Sähkön hinta - miten sähkö hinnoitellaan?

Näin sähkön hinta muodostuu

Kaikki mitä sinun pitäisi tietää sähkön hinnasta
Mies tutkii sähkön hintaa puhelimella

Sähkön hinta - miten sähkö hinnoitellaan?

Sähkön hintaa kannattaa tarkkailla säännöllisesti - vähintään aina silloin, kun sähkölaskun maksun aika koittaa. Sähkölaskun kokonaishinta muodostuu kolmesta asiasta: sähköenergian hinnasta, sähkönsiirron hinnasta sekä sähköveroista. Vain niistä ensimmäiseen sinä voit vaikuttaa.

Sähkön hinta muodostuu kolmesta osasta

Electricity
Kuluttamasi sähköenergia

Se energia, mitä kulutat sähkölaitteisiin, valaistukseen tai sähkölämmitykseen sekä mahdollinen perusmaksu. 

Transmission tower
Sähkön siirto kotiisi

Paikallinen sähköverkkoyhtiön maksu siitä, että se toimittaa sähköverkkoa pitkin sähkön kotiisi (siirtomaksu ja perusmaksu)

PriceTag
Sähkövero ja ALV

Sähkölaskusi sisältää sähköveron ja arvonlisäveroa. 

Sähkön hinta – sähköenergia

Sähkön hinnasta puhuttaessa puhutaan yleensä sähköenergiasta maksettavasta hinnasta. Se ilmoitetaan kilowattitunteina (kWh), esimerkiksi 6,39 snt/kWh. Saat kuluttajana vapaasti valita, miltä sähköyhtiöltä sähköenergiasi tilaat. Sähkösopimus onkin fiksua kilpailuttaa silloin tällöin parhaan hinnan ja sopivuuden varmistamiseksi. Mieti ainakin näitä asioita:

  1. Haluatko maksaa sähköenergiasta kiinteää hintaa? Tällöin sähkön kilowattitunnin hinta pysyy samana koko sopimuskauden ajan, esimerkiksi kaksi vuotta. Jos maksat sähköstä kiinteää hintaa, sen hinnan vaihteluista ei tarvitse murehtia. Tällainen sopimus sopiikin erityisesti kotitalouksille, joissa on korkea sähkönkulutus tai joiden sähkönkulutusta on hankala ennustaa.

  2. Haluatko mieluummin tilata muuttuvahintaista pörssisähköä? Tällöin sähkön kilowattituntihinta vaihtelee jatkuvasti sähkön kysynnän ja tarjonnan mukaan. Muuttuvahintainen pörssisähkö sopii erityisesti kotitalouksiin, joissa sähkönkulutus on melko tarkkaan tiedossa ja joissa ehkä jopa kyetään ohjaamaan kulutusta edullisille sähkötunneille. Mikä on sähkön hinta nyt? Pörssisähkön hinta määräytyy jokaiselle tunnille Nord Pool -sähköpörssissä. Sähkön hinnat seuraavalle päivälle tulevat näkyviin noin klo 15. Voit seurata Fortum Tarkka -hintoja tuntitasolla täällä.

  3. Haluatko ehkä yhdistää kiinteä­hin­taisen ja muuttuvahintaisen sähkö­so­pi­muksen edut? Tutustu Fortum Duo -sähkö­so­pimukseen!

Sähkön hinta – sähkönsiirto

Sähkönsiirto tarkoittaa sähkön siirtämistä sähköverkosta kuluttajien koteihin. Sähkönsiirron hinta tarkoittaa tästä palvelusta maksettavaa hintaa. Sähkönsiirrosta vastaa aina paikallinen sähköverkkoyhtiö, joka on sähköverkon omistaja.

Sähkön siirtomaksu muodostuu kulutuksen mukaan (c/kWh) ja kiinteästä perusmaksusta (€/kk). Sähkön siirtohintaa ei siis voi kilpailuttaa, eikä kuluttaja voi vaikuttaa sen hintaan. Kaiken lisäksi siirtohinnat vaihtelevat eri alueilla riippuen paikallisesta sähkönsiirtoyhtiöstä.  Sähkönsiirron hintoja valvoo Energiamarkkinavirasto.

Toisin kun sähkösopimus sähköenergiasta, jonka teet itse, sähkönsiirtosopimus tehdään sinun puolestasi verkkoyhtiön kanssa. Kun vaihdat sähkösopimusta, sähköyhtiösi ilmoittaa muutoksesta automaattisesti paikalliselle sähkönsiirtoyhtiölle.

Jos ostat omakotitalon tai vapaa-ajan asunnon, lähtökohtaisesti sen sähköliittymä vaihtaa myös omistajaa. Sähköliittymä lasketaan kiinteistön irtaimeksi omaisuudeksi ja se tulisi mainita kiinteistön kauppakirjaan. Tieto sähköliittymän omistajuuden siirrosta ei siirry sähköverkkoyhtiölle automaattisesti, vaan siitä tulee ilmoittaa erikseen. 

Sähkön hinta – verot

Sähköstä maksetaan sähköenergian hinnan ja sähkönsiirron hinnan lisäksi sähköveroa, jonka paikallinen sähköverkkoyhtiö laskuttaa sähkön siirtohinnan mukana - tätä ei siis laskuteta kuluttajalta erikseen.

Sähköenergiasta, sähkön siirrosta, sähköverosta peritään myös arvonlisäveroa, jonka suuruus on 25,5 %. 

Ennakoi sähkölaskusi seuraamalla kulutusta

Seuraat energian­ku­lu­tusta helposti Oma Fortum -sovel­luk­sessa sekä verkko­pal­ve­lussa. Näet sähkönkulutuksesi jopa tuntitasolla ja voit sen avulla ennakoida tulevaa sähkölaskuasi. Kulutusta seuraamalla näet myös miten oma käyttäytyminen vaikuttaa sähkönkulutukseen ja sitä kautta voit löytää mahdollisuuksia säästää sähköä ja pienentää sähkölaskuasi. Oma Fortum kertoo myös pörssisähkön hinnan tunneittain etukäteen. 

Lue lisää

Fortumin sopimukset ja sähkön hinta

Miettiessäsi sähkösopimuksen vaihtamista tai olet muuttamassa, sähkön hinta mietityttää. Valitsenko pörssisähkösopimuksen (Tarkka), missä hinta vaihtelee kulutuksen ja tarjonnan mukaan vai suosinko vakaata hintaa, joka on lukittu määräajaksi (Duo)? Duo-sopimuksessa pystyt vaikuttamaan lisäksi sähkön hintaan ajoittamalla kulutusta pörssisähkön edullisemmille tunneille. 

Sähkön hinta on toki vain yksi hinta, mikä vaikuttaa sähkösopimuksen valintaan. Fortumin sähkösopimukset tarjoavat aina hiilidioksidivapaasti tuotettua sähköä. Pienellä kuukausittaisella lisämaksulla voit myös valita sopimukseesi sähkön alkuperäksi 100 % uusiutuvan tai aurinkoenergian. Valitsemalla Fortumin sähkösopimuksen, teet jo ilmastoteon ja lisäämällä uusiutuvan energian tuotantotavaksi otat askeleen ekologisempaan ja vihreämpään elämäntapaan. 

Sähköä pörssihintaan

Miksi Fortum Tarkka?

Fortum Tarkka -sopimus seuraa pörssi­sähkön hintaa tunneittain – sinä voit seurata Oma Fortum -sovel­luksen kautta tunti­hintoja ja kulutus­ke­hi­tystä. Ja näin ajoittaa kulutustasi edulli­sille tunneille. Pörssi­sähkön hinta määräytyy avoimesti sähkö­pörs­sissä ja on siis markkinahinta, joka perustuu kysyntään ja tarjontaan. Katso pörssisähkön hinta nyt.

Sähköä samaan kiinteään hintaan määräajaksi – ajoittamalla kulutusta säästöä

Pysy kartalla sähköstä

Energian säästäminen on ajankohtaista ja monet miettivät kodissaan keinoja sähkönkulutuksen vähentämiseksi. Se miten voit säästää energiaa, riippuu usein omasta käyttäytymisestä ja usein jo pienillä teoilla, voit alentaa energiankulutustasi ja säästää sähkölaskussa.  Fortum haluaa auttaa sinua hallitsemaan sähkölaskuasi ja varautumaan mahdollisiin yllätyksiin ja olla kotisi luotettava ja vastuullinen sähkökumppani. Lue lisää ja pysy kartalla sähköstä. 

Pysy kartalla sähköstä