”Tämä on maailmanluokan muutos” – näin lämmöntuotanto muuttuu sähkön avulla hiilineutraaliksi Espoossa

Espoossa edetään vauhdilla kohti hiilineutraalia lämmöntuotantoa. Avainasemassa on tuotannon sähköistäminen ja erilaisten hukkalämpöjen hyödyntäminen. Fortumin Thomas Ekholm kertoo, miten jättiläismäinen muutosmatka on edennyt ja mitkä ovat sen suurimmat opit. 

”Tämä on hyvin uniikki kokonaisuus, vastaavaa ei ole tehty näin isolla skaalalla missään muualla.”

Näin hehkuttaa Fortumin Energiaratkaisut-yksikön johtaja Thomas Ekholm. Hän puhuu Espoo Clean Heat -ohjelmasta, jonka ansiosta jo noin 63 prosenttia Espoon, Kauniaisten ja Kirkkonummen lämmöntuotannosta on hiilineutraalia. Vuonna 2014 alkaneen tuotannon sähköistämisen tavoitteena on muuttaa alueen koko lämmöntuotanto hiilineutraaliksi vuoden 2029 aikana. 

”Espoo Clean Heat on edelläkävijä niin Suomen kuin maailmankin mittakaavassa. Se koostuu monesta erilaisesta sähköpohjaisesta energian tuotantomuodosta. Niissä hyödynnetään Espoon, Kauniaisten ja Kirkkonummen alueelta jo löytyviä energiavirtoja ja lämmönlähteitä mahdollisimman tehokkaasti”, kertoo Thomas Ekholm.

Viimeisimpänä saavutuksena Fortum lopetti hiilen käytön kaukolämmöntuotannossa keväällä 2024 – yli vuoden suunniteltua aiemmin. Tämän teki osaltaan mahdolliseksi Suomenojan voimalaitosalueella sijaitsevat sähkökattilat ja lämpöakku. Ne on todettu niin hyviksi ratkaisuiksi, että kaukolämpöverkkoon on parhaillaan rakenteilla lisää sähkökattiloita ja lämpöakkuja. 

Seuraava iso kehitysaskel on maailman suurin datakeskusten hukkalämmön talteenottoprojekti, jonka Fortum toteuttaa yhteistyössä Microsoftin kanssa. Kun lämmöntalteenottolaitos valmistuu talveksi 2025-26, datakeskusalueella toimivat lämpöpumput siirtävät aluksi kaukolämpöverkkoon lämpöä ympäröivästä ilmasta. Kun datakeskukset valmistuvat ja niiden hukkalämmöt saadaan talteen, ne kattavat asteittain noin 40 prosenttia Espoon, Kauniaisten ja Kirkkonummen kaukolämmöntarpeesta.

Lue myös: Microsoft ja Fortum yhteistyöhön 

Miten näin iso muutos onnistuu? Thomas Ekholm tiivistää Espoo Clean Heat -ohjelman tärkeimmät opit.

Oppi 1: Tavoite yhdessä korkealle 

Fortum sopi vuonna 2016 yhdessä Espoon kaupungin kanssa alueen lämmöntuotannon muuttamisesta hiilineutraaliksi vuoteen 2030 mennessä.  Tavoite oli varsin kunnianhimoinen: vastaavaa hanketta ei ollut toteutettu missään maailmalla.

”Kaikkein tärkeintä oli täsmentää yhdessä, mitä haluamme ja miksi. Tavoitteen toteuttaminen mahdollisimman kilpailukykyisesti on sitten meidän vastuullamme Fortumissa”, Thomas Ekholm kertoo. 

Espoo Clean Heatin perusajatus on korvata kaukolämmön fossiiliset energianlähteet älykkäillä ja joustavilla ratkaisuilla, jotka hyödyntävät esimerkiksi palvelinkeskusten ja jätevesien hukkalämpöjä, uusiutuvaa sähköä, lämpöpumppuja sekä vähäisessä määrin myös bioenergiaa. Tekoäly optimoi järjestelmän toimintaa.

”Yksi suurimpia omia oivalluksiani on ollut, että kun on selkeä tahtotila ja oikeat henkilöt, pystyy tekemään melkein mitä vaan. Kun luodaan uutta, myös uskallus haastaa ja kyseenalaistaa ratkaisuja on tärkeää”, Thomas Ekholm sanoo.

 Lue myös: Espoo Clean Heat

Oppi 2: Hahmottele muutos tiekartaksi

Fortum määritteli, että paras konsepti Espoo Clean Heatin tavoitteen toteuttamiseksi on sähköpohjainen malli, joka perustuu moniin erilaisiin lämmönlähteisiin. Fortum laati myös selkeän tiekartan hankkeen etenemisvaiheista. 

”Pilkoimme ison tavoitteen pienempiin osiin. Näin syntyi eräänlainen projektisalkku, joka muodostuu konkreettisista tehtävistä.” 

Nyt kaikki tiekartan hiilineutraalisuushankkeet ovat jo toteutuksessa tai suunnittelupöydällä. 

”Olemme jo saaneet purettua vanhan tekniikan, ja nyt keskitymme rakentamaan uutta. Seuraavaksi vuorossa ovat erilaiset hukkalämpöprojektit ja lämpöpumppuratkaisut.” 

Oppi 3: Kokeile rohkeasti uutta

Thomas Ekholm on kaukolämpöjärjestelmän innokas puolestapuhuja, koska se mahdollistaa jatkuvan kehityksen.

”Kaukolämpöjärjestelmä on oivallinen energian jakelukanava, koska siihen voi liittää käytännössä melkein mitä tahansa tuotantoyksiköitä. Jokaisen kohteeseen pystyy siis räätälöimään optimaalisen lämmöntuotantoportfolion, jossa hyödynnetään paikallisia ominaispiirteitä.”

Ekholm muistuttaa, että kaukolämpöjärjestelmä pysyy myös aina ajan tasalla. 

”Nyt ollaan luopumassa fossiilisista polttoaineista ja siirtymässä tämän hetken parhaimpiin lämmöntuotantomuotoihin. Mitä teknisiä innovaatioita maailma tuokaan tullessaan, kaukolämpöjärjestelmässä on mahdollista hyödyntää niitäkin tulevaisuudessa.”

Oppi 4: Sähköistäminen sopii kaikille

Kehitystyön myötä Fortum on noussut sähköpohjaisen lämmöntuotannon ja energiavirtojen hyödyntämisen huippuosaajaksi Suomessa.

”Espoon mallin mukaiset päästöttömät lämmitys- ja jäähdytysratkaisut ovat toteutettavissa käytännössä minne tahansa aina kaukolämpöyhtiöistä yksittäisiin tuotantolaitoksiin. Paikalliset erityistarpeet määrittelevät, minkälainen teknologinen ratkaisu toimii parhaiten. Tärkeää on myös selvittää, onko alueella esimerkiksi hukkalämmönlähteitä, joita voisi hyödyntää.”

Sähköpohjaisen kaukolämmöntuotannon hyvä puoli on, että se joustaa, kun sähkön hinta vaihtelee.

”Käytännössä kaukolämpöjärjestelmä on iso vesivarasto. Se tarkoittaa, että järjestelmän avulla voidaan hyödyntää sähkömarkkinan vaihtelua. Varastoja voidaan ladata, kun sähkön kysyntä on pienempää ja sähkö edullisempaa. Varastoja voidaan taas purkaa tilanteissa, kun sähköverkko on kuormittunut.”

Oppi 5: Tuloksia syntyy ryhtymällä toimeen

Ekholm näkee, että sähköistyvällä lämmöntuotannolla voi ratkaista monia haasteita. Vaikka teknologia on jo olemassa, merkittävä osa Suomen lämmöntuotannosta tapahtuu vielä polttamalla joko fossiilisia polttoaineita tai puuhaketta. Toisaalta polttavan energiantuotannon kustannukset ja sääntelyn tulevaisuus on epävarmaa, mikä kannustaa miettimään vaihtoehtoisia ratkaisuja.

Monet kaukolämpöyhtiöt pyörivät aika pienellä henkilöstöllä eikä teollisuusyritystenkään ydinliiketoimintaa ole lämmöntuotanto. Ekholm suosittelee siksi etenemistä vaiheittain. 

”Suosittelen ensimmäiseksi toimenpiteeksi sähkökattila-lämpövarastoratkaisua. Se on nopea toteuttaa. Sen jälkeen kannattaa alkaa katsella muiden lämmönlähteiden hyödyntämistä.”

Thomas Ekholm

  • Energiaratkaisut-yksikön johtaja.
  • Energiatekniikan diplomi-insinööri.
  • Tuli Fortumille töihin 2019 ja on ollut siitä asti mukana Espoo Clean Heatin toteutuksessa.

Haluatko kuulla lisää Fortumin energiaratkaisuista? Ota yhteyttä!

Thomas Ekholm

Johtaja, energiaratkaisut
Puhelin: 040 828 0777
thomas [piste] ekholm [ät] fortum [piste] com