerkiksi perintönä. Lähtökohtaisesti lainan saaminen omistusasuntoa varten edellyttää sinulta säännöllisiä tuloja ja vakituista työpaikkaa, joilla pankki varmistaa lainan takaisinmaksun.
Omistusasuntoon liittyy ainutlaatuinen tunneside ja vapaus. Voit remontoida ja muokata sitä taloyhtiön sääntöjen ja rajoitusten puitteissa. Lisäksi sinulla on mahdollisuus vuokrata asunto, jos muutat itse muualle.

Asunnon omistamisen moninaiset edut:

Asunnon omistamisen moninaiset edut:

  • Turva ja pysyvyys: Pitkäaikainen omistusasunto luo pysyvän asuinpaikan ja yhteisön
  • Sijoitus: Omistusasunto voi toimia sijoituksena, joka kasvattaa arvoaan ajan myötä
  • Remontointimahdollisuus: Omistusasunnossa saat toteuttaa tietyin rajoituksin remontteja ja muutostöitä, mikä lisää asumismukavuuttasi - ja ehkä myös asunnon arvonkehitystä
  • Edelleenvuokraus: Pystyt saamaan omistusasunnosta tuottoa vuokraamalla sitä eteenpäin

Omistusasuntoon liittyy myös haittapuolia:

  • Säästöt ja lainan saaminen: Omistusasunnon hankkiminen vaatii merkittäviä säästöjä, ja lainan saaminen ei ole itsestäänselvyys
  • Kilpailu asuntomarkkinoilla: Asuntomarkkinoiden kova kilpailu voi tehdä sopivan oman asunnon löytämisestä vaikeaa ja työlästä
  • Huolto- ja remonttikulut: Omistusasunnon ylläpitoon ja remontteihin liittyvät kustannukset voivat olla odottamattomia ja merkittäviä
  • Asunnon myynti: Asunnon myyminen ei aina käy käden käänteessä, ja myyntiprosessi voi olla monimutkainen

Tutustu vinkkeihin asunnon ostajille ja onnistu.

Omistusasunnon sähkösopimus

Omistusasunnon sähkösopimuksen solmiminen on tärkeä askel matkalla uuteen kotiin. Varmista, että hoidat sähköasiat kuntoon hyvissä ajoin ennen muuttoa. 

Sähkösopimuksen tekeminen on suoraviivaista ja helppoa sähköavustajallamme.

Vuokralla asuminen: joustavuutta ja remonttivapautta

Mikä tekee vuokralla asumisesta houkuttelevan vaihtoehdon?

Vuokralla asuminen tarjoaa vapautta ja joustavuutta, joita monet arvostavat. Vuokraaminen on hyvä vaihtoehto, jos et halua sitoutua asuntoon pitkäksi aikaa, sillä siitä pääsee irtisanoutumaan suhteellisen helposti. Vuokralla asuessasi voit kokeilla erityyppisiä asuntoja, asuinalueita tai jopa kaupunkeja. Vuokra-asuminen voi olla myös ainoa vaihtoehto, jos omaa varallisuutta ei ole kertynyt tarpeeksi asunnon ostamiseen.

Mitä etuja liittyy vuokralla asumiseen?

  • Vapaus ja sitoutumattomuus: Vuokralla asuminen tarjoaa vapauden elää ilman pitkäaikaista sitoutumista tiettyyn asuntoon tai asuinpaikkaan
  • Kokeilumahdollisuus: Vuokra-asuminen antaa mahdollisuuden kokeilla erilaisia asuntoja ja asuinpaikkoja
  • Helppo muutto: Vuokra-asunnon vaihtaminen toiseen on suhteellisen helppoa ja joustavaa ilman byrokratiaa tai suuria taloudellisia riskejä

Mitä haittoja vuokra-asumiseen liittyy?

  • Korkea vuokrataso suosituilla asuinalueilla: Erityisesti suosituimmilla asuinalueilla, joissa vuokrataso on noussut korkealle, voi olla haastavaa löytää kohtuuhintaista vuokra-asuntoa
  • Vuokrankorotukset: Vuokranantajalla on oikeus korottaa vuokraa tietyin perustein, mikä kasvattaa asumiskustannuksia
  • Rajoitukset muutoksissa: Vuokra-asunnoissa on usein rajoituksia omiin muutoksiin, kuten remontointiin tai suuriin sisustuksellisiin ratkaisuihin. Mutta myöskään omistusasuntoa ei saa remontoida mielensä mukaan, vaan taloyhtiön linjausten puitteissa
  • Vaikutusmahdollisuudet taloyhtiön asioihin: Vuokra-asujana sinulla on rajatummat mahdollisuudet vaikuttaa taloyhtiön päätöksiin 
  • Ei oman asunnon tuntua: Jotkut voivat kokea, että vuokra-asunto ei tunnu täysin omalta kodilta. Toisaalta joillekin vuokra-asunto voi olla mieluisin ja kotoisin koti koskaan

Tutustu vuokralaisen oppaaseen ja löydä unelmiesi asunto.

Sähkösopimus vuokra-asuntoon

Vuokra-asuntoon muuttaessa sinun on tärkeää huolehtia sähkösopimuksesta - se tulee nimittäin harvoin ”talon puolesta”. Mieti, minkälainen sähkösopimus sinun elämäntilanteeseesi, arvoihisi ja sähkönkulutustottumuksiisi sopii.

Jos asut kerrostalossa, sopivin sähkösopimus voi olla helppo kuukausihinnoiteltu Vakio S tai Vakio M -sopimus. Toisaalta jos haluat kiinnittää sähkön hinnan 24 kuukaudeksi Fortum Duo on sinulle hyvä ratkaisu. Siinä voit vaikuttaa sähkölaskuusi ajoittamalla kulutusta edullisemmille sähkön tunneille ja päiville. Jos taas olet innostunut seuraamaan pörssisähkön hintaa ja kuluttamaan sen mukaisesti, Fortum Tarkka on sinun sopimuksesi.  Katso myös Fortumin opiskelija-alennus.

Katso kattavat vaihtoehtomme

Muutto ja sähkö­so­pimus

Augmented reality
Muuttajan asiakasetu

Fortumin asiakkaan muuttoil­moitus: Muutta­jalle perus­maksut 0€ puoleksi vuodeksi! (tai Fortum Vakio -5 €/​​​kk puoleksi vuodeksi)!

Tee muuttoilmoitus
Devices
Oma asiakkuus aina mukana

Oma Fortum -sovellus näyttää ajanta­saiset tiedot energian­ku­lu­tuk­sesta sekä sopimuk­sista ja laskuista.

Oma Fortum
Prices and contracts
Testaa sopivin sähkösopimus

Testaa mikä sähkösopimus sopii sinulle parhaiten uudessa kodissasi?

Aloita testi

Usein kysyttyä omistus- ja vuokra-asumisesta

Omistus- vai vuokra-asunto?
Chevron down

Valinta riippuu elämäntilanteestasi ja tarpeistasi.

Omistus- ja vuokra-asunnoilla on molemmilla etunsa ja haittapuolensa. Omistusasunto antaa vakautta ja mahdollisuuden hyötyä arvonnoususta, mutta vaatii suurta taloudellista sitoumusta ja vastuuta kodin kunnossapidosta. 

Vuokra-asuminen on joustava vaihtoehto. Se mahdollistaa asumisen halutulla asuinalueella ilman pitkäaikaista sitoutumista. Toisaalta asunnon vuokra saattaa kohota yllättäenkin, ja vuokranantajalla on oikeus irtisanoa sopimus irtisanomisajan puitteissa.

Omistusasunto - mitä hyötyjä ja haittoja siihen liittyy?
Chevron down

Omistusasunnon hyötyihin kuuluvat muun muassa vakaus, pysyvyyden tunne ja mahdollisuus tehdä siitä pitkälti omannäköinen. Omistusasunto on usein myös sijoitus, jonka arvo nousee ajan myötä.

Omistusasumisen haittoihin voivat kuulua vaikeus saada lainaa tai tarpeeksi suurta lainaa, iso taloudellinen sitoumus sekä vastuu remonteista ja kunnossapidosta. Joskus haluamallasi asuinalueella ei ole tarjolla sinun lompakollesi sopivia omistusasuntoja. 

Vuokralla-asumisen plussat ja miinukset?
Chevron down

Vuokra-asumisen etuja ovat joustavuus, remonttivapaus ja mahdollisuus asua halutulla alueella ilman pitkää sitoutumista.

Vuokraamisen miinuksiin saattavat kuulua vuokrankorotukset, mahdollinen sopimuksen irtisanominen sekä omistusasuntoa tiukemmat rajoitukset omien muutosten tekemisessä.

Millainen sähkösopimus vuokra-asuntoon?
Chevron down

Yleensä vuokralainen solmii vuokra-asunnon sähkösopimuksen suoraan sähköyhtiön kanssa. Joissain tapauksissa vuokra-asuntoon saattaa kuulua valmiiksi sähkösopimus, esimerkiksi opiskelija-asunnoissa.

Testaa sopimusavustajalla paras sopimus sinun kotiisi.

Mitä tulee huomioida, kun muuttaa ensimmäiseen vuokra-asuntoon?
Chevron down

Ensimmäistä vuokra-asuntoa valitessa on tärkeää huomioida muun muassa sijainti, vuokran suuruus, vuokrasopimuksen ehdot ja mahdolliset lisäkustannukset, kuten vesi ja sähkö. Lue lisää.

Milloin kannattaa ostaa asunto?
Chevron down

Asunnon ostamista kannattaa harkita silloin, kun taloudellinen tilanteesi on vakaa ja olet valmis sitoutumaan omistusasuntoon pitkäksi aikaa. Asuntomarkkinoiden kehitystä kannattaa myös seurata ja hakea pankista lainapäätös jo hyvissä ajoin ennen sopivan asunnon löytämistä. 

Mitä tulee huomioida asunnon ostamisessa opiskelijana?
Chevron down

Opiskelijoiden kannattaa kiinnittää huomiota samoihin seikkoihin kuin muidenkin. Onko taloutesi suhteellisen vakaa? Mitkä ovat tulevaisuuden suunnitelmasi? Mikä on ostamasi asunnon mahdollinen jälleenmyyntiarvo?

Pysy kartalla sähköstä

Energian säästäminen on ajankohtaista ja monet miettivät kodissaan keinoja sähkönkulutuksen vähentämiseksi. Se miten voit säästää energiaa, riippuu usein omasta käyttäytymisestä ja usein jo pienillä teoilla, voit alentaa energiankulutustasi ja säästää sähkölaskussa.  Fortum haluaa auttaa sinua hallitsemaan sähkölaskuasi ja varautumaan mahdollisiin yllätyksiin ja olla kotisi luotettava ja vastuullinen sähkökumppani. Lue lisää ja pysy kartalla sähköstä. 

Pysy kartalla sähköstä

Fiksuja juttuja Fortumin asiak­kaille

Fortumin sähkösopimus on jo sellai­senaan hyvä juttu – saat asiak­kaa­namme aina päästöt­tö­mästi tuotettua sähköä, vinkkejä sähkön­säästöön ja etuoh­jelman, jossa säästät sekä ilmastoa että rahaa.

Fortumin asiakkaana saat fiksuja etuja kuten etuja Niemen muuttopalveluista, kätevät sähkönkäytön seuraamisen työkalut ja paljon muuta. 

Lue fiksut jutut

Muutto uuteen asuntoon – lue lisää!

Katso vinkkejä asunnon hankintaan ja muuttojärjestelyihin. 

Lue lisää muuttajan oppaasta