Kasvihuoneiden lämmöntuotanto soveltuu hyvin kysyntäjoustoon
Useimmat kasvihuoneet Suomessa lämmitetään monella eri polttoaineella. Fossiilisia polttoaineita käyttävissä kattiloissa voidaan polttaa esimerkiksi puupohjaisia polttoaineita, turvetta tai kaasua riippuen kattilatyypistä, polttoaineen saatavuudesta ja hinnasta. Sähkön käytön lisääntyminen lämmityksessä on kuitenkin nouseva trendi, jolla kasvihuoneviljelyn päästöjä on vähennetty merkittävästi. Mahdollisuus vaihtaa lämpöenergian lähdettä hinnan mukaan tuo joustavuutta, mutta lämmitysjärjestelmän uusiminen on silti kallis investointi.
”Kolme sähkökattilaamme lämmittävät usein kasvihuonetta fossiilisia polttoaineita käyttävien lämmitysjärjestelmien sijaan. Kun sähkön hinta heiluu voi sähkökattilalle valita halvat tunnit. Tätä halpaa lämpöä varastoidaan sitten vesivaraajaan kalliiden tuntien ajaksi. Kysyntäjouston avulla kattilat tarjoavat lisätuottoa ja lyhyemmän takaisinmaksuajan kattilainvestoinnille”, kertoo Jonathan Nordberg JCON:lta.
Fortum JCON kumppanina kysyntäjoustossa
Kun Nordberg investoi uusiin sähkökattiloihin oli hänelle selvää, että sähkökattiloilla hyödynnettäisiin myös Fingridin kasvavilla reservimarkkinoilla.
”Kattilat ovat sähkön spot-hinnan perusteella välillä käytössä ja välillä pois päältä. Fortumin vastuulla on tarjota kattiloita käytön mukaan markkinoille,” Jonathan Norberg kertoo.
JCON on ollut tyytyväinen erityisesti Fortumin tarjoamaan läpinäkyvyyteen. Fortum Springin avulla asiakas näkee yksityiskohtaisesti tunti tunnilta mitä kattilat ovat tuottaneet. ”Meille on tärkeä ymmärtää, mistä kysyntäjouston tuotto tulee ja miten voimme itse siihen vaikuttaa. Yhdessä voimme sitten kehittää sitä, miten kattiloita tarjotaan markkinoille,” Nordberg lisää.
JCON:in kasvihuone oli Fortumille ensimmäinen sähkökattiloihin liittyvä kasvihuoneyhteistyö. "Projektiin liittyi paljon uusia teknisiä haasteita, joita piti ratkaista. JCON:in porukka oli hyvin yhteistyöhaluisia ja yhdessä asiat saatiin kuntoon. Nyt meillä on hyvä luotettavasti toimiva ratkaisu, jota voimme hyödyntää muissakin sähkökattiloita käyttävissä kohteissa,” Fortumin Liiketoiminnan kehityspäällikkö Antti Mäkinen sanoo. ”Koska kyseessä oli sähkökattilat, joita ei oltu alun perin suunniteltu reservimarkkinoille, täytyi kattiloiden ohjausjärjestelmää kehittää. Tässä JCON:n asiantuntijalla Daniel Nordbergillä oli avainrooli. Hän otti nopeasti haltuun sekä reservimarkkinat, että kattiloiden automaatiopuolen. Nykyisin useat kattilavalmistajat kuitenkin kehittävät reservimarkkinoille soveltuvia ratkaisuja,” Mäkinen lisää.
"Fortumin kanssa oli helppo työskennellä järjestelmän integroinnin osalta, keskustella läpi markkinavaatimukset ja tekniikka,” Daniel Nordberg kertoo.
Mikä on Fortum Spring?
Kysyntäjouston edelläkävijä
Fortum Spring on ollut edelläkävijänä teollisuusasiakkaiden kysyntäjoustokohteissa vuodesta 2016 asti.
Monipuolisia kysyntäjouston ratkaisuja
Fortum tarjoaa kysyntäjoustoratkaisuja mm. FFR, FCR ja FRR markkinoille yli 1MW järjestelmiin Pohjoismaissa. Fortum auttaa asiakasta valitsemaan asiakkaan tarpeisiin parhaiten soveltuvan markkinan.
Soveltuu eri toimialoille
Tarjoamme ratkaisuja mm.akkuvarastoihin, teollisuuteen ja datakeskuksiin
Antti Mäkinen
Liiketoiminnan kehityspäällikkö
Puhelin: +358 46 5000 4660
antti [piste] makinen [ät] fortum [piste] com