Ilmalämpöpumppu pakkasella - pienennä sähkölaskua talvella

Säästä talvipakkasilla

Lue vinkit ja valitse sopivin sähkösopimus
lmalämpöpumppu lisää asumismukavuutta ja tuo kustannussäästöjä myös talvella!

Ilmalämpöpumppu pakkasella - vinkkejä sähkölaskun pienentämiseen talvella

Tiesitkö, että useimmat ilmalämpöpumput voivat toimia viilennyksen lisäksi myös lämmittäjinä? Ilmalämpöpumppu on tuttu kesähelteiden pelastus, mutta ilmalämpöpumppu pakkasella on myös omiaan tekemään sisälämpötilasta sopivan. Ilmalämpöpumpun käyttö talvella onkin oivallinen keino lisätä asumisviihtyvyyttä ja leikata samalla sähkölaskua.

Ilmalämpöpumppu pakkasella

Yli vuosikymmenen vanha ilmalämpöpumppu kannattaa sulkea pakkaslukemien kiiriessä -15 asteeseen. Näin kylmällä säällä vanhemman mallin ilmalämpöpumpun käyttö ei ole otollista, koska sen hyötysuhde jää matalaksi: laitteen kompressori käyttää enemmän sähköä kuin mitä pumppu auttaa säästämään.

Uudempien ilmalämpöpumppujen kanssa kovistakaan pakkasista ei tarvitse murehtia. Viimeisen reilun kymmenen vuoden aikana valmistettujen ilmalämpöpumppujen käyttö on taloudellista myös paukkupakkasilla, jopa -30 asteessa. Näiden Pohjolan olosuhteisiin soveltuvien ilmalämpöpumppujen käyttöä ei siis tarvitse ujostella tulipalopakkasillakaan, vaan ne toimivat edelleen energiatehokkaasti.

Mitä kannattaa huomioida ilmalämpöpumpun käytössä talvella?

Vuodenajan vaihtuminen syksystä talveen ei tarkoita sitä, että ilmalämpöpumpun kausi olisi ohitse. Kuten sanottua: nykyaikaiset ilmalämpöpumput toimivat viilennyksen lisäksi myös lämmittäjinä. Pidäthän kuitenkin huolen siitä, että ilmalämpöpumpun käyttö talvella sujuu harkitusti - näin säästät energiaa ja pidennät laitteen käyttöikää.

Ohjeet ilmalämpöpumpun käyttöön talvella

  1. Ennen kuin käytät ilmalämpöpumppua pakkasella, kurkista sen sisäpuolelle. Varmista, että suodattimet ovat puhtaat, jotta sen käyttö ei vaikuta negatiivisesti kotisi sisäilman laatuun.
     
  2. Puhdista säännöllisesti lumet ilmalämpöpumpun ulkoyksikön ympäriltä ja päältä. Näin ilma kiertää vapaasti ja laite ei jäädy.
     
  3. Tarkista, että ulkoyksikön pohjan alla on tilaa, jotta sulamisvesi pääsee valumaan pois. Jos pumppu kuitenkin jäätyy, älä raavi sitä terävillä esineillä, vaan lue käyttöohjeet ja ota tarvittaessa yhteyttä huoltoon.
     
  4. Suosi manuaaliasetuksia ilmalämpöpumpun käytössä. Mieti, mikä on kuhunkin säätilaan sopiva asetus ja miten asunnon muut lämmitysmuodot on huomioitu. Jos ilmalämpöpumppu esimerkiksi hurisee kotitaloudessa, jossa on takka tai puu-uuni päällä, se saattaa tulkita, että on kesä. Jos ilmalämpöpumppu on tällöin automaattiasetuksella, se rupeaa lämmittämisen sijaan viilentämään asuntoa.
     
  5. Jos ilmalämpöpumppu tarvitsee kaverikseen toisen lämmittimen, se kannattaa säätää mahdollisimman viileälle. Näin se tukee tarvittaessa ilmalämpöpumppua, muttei syö turhan paljon energiaa.

Sähkösopimukset omakoti- ja rivitaloihin

Ilmalämpöpumppu löytyy useista omakotitaloista ja rivitaloasunnoista. Alla löydät suosituksemme näihin koteihin. Voit valita myös aurinkosähkön omaan sopimukseesi. Näin voit varmistaa, että kuluttamasi sähkö on tuotettu aurinkoenergialla.

Fortum Duo – vakaampi vaihtoehto pörssi­säh­kölle

Määräaikaisella Fortum Duo sopimuksella suojaudut hintojen heilahteluilta. Ajoittamalla kulutustasi sinulla on mahdollisuus vaikuttaa laskusi loppusummaan.

7,99c/kWh

Perusmaksu: 5,99€/kk

Fortum Tarkka – pörssisähkö ilman hiilidioksidipäästöjä

Pörssi­sähkö perustuu tunti­koh­taiseen sähkö­pörs­sissä kilpai­lu­tettuun hintaan. Pörssisähkön tuntihinta + välityspalkkio

0,69c/kWh

Perusmaksu: 4,96€/kk

Pysy kartalla sähköstä

Energian säästäminen on ajankohtaista ja monet miettivät kodissaan keinoja sähkönkulutuksen vähentämiseksi. Se miten voit säästää energiaa, riippuu usein omasta käyttäytymisestä ja usein jo pienillä teoilla, voit alentaa energiankulutustasi ja säästää sähkölaskussa.  Fortum haluaa auttaa sinua hallitsemaan sähkölaskuasi ja varautumaan mahdollisiin yllätyksiin ja olla kotisi luotettava ja vastuullinen sähkökumppani. Lue lisää ja pysy kartalla sähköstä. 

Pysy kartalla sähköstä

Ennakoi sähkölaskusi seuraamalla kulutusta

Seuraat energian­ku­lu­tusta helposti Oma Fortum -sovel­luk­sessa sekä verkko­pal­ve­lussa. Näet sähkönkulutuksesi jopa tuntitasolla ja voit sen avulla ennakoida tulevaa sähkölaskuasi. Kulutusta seuraamalla näet myös miten oma käyttäytyminen vaikuttaa sähkönkulutukseen ja sitä kautta voit löytää mahdollisuuksia säästää sähköä ja pienentää sähkölaskuasi. Oma Fortum kertoo myös pörssisähkön hinnan tunneittain etukäteen. 

Lue lisää

Helppo sopimuksen valinta

Miten asut ja mitä arvostat? Valitse sähkö­so­pimus sen mukaan.

Testaa!