Sähkölasku kuukaudessa - ja näin siihen voi vaikuttaa

Testaa sopimusavustajalla mikä on paras sähkösopimus kotiisi
Fortumilla on paljon vinkkejä sähkön säästöön

Sähkölasku kuukaudessa - ja näin siihen voi vaikuttaa

Mistä sähkölasku koostuu? Sähkölaskuun sisältyy kolme osaa: sähköenergian hinta, sähkönsiirron hinta sekä sähkövero. Sähkönsiirron hinta sekä sähkövero ovat aina vakio, joihin kuluttaja ei voi vaikuttaa. Sähköenergian hinnan voi kuitenkin kilpailuttaa. Sen voi tilata miltä tahansa suomalaiselta sähköyhtiöltä asuinpaikasta riippumatta.

Tavallinen sähkönkulutus kuukaudessa kerros- ja rivitaloissa

Kerrostaloyksiön sähkölaskut ovat usein maltillisia ja sähkönkulutukseen pystyy helposti vaikuttamaan. Tavallinen yksiön sähkönkulutus kuukaudessa on noin 120 kilowattituntia. Sähkölaskussa näkyvän sähköenergian hinnan saa, kun kertoo käyttämänsä kilowattitunnit maksamallaan sähkön hinnalla, snt/kWh.

Kun asunnossa elää kaksi ihmistä ja huonemäärä kasvaa, kasvaa luonnollisesti myös sähkölaskun suuruus. Kaksion sähkölasku rivitalossa on yleensä kerrostaloa korkeampi: muun muassa valaistuksen tarve ja lämmityskulut ovat kerrostaloa suuremmat. Keskimääräinen sähkönkulutus kuukaudessa kerrostalokaksiossa on luokkaa 160 kilowattituntia, kun taas rivitalokaksiossa noin 225 kilowattituntia.

Siirtyminen kaksiosta kolmioon kasvattaa sähkölaskua asuinmuodosta riippumatta. Kolmiossa kodin elektroniikan ja valaistuksen käyttö kasvaa. Samoin käy ruoanvalmistuslaitteille sekä astian- ja pyykinpesukoneille. Tällöin kerrostaloasunnon sähkölaskuun kuukaudessa kilowatteja tulee keskimäärin lisää noin 40-50 kilovattia.

 

Omakotitalon sähkölasku kuukaudessa

Eniten sähköstä maksavat omakotitalon asukkaat. Niissä lämmitysmuoto on ratkaisevassa roolissa sähkölaskun suuruudessa. Jos käytössä on sähkölämmitys, sähkönkulutus on suurta - varsinkin talvikuukausina. Omakotitalossa voi olla käytössä sähkön sijaan esimerkiksi kauko- tai maalämpö.

Lämmitysmuodon lisäksi talon ja perheen koolla on väliä omakotitalon sähkölaskuun kuukaudessa. Mitä enemmän neliöitä, sitä enemmän lämmitettävää. Mitä suurempi perhe, sitä useammin pyykinpesukone ja astianpesukone hyrräävät; lämmintä vettä juoksee ja keittiölaitteet sekä muu kodin elektroniikka ovat käytössä. Katso omakotitalon sähkönkulutus

Esimerkkejä sähkölaskusta kuukausittain eri asuntotyypeissä (sähkönkulutus)

Apartment
Kahden hengen kerrostalokoti

167 kWh / kk - keskimäärin
(2000 kWh / vuosi)

Apartment
Kahden hengen kerrostalokoti saunalla

217 kWh / kk - keskimäärin
(2600 kWh / vuosi)

Row house
Kahden hengen rivitaloasunto

225 kWh / kk - keskimäärin
(2700 kWh / vuosi)

Row house
Kahden hengen rivitaloasunto saunalla

275 kWh / kk - keskimäärin
(3300 kWh / vuosi)

Private house
Neljän hengen kaukolämmitteinen omakotitalo (120 m²)

608 kWh / kk - keskimäärin
(7300 kWh / vuosi)

Private house
Neljän hengen sähkölämmitteinen omakotitalo (120 m²)

1642 kWh / kk - keskimäärin
(19700 kWh / vuosi)

Millaisista tekijöistä sinun sähkönkulutuksesi muodostuu erilaisissa kodeissa. Katso mistä sähkönkulutus muodostuu erikokoisissa asunnoissa ja miten se vaikuttaa sähkölaskuun kuukaudessa. 

Lue lisää

Haluaisitko vaihtaa sähkösopimuksesi toiseen?

Testaa onko nykyinen sähkösopimuksesi sopivin nykyiseen kotiisi? Sopimusavustaja-työkalun avulla löydät parhaan sopimuksen. 

Avaa sopimusavustaja

Sähkölaskun pienentäminen

Kodin lämpötilan laskeminen on yksi keino pienentää sähkölaskua, jos käytössä on sähkölämmitys. Suositeltu kodin lämpötila on 20-22 astetta. Et välttämättä edes huomaa yhden asteen lämpötilan laskua, mutta voit säästää tällä pienellä muutoksella jopa 5 % lämmityskuluissa. On muitakin keinoja vaikuttaa kodin lämmityskuluihin: esimerkiksi ilmalämpöpumpun sähkölaskua alentava vaikutus on suuri.

Noin viidesosa kodin energiankulutuksesta menee veden lämmittämiseen. Kaikki voivat pienentää veden lämmityskustannuksia ottamalla lyhyempiä ja kylmempiä suihkuja, pesemällä pyykkiä alhaisemmassa lämpötilassa ja uusimalla vanhat kodinkoneet, jotka kuluttavat turhan paljon vettä.

Sähkökiukaallisen saunan lämmitys voi kohota jopa 15 %:n koko kodin käytetystä sähköenergiasta. Kiuaskivet kannattaa puhdistaa ja uusia säännöllisesti parhaan mahdollisen löylytehon varmistamiseksi. Jotta et maksaisi turhasta, laita sauna heti pois päältä viimeisten löylyjen jälkeen.

Mistä sähkö­lasku kuukaudessa muodostuu?

Sähkölasku muodostuu sähköenergiasta, sähkön siirrosta sekä veroista. Siirrosta ja sähköenergiasta maksetaan arvonlisävero sekä sähkövero. Myyntiosuuden voi itsenäisesti valita ja kilpailuttaa, mutta siirron hoitaa aina paikallinen sähköyhtiö.

Sähkön siirto tarkoittaa sähköverkkojen kautta siirtyvää energiaa. Sähkön kulutuksen lisäksi sähkön pörssihinnan vaihtelu vaikuttaa hintaan riippuen sopimuksestasi. Riippuen missä asut, saat erilliset laskut sähkön kulutuksesta ja siirrosta. Fortumin asiakkaana saat yhden laskun niin kulutuksesta kuin siirrosta asuessasi Carunan sähköverkon alueella. Sähkölasku lähetetään sinulle pienemmän kulutuksen kodeissa 4 kertaa vuodessa, mutta voit muuttaa laskutuskautta tiheämmäksi. 

Ennakoi sähkölaskusi seuraamalla kulutusta

Seuraat energian­ku­lu­tusta helposti Oma Fortum -sovel­luk­sessa sekä verkko­pal­ve­lussa. Näet sähkönkulutuksesi jopa tuntitasolla ja voit sen avulla ennakoida tulevaa sähkölaskuasi. Kulutusta seuraamalla näet myös miten oma käyttäytyminen vaikuttaa sähkönkulutukseen ja sitä kautta voit löytää mahdollisuuksia säästää sähköä ja pienentää sähkölaskuasi. Oma Fortum kertoo myös pörssisähkön hinnan tunneittain etukäteen. 

Lue lisää

Pysy kartalla sähköstä

Energian säästäminen on ajankohtaista ja monet miettivät kodissaan keinoja sähkönkulutuksen vähentämiseksi. Se miten voit säästää energiaa, riippuu usein omasta käyttäytymisestä ja usein jo pienillä teoilla, voit alentaa energiankulutustasi ja säästää sähkölaskussa.  Fortum haluaa auttaa sinua hallitsemaan sähkölaskuasi ja varautumaan mahdollisiin yllätyksiin ja olla kotisi luotettava ja vastuullinen sähkökumppani. Lue lisää ja pysy kartalla sähköstä. 

Pysy kartalla sähköstä

Miksi Fortum Duo?

Fortum Duo -sähkö­so­pimus yhdistää fiksusti sekä kiinteä­hin­taisen että markkinahintaisen sähkö­so­pi­muksen edut. Saat sopimukseesi kiinteän sähköhinnan osuuden kahdeksi vuodeksi ja lisäksi sinulla on mahdollisuus säästää sähkölaskussa kuluttamalla vähemmän kulutushuippujen aikaan. Tutustu Duo-sähkösopimukseen

Helppo sopimuksen valinta

Miten asut ja mitä arvostat? Valitse sähkö­so­pimus sen mukaan.

Aloita tästä

Yhdessä-blogi

Inspiraatiota ja hyödyllistä lukemista.

Yhdessä-blogi

Oma Fortum palvelusi

Verkossa ja mobiilisovelluksena. 

Lue lisää