Yösähkö - mitä se on ja milloin sitä kannattaa tilata?

Tutustu erilaisiin sähkön mittaustapoihin

Kannattaako yösähkö, kausisähkö vai yleissähkö?
Yösähkö voi tuoda säästöä

Yösähkö - mitä se on ja milloin sitä kannattaa tilata?

Sähkön hinnoittelumalleja on erilaisia, ja niistä kannattaa valita itselleen sopivin vaihtoehto. Yleissähkössä sähkön käyttöaikaa ei määritellä. Se on tarjolla aina: kesällä ja talvella; yöllä ja päivällä. Kausisähkö puolestaan mitataan sekä vuoden- että vuorokaudenajan mukaan. Kolmas sähkönkulutuksen mittaustapa on aikasähkö, joka jaetaan yösähköön ja päiväsähköön, mutta siinä ei huomioida sesonkia.

Yösähkö sopii sinulle, jolla on varaava sähkölämmitys

Aikasähkö on kaksihintainen hinnoittelumalli, joka jaetaan yösähköön ja päiväsähköön. Yösähkön aika on kello 22-7, ja päiväsähkön kello 7-22. Aikasähköä kutsutaan yleisesti myös yösähköksi, koska sitä tilaavat painottavat kulutustaan näille yötunneille.

Milloin yösähkön tilaaminen kannattaa? Yösähkö sopii kotitalouksiin, joissa on käytössä varaava sähkölämmitys, koska se mahdollistaa edullisemman yösähkön hyödyntämisen. Varaavassa sähkölämmityksessä lämpövaraaja lämmitetään yöllä, kun sähkön hinta on edullisinta. Päivän mittaan, kun sähkötunnit ovat huomattavasti kalliimpia, lämpövaraaja vapauttaa varastoimaansa lämpöä.

Yösähkö mahdollistaa siis huomattavat säästöt, jos sitä käyttää suunnitelmallisesti. Kun ohjaa kaiken kulutuksen yötunneille, pienikin hintaero sähkötunnissa muodostaa vuositasolla huomattavan eron. Sähkön hintoja kannattaa pitää tarkasti silmällä ja tutkia myös aktiivisesti kodin sähkömittaria.

Voit seurata sähkönkulutusta kätevästi Oma Fortum -sovelluksesta.

Kausisähkö voi joskus olla yösähköä kannattavampi vaihtoehto

Kausisähkössä sähkön hinta vaihtelee vuorokaudenaikojen, päiväaika (7-22) ja yöaika (22-7), lisäksi vuodenaikojen mukaan. Kausisähkön hinta seuraa pörssisähkön hintaa: kun sähkön kysyntä nousee, sen hinta nousee myös. Sähkön hinta on siksi talvella kalliimpaa kuin kesällä ja päivällä, erityisesti arkipäivinä, kalliimpaa kuin yöllä.

Ei siis ole yllätys, että kaikista kallein kausisähkön kulutusaika on talvella arkipäivisin. Kausisähkön hinnoittelussa käytetäänkin yksikköjä “talviarkipäivä”, jolloin sähkö on kalleinta, ja “muut ajat”. Talvipäivähinta on voimassa marraskuun alusta maaliskuun loppuun arkisin ja lauantaisin kello 7-22. Muuten kausisähkössä on käytössä “muun ajan” edullisempi hinta.

Kumpi on parempi vaihtoehto: yösähkö vai kausisähkö? Jos kotona on käytössä varaava sähkölämmitys, yösähkö saattaa olla kaikista kannattavin vaihtoehto. Silloin sähköä voi ottaa talteen yöllä ja käyttää päivällä, jolloin se on kalliimpaa. Kausisähkö on puolestaan loistovalinta kotitalouksiin, joissa on sähkölämmityksen lisäksi käytössä toinen lämmitysmuoto, esimerkiksi puulämmitys tai ilmalämpöpumppu, joita voidaan hyödyntää kalliimpana talviaikana minimoimaan sähkönkulutusta.

Helppo sopimuksen valinta

Miten asut ja mitä arvostat? Valitse sähkö­so­pimus sen mukaan.

Testaa!

Yleissähkö on käytössä useimmissa kotitalouksissa

Yleisin sähkön hinnoittelumalli on yleissähkö. Siinä hinta ei riipu sähkönkulutuksen ajankohdasta. Yleissähköä käytetään yleensä kohteissa, joiden sähkönkulutus on suhteellisen pientä ja joissa ei ole käytössä sähkölämmitystä.

Aikasähkö ja kausisähkö sopivat sähkölämmitteisiin kotitalouksiin. Ne mahdollistavat sähkön hintavaihteluiden hyödyntämisen eri vuoden- ja vuorokaudenaikojen välillä. Nämä vaativat kuitenkin kumppanikseen joko varaavan sähkölämmityksen tai sähkön lisäksi toisen lämmitysmuodon, kuten takan tai lämpöpumpun.

Myös pörssisähkö on edullista yöaikaan 

Miksi Fortum Tarkka?

Fortum Tarkka -sopimus seuraa pörssi­sähkön hintaa tunneittain – sinä voit seurata Oma Fortum -sovel­luksen kautta tunti­hintoja ja kulutus­ke­hi­tystä. Ja näin ajoittaa kulutustasi edulli­sille tunneille. Pörssi­sähkön hinta määräytyy avoimesti sähkö­pörs­sissä ja on siis markkinahinta, joka perustuu kysyntään ja tarjontaan. Katso pörssisähkön hinta nyt.

Ajoita kulutusta fiksusti ja säästät

Miksi Fortum Duo?

Fortum Duo -sähkö­so­pimus yhdistää fiksusti sekä kiinteä­hin­taisen että markkinahintaisen sähkö­so­pi­muksen edut. Saat sopimukseesi kiinteän sähköhinnan osuuden kahdeksi vuodeksi ja lisäksi sinulla on mahdollisuus säästää sähkölaskussa kuluttamalla vähemmän kulutushuippujen aikaan. Tutustu Duo-sähkösopimukseen