Pörssitiedote

Fortum selkeyttää strategiansa fokusta ja tavoitteitaan muuttuneessa toimintaympäristössä

07 helmikuu 2024, 09:00

FORTUM OYJ PÖRSSITIEDOTE 7.2.2024 KLO 9.00

Tiedoteluokka: Muut pörssin sääntöjen nojalla julkaistavat tiedot

Toimintaympäristössä kasvaneen epävarmuuden, heikentyneiden näkymien ja teollisuuden siirtyneiden investointien johdosta Fortum täsmentää liiketoimintaportfoliotaan, selventää pääoman allokointia ja asettaa uusia tavoitteita ja suoritusmittareita (KPI, Key Performance Indicator) seuratakseen strategian etenemistä.

Fortumin maaliskuussa 2023 julkaisema uusi strategia ja sen strategiset painopisteet ’Toimitamme puhdasta energiaa luotettavasti’, ’Edistämme teollisuuden dekarbonisaatiota’ ja ’Uusiudumme ja kehitymme’ eivät ole muuttuneet. Myös yhtiön taloudelliset ja ympäristötavoitteet säilyvät ennallaan.

Liiketoimintaportfolio

Fortum täsmentää liiketoimintaportfoliotaan seuraavasti:

  • Ydinliiketoiminnot ovat vesi- ja ydinvoimatuotanto, sähköntuotannon joustavuus ja optimointi, kuluttajaliiketoiminta sekä kaukolämpö- ja kaukokylmä. Näissä liiketoiminnoissa Fortumilla on johtava markkina-asema, ja ne vastaavat lähes kokonaisuudessaan Fortumin käyttökatteesta. Fortumin tavoitteena on vahvistaa näitä ja kasvaa valikoidusti näillä ydinliiketoiminta-alueilla samalla kun yhtiö pyrkii hyödyntämään pohjoismaisten sähkömarkkinoiden volatiliteettia.
  • Kysyntävetoinen uusiutuva energiantuotanto, millä tarkoitetaan kaupallisesti kannattavaa maatuulivoimaa ja aurinkovoimaa. Fortum kehittää rakennusvalmiita hankkeita pitkäaikaisilla sähkönostosopimuksilla, jotta kysynnän jälleen elpyessä yhtiö voi vastata asiakkaidensa energian tarpeeseen.
  • Uusien liiketoimintamahdollisuuksien tutkiminen; puhdas vety, innovaatiot ja venturing-toiminta luovat potentiaalisia tulevaisuuden liiketoimintoja. Ne tarvitsevat tarkempia arvioita ja jatkokehitystä ennen kuin niistä saadaan taloudellisesti kannattavaa liiketoimintaa.
  • Liiketoiminnot, jotka eivät kuulu Fortumin ydinliiketoimintaan. Circular Solutions -liiketoimintojen osalta on käynnistetty strategisten vaihtoehtojen arviointi.

Uudet strategiset tavoitteet ja KPI:t

Fortum on asettanut uudet strategiset tavoitteet mittaamaan täsmennetyn strategian toimeenpanoa. Tavoitteilla pyritään myös hyödyntämään pitkän aikavälin mahdollisuuksia sekä hallitsemaan liiketoiminta- ja markkinariskejä.

Strateginen tavoiteMarkkinajohtajuuden vahvistaminen 
Pohjoismaissa
Arvonluonnin 
varmistaminen tuotanto-joustavuudesta
Tulovirtojen vakauttaminenKysyntävetoinen uusiutuva energiantuotanto
PerusteetFokus keskeisimmissä kilpailukykytekijöissäMarkkinoiden volatiliteetin hyödyntäminenAlemmat pääomakustannuksetAsiakaskysyntään vastaaminen
KuvausNykyisten ydinliiketoimintojen johtavan aseman hyödyntäminenJoustavan energiatuotannon kasvattaminen ja siihen liittyvät kyvykkyydetKassavirran ennustettavuuden parantaminen asiakaslähtöisyyttä lisäämälläKasvumahdollisuuksien kehittäminen
KPILaitosten käytettävyysaste 
yli 90 % ydinvoima 
yli 95 % vesivoima
Optimoinnin marginaali ja lisäarvo 
6–8 euroa/MWh
Suojatun sähkön tukkumyynnin osuus Pohjoismaissa rullaavalla 10-vuotiskaudella 
yli 20 % vuoden 2026 loppuun mennessä
Rakennusvalmiita maatuuli- ja aurinkovoimahankkeita 
yli 800 MW vuoden 2026 loppuun mennessä

Vuonna 2023 Fortumin vesivoimatuotannon käytettävyys oli 96 % ja ydinvoimalaitosten (pois lukien TVO:n Olkiluoto 3) käytettävyys oli kokonaisuudessaan 87 %.

Fortumin saavuttama sähkön tukkumyyntihinta sisältää myös optimointimarginaalin, joka saavutetaan vesivoima- ja ydinvoimatuotannon optimoinnilla sekä toimimalla finanssi- ja fyysisillä sähkömarkkinoilla. Kuten Fortum tiedotti marraskuussa 2023, saavutettuun sähkönhintaan sisältyvän optimointimarginaalin arvioidaan olevan 6–8 euroa/MWh riippuen yleisistä markkinaolosuhteista, volatiliteetin tasosta ja sähkön hinnoista.

Vuoden 2023 lopussa 10-vuoden liukuva tukkusähköntuotannon suojattu osuus oli 15 %. Fortumilla on merkittävä määrä eri vaiheissa olevia aurinko- ja maatuulivoimahankkeita, mutta tällä hetkellä ei vielä rakennusvalmiita hankkeita.

Pääoman allokointi – tase, investoinnit ja osinko

Fortumin tavoitteena on säilyttää vähintään tason BBB luottoluokitus. Konsernin tase on tällä hetkellä vahva ja yhtiön velkaantuneisuusaste on alhainen. Nykyisen luottoluokituksen varmistamiseksi rahoitusnettovelan suhde vertailukelpoiseen käyttökatteeseen voi olla enintään 2,0–2,5. Fortum on laatinut uuden riskienhallinnan viitekehyksen ylläpitääkseen riittävän maksuvalmiuden johdannaismarkkinoilla, missä marginaalivaatimukset vaihtelevat sähkön markkinahinnan muutosten mukaisesti.

Fortum arvioi investointien ilman yritysostoja olevan noin 1,7 miljardia euroa vuosina 2024–2026. Arvio sisältää kasvuinvestoinnit, joiden osuuden arvioidaan olevan 800 miljoonaa euroa, sekä vuosittaiset kunnossapitoinvestoinnit, joiden arvioidaan olevan 300 miljoonaa euroa. Tällä hetkellä kasvuinvestoinnit, joista ei ole vielä tehty investointipäätöksiä, ovat 300 miljoonaa euroa. Fortum valitsee jatkossakin kasvuhankkeensa tarkasti varmistaakseen asetetut tuottovaatimukset; uusien investointien projektikohtainen vähimmäistuottovaatimus on pääomakustannusten painotettu keskiarvo (WACC) lisättynä 150–400 korkopisteellä teknologiasta tai hankkeesta riippuen sekä huomioiden yhtiön ympäristötavoitteet.

Fortumin osinkopolitiikka säilyy ennallaan: osingonjakosuhde on 60–90 % vertailukelpoisesta osakekohtaisesta tuloksesta. Osingonjakosuhteen vaihteluvälin yläpäätä sovelletaan silloin, kun tase on vahva ja investointeja vähän, kun taas vaihteluvälin alapäätä sovelletaan velkaantuneisuusasteen ollessa korkea ja/tai käynnissä on suuria investointeja.

Fortumin hallitus ehdottaa, että tilikaudelta 2023 maksetaan osinkona 1,15 euroa/osake, mikä vastaa 90 % konsernin vertailukelpoisesta osakekohtaisesta tuloksesta (1,28 euroa).

Strategian vaiheittainen toteuttaminen

Kuten Fortum on aiemmin tiedottanut, yhtiö toteuttaa strategiansa vaiheittain. Näin halutaan hallita paremmin epävarman markkinatilanteen ja heikentyneen investointisentimentin vaikutuksia. Lähitulevaisuudessa Fortum keskittyy ydinliiketoimintaansa, varsinkin optimoimaan ensiluokkaisia toimintojaan erityisesti sähköntuotannossa, sekä pienentämään markkinariskiä. Fortum noudattaa edelleen kurinalaisuutta pääomainvestoinneissaan; mahdollisimman paljon lisäarvoa pyritään luomaan joustavuuden, tehokkuuden ja kassavirran kautta. Tulevaan kasvuun yhtiö valmistautuu kehittämällä rakennusvalmiita uusiutuvan energian hankkeita. Ydinvoiman pidemmän aikavälin investointimahdollisuuksia yhtiö tutkii kaksivuotisessa uutta ydinvoimaa koskevassa selvityksessään. Selvityksen on määrä valmistua tämän vuoden lopussa.

Näillä toimilla Fortum rakentaa valmiuksia kasvulle pidemmällä aikavälillä, mikä perustuu muiden sektoreiden dekarbonisaatioon ja sähköistymiseen. Koska oma tuotanto on jo lähes päästötöntä ja Fortumilla on erittäin vähän fossiilisia polttoaineita käyttäviä tuotantolaitoksia, Fortum pystyy rakentamaan kumppanuuksia ja aikaa myöten kasvamaan teollisuusasiakkaiden kanssa puhtaassa energiantuotannossa. Yhtiön tavoitteena on tehokas pääoman allokointi, hyvä tuotto, tasapainoinen riskinotto ja kestävä kehitys.

Fortum Oyj

Ingela Ulfves, sijoittajasuhde- ja talousviestintäjohtaja

Lisätietoja:

Sijoittajat ja analyytikot: 
Ingela Ulfves, sijoittajasuhde- ja talousviestintäjohtaja, puh. 040 515 1531 
Rauno Tiihonen, johtaja, sijoittajasuhteet, puh. 010 453 6150

Media
Fortum News Desk, puh. 040 198 2843

Jakelu: 
Nasdaq Helsinki 
Keskeiset tiedotusvälineet 
fortum.fi