Lehdistötiedote

Fortum otti käyttöön Montan kalojen ylisiirtolaitteen ja jatkaa kalanviljelylaitoksen toiminnan kehittämistä

02 syyskuu 2024, 14:00

Montan kalojen ylisiirtolaite on otettu käyttöön. Käyttöönoton vuosittainen ajankohta on riippuvainen Merikosken kalatiestä nousevien lohien ja taimenten määrästä sekä veden lämpötilasta. Tänä vuonna laite otettiin käyttöön 29.8. Oulujoen vedenlämpötilan laskettua sopivalle tasolle alle 18 asteeseen.

Montan kalojen ylisiirtolaitteen toiminnan kehittäminen on tunnistettu yhdeksi toimenpiteeksi huhtikuussa 2023 valmistuneessa Oulujoen vesistöalueen Vesistövisio-hankkeessa. Isompana kehittämistoimenpiteenä vuonna 2022 asennettiin ylisiirtolaitteen kaikkiin neljään nostoaltaaseen kiinteät nosturit, mikä on helpottanut ja tehostanut laitteen käyttöä. Vuonna 2022 ylisiirtolaitteella saatiin paras pyyntitulos laitteen käyttöhistorian aikana. Ylisiirtolaitteella kiinniotettuja lohia ja taimenia on tarkoitus siirtää lisääntymisalueille Utos- ja Kutujokeen.

Montan ylisiirtolaitteen tavoitteena on käynnistää vaelluskalojen osittainen luonnonlisääntyminen Oulujoen pääuomassa. Kalojen ylisiirtolaitteen käyttö toteutetaan yhteistyössä Muhoksen, Utajärven ja Vaalan kuntien sekä Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskuksen kanssa. Se on yksi OUMO-hankkeista eli Oulunjoen moninaiskäytön puitesopimukseen perustuvista vapaaehtoisista toimenpiteistä, joilla pyritään parantamaan Oulujoen voimakkaasti säännöstellyn vesistön tilaa ja lisäämään sen virkistyskäyttömahdollisuuksia.

Fortum kehittää Montan kalanviljelylaitoksen toimintaa

Montan kalanviljelylaitokselle on valmistunut uusi hautomorakennus vuoden 2023 lopussa. Uusien tilojen myötä osa merivaelluksesta selvinneistä emokaloista voidaan nyt ottaa kalanviljelylaitokselle, ja näin saadaan kalanviljelyyn luonnosta pyydettyjen emokalojen mätiä.

Alkuvuodesta 2024 käynnistyi Montassa myös uuden lohihallin rakentaminen. Uuden lohihallin on määrä valmistua helmikuussa 2025, ja se korvaa nykyisin käytössä olevan huonokuntoisen 1970-luvulla valmistuneen lohihallin.

Istutukset ovat edelleen tärkeä osa kalastonhoitoa voimakkaasti rakennetussa Oulujoen vesistössä. Istutukset mahdollistavat kalastuksen ja ylläpitävät Oulujokeen nousevaa lohi- ja meritaimenkantaa. Fortum on panostanut Montan kalanviljelylaitoksen ja sitä myötä istutuksen tuloksellisuuteen noin 10 miljoonaa euroa viimeisen kymmenen vuoden aikana.   

Fortum Oyj

Lisätietoja: 
Katri Hämäläinen, Fortum, ympäristöpäällikkö, puh. 040 162 3901

Lue lisää kalojen ylisiirtolaitteesta

 

Fortum
Fortumin energia rakentaa maailmaa, jossa ihmiset, yritykset ja luonto menestyvät yhdessä. Olemme yksi Euroopan puhtaimmista energiantuottajista ja toimintaamme ohjaavat kunnianhimoiset ympäristötavoitteet. Tuotamme ja toimitamme luotettavasti puhdasta energiaa ja autamme teollisuusasiakkaitamme vähentämään toimintansa hiilidioksidipäästöjä ja kasvamaan. Ydinliiketoimintamme Pohjoismaissa koostuu päästöttömästä ja tehokkaasta sähköntuotannosta sekä sähkön ja kaukolämmön myynnistä kuluttaja- ja yritysasiakkaille. Yhtiömme 5 000 työntekijälle tarjoamme turvallisen ja inspiroivan työympäristön. Fortum Oyj:n osake noteerataan Nasdaq Helsingissä. fortum.fi