Pjelax första vindkraftverkskomponenter anländer till Kaskö hamn

Pjelaxin siipilaiva

Uppförandet av vindkraftverken inleds i april. Provdriften av de första turbinerna sker i sommar.

De första komponenterna till Fortums vindkraftspark Pjelax anländer till Kaskö hamn i januari. Fartyget som transporterar kraftverkens blad är på väg nu i Östersjön med destination Kaskö. Lasten utgörs av cirka 80 meter långa blad. Ett annat fartyg fraktar 35 tornelement för fem vindmöllor.

Kaskö hamn söder om Närpes tar för första gången emot vindkraftverkskomponenter. Transporten av kraftverkskomponenter till Pjelax pågår under våren och vintern. Det sammanlagda antalet fraktfartyg uppgår till cirka 30.

”Pjelax samtliga kraftverkskomponenter fraktas med fartyg till Kaskö hamn, varifrån de transporteras vidare till kraftverksområdet med specialfordon. Skeppningen till Kaskö hamn möjliggör smidig och miljövänlig transport eftersom den förkortar landsvägstransporten avsevärt. Transportsträckan från hamnen till kraftverksområdet är endast 15 kilometer ”, säger projektchef Juha Tella.

Frakten av vindkraftverk innebär mycket för Kaskö hamn och regionen, eftersom hamnverksamheten har betydande ekonomisk inverkan i närområdet. Kraftverkens vingar och turbinkomponenter förvaras i hamnen tills den tyska turbinleverantören Nordex inleder monteringen av vindkraftverken.

”Enligt det planerade tidsschemat inleds monteringen av kraftverkstornens nedersta delar i början av mars. Med hjälp av de stora lyftkranar som anländer till kraftverksområdet i april monteras sedan resten av tornen och kraftverkens långa blad. I det här skedet börjar de första vindkraftverken synas i omgivningen. Målsättningen är att inleda provdriften av Pjelax första turbiner redan i sommar”, säger Juha Tella.

Pjelax vindkraftspark i Närpes och Kristinestad byggs i samarbete mellan Fortum och Helen Oy. Enligt tidsschemat inleds den ordinarie driften senast sommaren 2024. Kraftverksparkens 56 vindturbiner förväntas producera 1,1 TWh förnybar energi per år.

 

Ytterligare information:

Juha Tella, projektchef, juha [piste] tella [ät] fortum [piste] com, tfn 050 452 1713

Hans Vadbäck, projektutvecklingschef, hans [piste] vadback [ät] fortum [piste] com