Verkkouutinen

Fortum Recycling & Waste investoi 10 miljoonaa euroa uuteen huippuluokan metallijalostamoon Gävlessä, Ruotsissa

02 toukokuu 2024, 10:00

FORTUM OYJ VERKKOTIEDOTE 2.5.2024 

Fortum Recycling & Waste investoi 10 miljoonaa euroa rakentaakseen uuden huippuluokan IBA (Incineration Bottom Ash) -metallijalostamon ei magneettisille metalleille (non-ferrous) Gävleen, Ruotsiin. Uusi laitos, joka käynnistyy tulevana syksynä, lisää metallien kierrätysastetta ja vähentää siten tarvetta kriittisten, neitseellisten metallimateriaalien louhintaan. Valmistuttuaan laitos on Euroopan pohjoisin non-ferrous metallien jalostamo, ja näin ollen se vähentää tarvetta kuljettaa sekalaisia metalleja pidempiä matkoja metallinkierrätykseen. Lyhyemmät kuljetusmatkat ja vähentynyt neitseellisen materiaalin louhinta johtavat pienempiin hiilidioksidipäästöihin. 

“Uudella non-ferrous metallien jalostamolla kierrätämme esimerkiksi ruostumatonta terästä, alumiinia, kuparia ja messinkiä, jotka on saatu talteen energiaa tuottavien jätevoimaloiden pohjatuhkasta ympäri Pohjoismaita. Magneettien, pyörrevirtojen ja anturipohjaisten lajittelulaitteiden avulla voimme tehokkaasti lajitella ja erottaa erityyppiset metallit pohjatuhkasta. Kierrätetyt metallit lähetetään metallin sulattamoille uuden metallin tuotantoa varten”, kertoo Toni Ahtiainen, Fortum Recycling & Wasten tuhka ja kuona -liiketoiminnan johtaja. 

“Tarjoamalla kierrätetyt metallit sulattamoille, he voivat puolestaan tarjota eteenpäin teollisuudelle materiaaleja, joilla on pienempi hiilijalanjälki”, Toni jatkaa. 

EU-tasolla käydään parhaillaan keskusteluja siitä, miten tulevaisuuden tarpeet voidaan turvata kriittisten metallien osalta ja miten ympäristönäkökohdat otetaan huomioon. Fortum Recycling & Wasten uusi aloite tukee tulevia tarpeita turvata kierrätettyjen materiaalien saatavuutta teollisuudelle. 

Uusi laitos käynnistyy tulevana syksynä 

Uusi laitos rakennetaan Stora Enson vanhoihin tiloihin Norrsundetin satamaan, Gävleen. 

"Uuden metallijalostamon rakennustyöt alkoivat syksyllä 2023. Tässä projektissa olemme kehittäneet laitoksen, jossa on monia innovatiivisia teknisiä ratkaisuja, jotta voimme saavuttaa korkean turvallisuustason, toimivan työympäristön ja erittäin korkean lopputuotteiden laadun. Laitoksen käyttöönotto on aikataulutettu tulevalle syksylle. Meillä on tällä hetkellä lupa kierrättää 10 000 tonnia metalleja vuodessa", kertoo Joakim Landström, Ruotsin tuhka ja kuona -liiketoiminnan tuotantopäällikkö. 

“Seuraavassa vaiheessa haemme uutta, laajempaa lupaa yhteensä 80 000 tonnille vuodessa”, hän jatkaa. 

Metallien kierrättämisellä voidaan saavuttaa merkittäviä ilmastohyötyjä kaivostoimintaan verrattuna 

Kierrätettyjen metallien käyttö neitseellisten metallien sijaan mahdollistaa erittäin mittavat CO2-päästöjen säästöt. Esimerkiksi käyttämällä kierrätettyä alumiinia, voidaan hiilidioksidipäästöjä säästää 10,6 CO2-ekvivalenttia yhtä kiloa materiaalia kohden* verrattuna neitseelliseen materiaaliin, joka vaatii alumiinin louhimista ja uuden alumiinin tuotantoa. Tämä tarkoittaa, että verrattaessa kierrätettyä alumiinia uuden alumiinin tuotantoon, voidaan hiilidioksidipäästöjä vähentää 96 %. 

Uusi laitos on yksi pieni askel Fortum Recycling & Waste -liiketoimintojen missiota johtaa muutosta kohti materiaalien vallankumousta muuntamalla jätevirrat takaisin välttämättömiksi raaka-aineiksi. Circularity Gap -raportin** mukaan maailmanlaajuinen talous perustuu tällä hetkellä vain 7,2 %:sti kiertotalouteen. Materiaalien maailmanlaajuinen kiertotalous vähenee tasaisesti. Vuonna 2018 se oli 9,1 %. Maailma luottaa lähes yksinomaan uusiin, neitseellisiin materiaaleihin. Tämä on kehityssuunta, joka on muutettava, sillä raaka-aineita on tulevaisuudessa saatavilla niukasti ja neitseellisten materiaalien tuotanto on paljon CO2-intensiivisempää kierrätettyjen materiaalien käyttöön verrattuna. Kierrätys on tärkeä osa kiertotaloutta ja auttaa säilyttämään luonnonvaroja ja vähentämään CO2-päästöjä. 

*Klimat - Återvinnings Industrierna (recycling.se) 

**Circularity Gap Reporting Initiative - Home (circularity-gap.world) 

 

Fortum Oyj 
Viestintä 
 

Lisätietoja: 

Toni Ahtiainen, Tuhka ja kuona -liiketoiminnan johtaja, Fortum Recycling & Waste, +358 40 577 7533, toni [piste] ahtiainen [ät] fortum [piste] com (toni[dot]ahtiainen[at]fortum[dot]com). 

Joakim Landström, Ruotsin tuhka ja kuona -liiketoiminnan tuotantopäällikkö, Fortum Recycling & Waste, +46  703 757 812, joakim [piste] landstrom [ät] fortum [piste] com (joakim[dot]landstrom[at]fortum[dot]com). 

 

Fortum Recycling & Waste 
Fortum Recycling & Waste johtaa muutosta kohti materiaalien vallankumousta luomalla uusia kierrätysratkaisuja. Ongelmien ratkaiseminen on osa sisintämme ja missiomme on muuntaa jätevirrat välttämättömiksi raaka-aineiksi. Ratkaisemme asiakkaidemme haastavimmat ympäristö- ja jäteongelmat ja mahdollistamme siten materiaalien kierron. Fortumin kierrätys- ja jäteliiketoiminnalla on toimintaa Pohjoismaissa ja Isossa-Britanniassa. Toimintamme koostuu ympäristöjätehuoltopalveluista, tavanomaisten ja ongelmajätteiden käsittelystä sekä voimalaitosten kunnossapito-osaamisesta. Lisäksi materiaalien kierrätyspalvelumme kattavat ratkaisut niin akkuihin, muoviin, metalleihin kuin myös tuhkaan ja kuonaan. Työllistämme noin 100 henkeä. 

 

Fortum 
Fortum on pohjoismainen energiayhtiö. Fortumin energia rakentaa maailmaa, jossa ihmiset, yritykset ja luonto menestyvät yhdessä. Olemme yksi Euroopan puhtaimmista energiantuottajista ja toimintaamme ohjaavat kunnianhimoiset ympäristötavoitteet. Tuotamme ja toimitamme luotettavasti puhdasta energiaa ja autamme teollisuusasiakkaitamme vähentämään toimintansa hiilidioksidipäästöjä ja kasvamaan. Ydinliiketoimintamme Pohjoismaissa koostuu päästöttömästä ja tehokkaasta sähköntuotannosta sekä sähkön ja kaukolämmön myynnistä kuluttaja- ja yritysasiakkaille. Yhtiömme 5 000 työntekijälle tarjoamme turvallisen ja inspiroivan työympäristön. Fortum Oyj:n osake noteerataan Nasdaq Helsingissä. fortum.fi