Paras sähkösopimus omakotitaloon - huomioi nämä valinnassa

Määräaikainen Duo-sopimus sopii omakotitaloon

Vakaampi vaihtoehto pörssi­säh­kölle
Sähkösopimus omakotitaloon - pariskunta

Sähkösopimus omakotitaloon

Sähkösopimus omakotitaloon kannattaa valita huolella. Oikeanlainen sähkösopimus auttaa säästämään rahaa ja helpottamaan budjetointia. Paras sähkösopimus omakotitaloon on sellainen, joka vastaa kotitalouden tarpeita, kuten sähkönkulutuksen määrää ja ennustettavuutta.

Paras sähkösopimus omakotitaloon - huomioi hinnoittelu

Paras sähkösopimus omakotitaloon perustuu moniin tekijöihin, joista tärkeimpiä lienevät sähkön hinta ja hinnoittelumalli. Kun vertailet sähkösopimuksia, mieti, haluatko maksaa sähköstäsi muuttuvaa vai kiinteää hintaa. Kiinteähintainen sähkösopimus omakotitaloon tarkoittaa vakiohintaa, joka on voimassa koko sopimuskauden ajan. Kiinteähintainen sähkösopimus helpottaa sähkölaskun suuruuden ennakointia, ja voi olla joihinkin kotitalouksiin huolettomampi vaihtoehto.

Määräaikainen sähkösopimus omakotitaloon 

Miksi Fortum Duo?

Fortum Duo -sähkö­so­pimus yhdistää fiksusti sekä kiinteä­hin­taisen että markkinahintaisen sähkö­so­pi­muksen edut. Saat sopimukseesi kiinteän sähköhinnan osuuden kahdeksi vuodeksi ja lisäksi sinulla on mahdollisuus säästää sähkölaskussa kuluttamalla vähemmän kulutushuippujen aikaan. Tutustu Duo-sähkösopimukseen

Pörssisähkösopimus omakotitaloon?

Pörssisähkön hinta perustuu puolestaan sähkön markkinahintaan, joka vaihtelee tunneittain. Tällainen voi olla edullisin sähkösopimus omakotitaloon pörssisähkön hinnan ollessa kiinteähintaiseen verrattuna matala. Pörssisähkön tilaaminen mahdollistaa edullisista sähkötunneista hyötymisen painottamalla sähkönkulutusta niille.

Miksi Fortum Tarkka?

Fortum Tarkka sopimus seuraa pörssi­sähkön hintaa tunneittain – sinä voit seurata Oma Fortum -sovel­luksen kautta tunti­hintoja ja kulutus­ke­hi­tystä. Ja näin ajoittaa kulutustasi edulli­sille tunneille. Pörssi­sähkön hinta määräytyy avoimesti sähkö­pörs­sissä ja on siis markkinahinta, joka perustuu kysyntään ja tarjontaan. Katso pörssisähkön hinta nyt.

Omakotitalon sähkönkulutus

Omakotitalon sähkönkulutus on tyypillisesti korkeampaa kuin muissa asumismuodoissa, koska neliöitä, ihmisiä ja sähkölaitteita on yleensä enemmän. Sähkölämmitteisessä omakotitalossa sähkönkulutus on suurempaa kuin muiden lämmitysmuotojen kanssa, joten sopivan sähkösopimuksen valinta on tällöin erityisen tärkeää. Lue lisää omakotitalon sähkönkulutuksesta.

Paljonko sähköä omakotitalossa kuluu? Seuraa sähkönkulutustasi kätevästi Oma Fortum -sovelluksessa.

Testaa sopimus omakotitaloon

Omako­ti­talon sähkön­ku­lutus (esimerkkejä)

Private house
Neljän hengen kauko­läm­mit­teinen omako­titalo (120 m²)

608 kWh / kk - keski­määrin
(7300 kWh / vuosi)

Private house
Neljän hengen sähkö­läm­mit­teinen omako­titalo (120 m²)

1642 kWh / kk - keski­määrin
(19700 kWh / vuosi)

Huomioi, että talvella kulutus on monin­ker­tainen kesään verrattuna.

Mikä sähkösopimus omakotitaloon? Mieti ainakin näitä

  1. Sähkösopimuksen hinta. Vertaile sähkön hintoja omakotitaloon ja löydä itsellesi sopiva vaihtoehto. Mieti lisäksi, haluatko maksaa sähköstä kiinteää hintaa vai muuttuvaa hintaa.
  2. Sopimuksen kesto. Hinnan lisäksi on tärkeää miettiä, haluatko määräaikaisen sähkösopimuksen vai toistaiseksi voimassa olevan sähkösopimuksen.
  3. Sähkön alkuperä. Yhä useampi haluaa vaikuttaa positiivisesti ympäristöön valitsemalla uusiutuvalla energialla tuotettua sähköä. Fortumilla voit valita sitä kaikkiin sähkösopimuksiin.
  4. Lisäpalvelut. Mitä lisäpalveluita haluat omakotitalon sähkösopimukseen?

Kysymyksiä ja vastauksia omakotitalon sähkösopimuksista

Mikä on paras sähkösopimus omakotitaloon?
Chevron down

Paras sähkösopimus omakotitaloon riippuu monesta tekijästä, kuten asukkaiden määrästä, kodin koosta ja sen sähkönkulutuksesta. On tärkeää valita sopimustyyppi, joka vastaa kotitalouden tarpeita.

Kiinteähintainen sopimus antaa ennustettavuutta sähkölaskuun, sillä hinta pysyy samana koko sopimuskauden ajan. Pörssisähkö taas perustuu pörssihinnoitteluun, jolloin hinta vaihtelee markkinoiden tilanteen mukaan. Pörssisähkösopimus voi olla hyvä vaihtoehto, jos kotitalouden sähkönkulutus keskittyy pörssisähkön halvempiin tunteihin.

Ympäristötietoisille asiakkaille paras sähkösopimus omakotitaloon voi olla sellainen, jossa sähkö on 100 % uusiutuvalla energialla tai 100 % aurinkoenergialla tuotettu.

Miten sähkön hinta omakotitaloon määräytyy?
Chevron down

Sähkön hinta omakotitaloon määräytyy samoin kuin muihinkin asuinmuotoihin. Sähkön hinta kuluttajalle muodostuu energian markkinahinnasta, siirtohinnoista ja veroista.

Energian markkinahintaan vaikuttavat muun muassa sähkön tarjonta ja kysyntä, polttoaineiden hinnat ja sääolosuhteet. Siirtohinnat taas määräytyvät verkkoyhtiön kustannuksista, kuten sähköverkon ylläpidosta ja investoinneista. Verot, kuten sähkövero ja arvonlisävero, vaikuttavat myös sähkön hintaan.

Sähköyhtiöillä on erilaisia sopimustyyppejä, jotka voivat vaikuttaa sähkön hintaan. Kiinteähintainen sopimus antaa asiakkaalle ennustettavuutta sähkölaskuun, sillä hinta pysyy samana koko sopimuskauden ajan. Pörssisähkösopimuksessa hinta taas vaihtelee markkinahintojen mukaan, ja asiakas voi hyötyä edullisista hinnoista, mutta myös joutua maksamaan korkeamman hinnan huippukulutuksen aikana.

Miten löytää halvin sähkösopimus omakotitaloon?
Chevron down

Edullisen sähkösopimuksen löytäminen tapahtuu omakotitalon sähkön kilpailutuksella. Sähkösopimuksen kilpailuttaminen ei riipu asuinpaikasta, voit vapaasti valita, mistä sähkösi ostat. Sähkön kilpailuttamisessa on hyvä kiinnittää huomiota sopimuksen kestoon, perusmaksuun ja hintaan.

Sähköyhtiö myy käyttämäsi sähköenergian, kun taas paikallinen sähköverkkoyhtiö vastaa sähkön toimittamisesta kotiisi ja laskuttaa sähkönsiirrosta erikseen. Tämä tarkoittaa, että saatat saada kaksi erillistä sähkölaskua, yhden sähköenergiasta ja toisen sähkönsiirrosta.

Miten sähkönkulutuksen omakotitalossa voi minimoida?
Chevron down

Sähkölämmitteisten omakotitalojen lämmityskulut voivat olla jopa 70 % koko kodin sähkönkulutuksesta, mutta kulutusta on mahdollista säädellä. Ilmalämpöpumppu voi auttaa sähkön säästämisessä. Lattialämmitystä kannattaa tehostaa, välttää vetoa eristämällä ikkunat ja käyttämällä verhoja.

Lämminvesivaraajaa voi käyttää sähkönkulutuksen säätelyyn, ja mobiilisovelluksen avulla voi seurata käyttöpiikkejä ja suunnitella veden käyttöä sähkön säästämiseksi. Kodinkoneiden energiamerkintä kertoo, paljonko energiaa ne kuluttavat. Vanhojen laitteiden sähkönkulutus voi olla huomattavasti suurempaa kuin uusien.

Onko pörssisähkö kannattava vaihtoehto omakotitaloon?
Chevron down

Pörssisähkö voi sopia omakotitaloon siinä missä muihinkin asumismuotoihin. Eri vaihtoehtoja kannattaa vertailla keskenään ennen kuin solmii sähkösopimuksen. Pörssisähkösopimuksen hinta perustuu sähkön hintaan Nord Pool -sähköpörssissä. Pörssisähkön hinta vaihtelee jatkuvasti tunti tunnilta, päivästä toiseen ja vuodenajan mukaan. Tämän vuoksi pörssisähkösopimuksen hinta on joskus edullisempi kuin kiinteähintaisen sähkösopimuksen hinta.

Pörssisähkö sopii erityisesti niille, jotka haluavat seurata omaa sähkönkulutusta tarkasti ja ovat valmiita käyttämään sähköä silloin, kun hinta on edullisimmillaan. Tämä edellyttää kuitenkin kykyä reagoida nopeasti sähkön hinnan muutoksiin.

Kannattaako yösähkö omakotitaloon?
Chevron down

Jos omakotitalossa on käytössä varaava sähkölämmitys, yösähkö saattaa olla kannattava vaihtoehto. Silloin sähköä voi ottaa talteen yöllä ja käyttää päivällä, jolloin se on kalliimpaa.

Kausisähkö on puolestaan loistovalinta kotitalouksiin, joissa on sähkölämmityksen lisäksi käytössä toinen lämmitysmuoto, esimerkiksi puulämmitys tai ilmalämpöpumppu, joita voidaan hyödyntää kalliimpana talviaikana minimoimaan sähkönkulutusta.

Moving van

Muuttamassa omakotitaloon?

Tutustu mitä omakotitaloon muuttajan tulee ottaa huomioon muutossa.