Sisälämpötilan vaikutus terveyteen

Pienennä sähkölaskuasi asunnon lämpötilaa säätämällä

Mikä on normaali sisälämpötila?
Kahvista nautiskelua takkatulen ääressä

Sisälämpötilan vaikutus terveyteen

Ei ole sattumaa, että toimistot ovat yleensä viileänpuoleisia. Sisälämpötilan vaikutus vireyteen on nimittäin huomattava. Huonelämpötilalla on suuri merkitys myös kotona: erityisesti makuuhuone on syytä pitää viileänä. 

Sisälämpötilaa alentamalla, sinulla on myös mahdollisuus vähentää kotisi energiankulutusta ja pienentää sähkölaskuasi. 

 

Paras mahdollinen sisälämpötila työskentelyyn

Vireystaso on parhaimmillaan huonelämpötilan ollessa hieman viileä, koska aivot toimivat tällöin parhaiten. Joten: mikä on sopiva lämpötila toimistoon tai kotikonttoriin? Huoneen lämpötila tulee mukauttaa vallitsevien sääolosuhteiden ja vaatetuksen mukaan. Talvisin sisälämpötilan tulisi olla 21,5 astetta ja kesällä pari astetta korkeampi, noin 24,5 astetta.

Nämä huonelämpötilat eivät kuitenkaan todennäköisesti miellytä kaikkia työntekijöitä; ihmisten välillä on paljon yksilöllisiä eroja sopivaksi koetun sisälämpötilan suhteen. He, jotka kokevat toimiston turhan vilpoiseksi voivat kuitenkin lohduttautua ajatuksella, että viileä vaalii työntekijää. Sopiva huonelämpötila ei kuitenkaan toimistollakaan ole sellainen, että joutuu palelemaan.

 

Mikä on oikea huonelämpötila terveyden kannalta?

Työteho ei ole maksimissaan liian lämpimässä sisälämpötilassa, ja sama pätee terveyteen. Oikea sisälämpötila kotiin on siis melko samanlainen kun toimistolla: - 21-24 astetta. Kroppa joutuu koetukselle huonelämpötilan noustessa liian korkeaksi, 25 asteen hellerajan tuntumaan. Tällöin aivojen ja sydämen täytyy työskennellä kovemmin. Nämä korkeat huonelämpötilat ovat erityisen haitallisia hengitystie- tai sydänsairauksista kärsiville. Mutta terveenkin limakalvot, silmät ja iho kuivuvat tai jopa ärtyvät liian kuumassa ja kuivassa.

Sopivan sisälämpötilan lisäksi oikealla sisäilmankosteudella on väliä. Sisäilmankosteutta mitataan suhteellisella kosteudella sisätiloissa, jossa pyritään 35–50 prosenttiin. Sisäilmankosteuteen tulee kiinnittää huomiota erityisesti talvisin, jolloin suhteellinen kosteus sisätiloissa voi pudota alle 10 prosenttiin. Tässä tilanteessa voi hankkia avuksi ilmankostuttimen.

 

Ennakoi sähkölaskusi seuraamalla kulutusta

Seuraat energian­ku­lu­tusta helposti Oma Fortum -sovel­luk­sessa sekä verkko­pal­ve­lussa. Näet sähkönkulutuksesi jopa tuntitasolla ja voit sen avulla ennakoida tulevaa sähkölaskuasi. Kulutusta seuraamalla näet myös miten oma käyttäytyminen vaikuttaa sähkönkulutukseen ja sitä kautta voit löytää mahdollisuuksia säästää sähköä ja pienentää sähkölaskuasi. Oma Fortum kertoo myös pörssisähkön hinnan tunneittain etukäteen. 

Lue lisää

Sisälämpötilan suositus eri huoneille

Sopiva sisälämpötila riippuu huoneesta.

  • Normaali huonelämpötila makuuhuoneeseen on 18-20 astetta - tämä on unen laadun kannalta ihanteellista
  • Oleskelutilat saavat olla hieman makuuhuonetta lämpimämpiä, 20-22 astetta
  • Sopiva huonelämpötila varastoon on 10 astetta ja autotalliin 5 astetta

Huonelämpötila tulee mitata noin 1,5 metrin korkeudelta ja vähintään metrin etäisyydeltä ulkoseinästä.

Lue lisää

Sähköä terveellisen huonelämpötilan koteihin

Fortum luotettavana sähköyhtiönä tarjoaa hiilidioksidivapaasti tuotettua sähköä kaikkialle Suomeen.  

Miksi Fortum Duo?

Fortum Duo -sähkö­so­pimus yhdistää fiksusti sekä kiinteä­hin­taisen että markkinahintaisen sähkö­so­pi­muksen edut. Saat sopimukseesi kiinteän sähköhinnan osuuden kahdeksi vuodeksi ja lisäksi sinulla on mahdollisuus säästää sähkölaskussa kuluttamalla vähemmän kulutushuippujen aikaan. Tutustu Duo-sähkösopimukseen