Ylimääräistä tuottoa kasvihuoneelle lämmitysjärjestelmän kysyntäjouston avulla

09 heinäkuu 2024, 11:20

Energian hinnan heilunta kannusti Sigg-Plant taimitarhan investoimaan uusiin sähkökattiloihin osana kasvihuoneen lämmitysjärjestelmää. Fortum Springin avulla kattiloista saatiin myös uusi tulon lähde.

Sigg-Plant on Pohjois-Euroopan johtava kurkun-, tomaatin- ja paprikan toimittaja. Taimet kasvatetaan moderneissa tuotantolaitoksissa, joiden kasvuolosuhteet ovat optimaaliset. Laadukkaat taimet kasvatetaan pitkälle automatisoitujen järjestelmien avulla. Lämmitys muodostaa merkittävän osan kasvihuoneen ylläpitokustannuksista ja siksi erilaisten lämmitysvaihtoehtojen vertailu ja energiatehokkuuteen panostaminen on tärkeää. 

Sigg-Plantin kasvihuoneiden lämmitys oli aiemmin hoidettu kaasulla ja kaukolämmöllä, mutta molempiin suuntiin heiluvat energiahinnat sai Sigg Plantin toimitusjohtajan, Tommy Siggin etsimään vaihtoehtoja lämmön tuotannolle. 

Päätimme investoida uusiin sähkökattiloihin, sillä ne toivat joustavuutta lämmitysjärjestelmäämme ja mahdollisuuden optimoida eri energiamuotojen käyttöä, kertoo Sigg.

Lisätuottoa sähkökattiloiden joustosta

Sähkön tuotannon ja kulutuksen on oltava joka hetki tasapainossa. Vesivoimalla ja fossiilisilla polttoaineilla on perinteisesti ollut tärkeä rooli sähkön tuotannon ja kysynnän tasapainottamisessa. Fossiilisen sähköntuotannon alasajon ja tuotanto määrältään vaihtelevan uusiutuvan energian, kuten tuuli- ja aurinkovoiman, lisääntyminen tuo kuitenkin uusia haasteita sähköverkolle ja vesivoiman lisäksi tarvitaan myös muita menetelmiä tasapainottamaan sähköverkkoa. 

Kasvihuone voi optimoida sähkökattilan käyttöä sähkön hinnan perusteella ja säästää siten omissa sähkökuluissaan. Sähkökattilat tarjoavat nopeaa joustoa ja sopivat siksi hyvin myös tasaamaan sähköjärjestelmän taajuutta. Taajuusreserviksimarkkinoilla Fingrid maksaa asiakkaalle valmiudesta tukea sähköverkon taajuutta tarvittaessa. Käytännössä tämä tarkoittaa sähkön käytön hetkellistä lisäämistä tai vähentämistä, sähköverkon kulloisenkin tilanteen ja valitun reservimarkkinatuotteen mukaan. 

Sigg Plantilla oli jo entuudestaan kokemusta kysyntäjoustosta kasvihuoneen valaistuksen ohjauksessa. ”Mietin että myös sähkökattilaa voitaisiin hyödyntää kysyntäjouston tarpeisiin ja ryhdyimme selvittämään asiaa. Fingridin taajuusreservien vaatimukset ovat hiljattain tiukentuneet, joten tarvitsimme luotettavan toimijan, jolla oli ymmärrystä näistä vaatimuksista ja pystyi vastaamaan niihin. Puhutaan isoista rahoista, joten myös toimitusajalla oli merkitystä, jotta kattilainvestointi pääsee nopeasti tuottamaan”, Sigg kertoo. 

Fortum toimitti Sigg Plantille kattiloille tarvittavat mittaus- ja ohjauslaitteet ja testasi järjestelmän Fingridin vaatimusten mukaisesti. Fortumilla on myös kyvykkyys osallistua kysyntäjouston eri markkinoille eri tunteina, mahdollistaen asiakkaalle parhaan mahdollisen tuoton. Tämä on erityisen hyödyllistä juuri sähkökattiloiden tapaisten laitteiden kanssa, jotka ovat joko päällä tai pois lämmön tarpeesta ja sähkön hinnasta riippuen. 

Tarjoamamme työkalut mahdollistavat sopivan markkinan valinnan vuorokauden eri tunneille automaattisesti, Liiketoiminnan kehityspäällikkö Antti Mäkinen Fortumilta sanoo. 

Yhteistyöllä yhteistä hyvää

Fortumin rooli on Fortum Springin avulla tarjota joustaville kulutuskohteille pääsy reservimarkkinoille. Tämä mahdollistaa tuottoja sähkökattilan omistajalle, eli investoinneille, jotka perinteisesti eivät ole tuoneet kassavirtaa. Samalla se edesauttaa Pohjoismaisen sähköjärjestelmän tasapainoa ja siten uusiutuvan energia hyödyntämistä.

Toimimme asiakaan ja reservimarkkinoiden välissä. Valitsemme parhaiten sopivan markkinan kuhunkin käyttötilanteeseen ja tarjoamme asiakkaan laitteiston jouston markkinoille. Eli yksinkertaistettuna, kun sähkön hinta on matalalla ja kattila on käynnissä, valitsemme siihen tilanteeseen sopivan joustomarkkinan ja korkealle sähkön hinnalle toisen. Meidän osaamista on valita sopiva markkina laitteiston ja sen käyttötavan perusteella siten, ettei asiakkaan ensisijainen tarve – tässä tapauksessa lämmöntuotanto kasveille – vaarannu. Asiakkaan ei tarvitse ymmärtää teknisiä yksityiskohtia lukuisten markkinoiden, kuten FFR, FCR-D, FCR-N ja m/aFRR osalta, kertoo Mäkinen.

Tässä projektissa kaikki puhalsivat yhteen hiileen, Sigg Plantin porukka on yrittäjähenkistä ja heillä on uudistushaluisia edelläkävijöitä. Myös Sigg Plantin yhteistyökumppanit kattilavalmistaja ja automaatiojärjestelmän toimittaja olivat molemmat hyvin yhteistyöhaluisia. Samanlaisesta ratkaisusta voi jatkossa hyötyä myös muut kasvihuoneviljelijät Pohjoismaissa, Mäkinen lisää. 

Kysyntäjousto ja taajuusreservi

Kysyntäjousto tarkoittaa kykyä muuttaa kulutuskäyttäytymistä hinnan tai muiden tekijöiden muuttuessa. Kysyntäjoustoa voidaan hyödyntää esimerkiksi sähkönkulutuksessa, jossa kuluttajat voivat siirtää sähkönkulutustaan halvempiin aikoihin, mikäli sähkön hinta vaihtelee päivän eri aikoina. Joustava kysyntä mahdollistaa resurssitehokkaamman ja tasapainoisemman energian käytön.

Sähkön taajuusreservi on sähköjärjestelmän ominaisuus, joka varmistaa sähköntuotannon ja sähkönkulutuksen tasapainon ylläpidon reaaliajassa. Taajuusreservi koostuu joustavasta tuotannosta ja kulutuksesta, ja sitä käytetään reagoimaan äkillisiin muutoksiin sähköjärjestelmässä. Reservi tarvitsee lyhytkestoista joustoa esimerkiksi muutaman sekuntin ajan kerrallaan.

Kuva: Oy Sigg Plant AB.

Mikä on Fortum Spring?

Circular economy
Kysyntäjouston edelläkävijä

Fortum Spring on edelläkävijä akkuvarastojen, teollisuusasiakkaiden ja datakeskusten kysyntäjoustokohteissa vuodesta 2016 asti.

Key topics and targets
Monipuoliset ratkaisut

Fortum tarjoaa kysyntäjoustoratkaisuja mm. FFR, FCR ja FRR markkinoille yli 1MW järjestelmiin Pohjoismaissa. Fortum auttaa asiakasta valitsemaan asiakkaan tarpeisiin parhaiten soveltuvan markkinan.

Build new energy ventures
Asiakas & sähköjärjestelmä

Fortum Spring käyttää asiak­kaiden kapasi­teettia energia­jär­jes­telmän tasapai­not­ta­miseen silloin, kun laitteet eivät ole asiak­kaiden käytössä. Asiakas saa ylimääräistä tuottoja joustosta. 

Antti Mäkinen

Liiketoiminnan kehityspäällikkö
Puhelin: +358 46 5000 4660
antti [piste] makinen [ät] fortum [piste] com