Lausunto

Lausunto vesienhoidon ympäristötavoitteita ja poikkeamisista koskevasta hallituksen esityksestä

12 marraskuu 2024, 09:00

Fortum lausui hallituksen esityksestä eduskunnalle laeiksi vesienhoidon ja merenhoidon järjestämisestä annetun lain, ympäristönsuojelulain ja vesilain 3 ja 11 luvun muuttamisesta eduskunnan talousvaliokunnalle ja ympäristövaliokunnalle.

Fortum näkee, että vesien tilan parantaminen on tärkeä tavoite, johon pääseminen vaatii vielä toimenpiteitä. EU-tuomioistuimen Weser-päätös on kuitenkin vaikuttanut merkittävästi yritysten toiminta- ja investointiympäristöön. Vesienhoidon ympäristötavoitteet ovat muuttuneet sitoviksi oikeuskäytännössä, kun taas samaan aikaan vesipuitedirektiivin joustojen käyttö on ollut maltillista Suomessa.

On keskeistä, että uusi lainsäädäntö ei heikennä yritysten investointimahdollisuuksia. Vaikka hallituksen esityksessä on kuvattu esityksen vaikutuksia yrityksiin myönteisesti, haluamme kuitenkin korostaa, että tässä vaiheessa on osin vielä haasteellista arvioida vaikutuksia verrattuna nykyiseen oikeuskäytäntöön. Toimeenpano on keskeisessä asemassa.

Fortum on pitänyt tärkeänä, että lakiehdotuksen pykäliä ei kirjoiteta vesipuitedirektiiviä tai tuomioistuinpäätöksiä tiukempaan muotoon. Olemme esittäneet, että lakiehdotuksen soveltamisala vastaisi nykyistä oikeuskäytäntöä, mikä on myös ollut lainvalmistelun lähtökohta. Fortumin näkökulmasta on keskeistä, ettei uusia pykäliä sovelleta olemassa oleviin laitoksiin, joihin ei tehdä olennaisia muutoksia. Hallituksen esitykseen on tehty erittäin kannatettavia tarkennuksia lausuntokierroksen jälkeen. Vesien tilan tavoite (20 a) ja Heikentämättömyysvaatimus (20 b) -pykälien perustelujen mukaan

  • pykälät tulisivat sovellettaviksi vesilain ja ympäristönsuojelulain mukaisissa lupamenettelyissä ehdotettujen lupaedellytyssäännösten kautta, 
  • kyse olisi sellainen uusi hanke tai olennainen muutos, että uusi lupa tarvittaisiin, 
  • vallitsevaa oikeustilaa vesien tilatavoitteiden sitovuudesta ei ole tarkoitus muuttaa, 
  • esityksessä ei muutettaisi luvan tarkistamista koskevia säännöksiä eikä lupien muuttamisen soveltamiskäytäntöä.

Fortum olisi nähnyt tarpeellisena, että lain soveltamista olisi rajattu vastaavalla tavalla myös pykälissä. Lain soveltamisessa on varmistettava, että nämä perusteluihin lisätyt tarkennukset toteutuvat.

Pidämme tärkeänä, että vesipuitedirektiivin joustot otetaan käyttöön täysimääräisesti sekä lainsäädännössä että käytännössä kun kriteerit täyttyvät. Joustojen laajempi käyttö on edellytys sille, että lainsäädäntöehdotuksen ja Weser-päätöksen vaikutuksia pystytään hallitsemaan paremmin. Julkiseen keskusteluun viitaten, haluamme korostaa, että tässä on kyse nimenomaan direktiiviin jo aikoja sitten hyväksytyistä joustoista. On hyvä, että joustojen käyttö on hallituksen esityksessä kirjoitettu nykyistä lainsäädäntöä velvoittavampaan muotoon.

Fortum pitää erittäin kannatettavana, että vesiä koskevan tiedonhallinnan kehittämiseen tehdään merkittävä lisäpanostus. On tärkeää, että luotettavaa ja ajantasaista tietoa on laajasti saatavilla eri tahoille ympäristöhallinnon tietojärjestelmistä. Pidämme myös tärkeänä, että lain perusteella annettavista asetuksista varataan lausunnonantomahdollisuus sidosryhmille.

Lue lausunto kokonaisuudesssaan