Markkinakatsaus

Nainen katsoo puhelinta keittiössä

Kuukausittaisessa markkinakatsauksessamme tarjoamme sinulle tietoa sähkön hintakehityksestä ja siihen vaikuttavasta tilanteesta sekä ajankohtaisen kuukauden sähkönsäästövinkin. Lopusta löydät myös spot- ja futuuri-termien selitykset.

Markkinakatsaus

  • Sähkönkulutus on jatkunut edelleen maltillisena keskimääräistä lämpimämmän sään vuoksi.
  • Siten myös sähkön hintataso on ollut vuodenaikaan nähden edullinen lukuun ottamatta yksittäisten, tuulettomien pakkaspäivien korkeampia tuntihintoja.
  • Tällä hetkellä futuurihintojen mukaan talven arvonlisäverollinen sähkönhinta on keskimäärin noin 10 senttiä kilowattitunnilta.
  • Vuosi 2024 jää tilastoihin edullisen sähkön keskihinnan, mutta suurten hintavaihteluiden vuotena.

     

Suurten hintavaihteluiden vuosi

Vuosi on lopuillaan ja on paikallaan katsoa taaksepäin kuluvaa sähkömarkkinavuotta 2024. Tämän vuoden aikana olemme nähneet niin historian korkeimmat kuin alhaisimmatkin pörssisähkön tuntihinnat Suomessa.

Vuosi alkoi kovilla pakkasilla ja yksittäisen tunnin arvonlisäverollinen huippuhinta kohosi kaikkien aikojen ennätykseensä, jopa yli 2 euron kilowattitunnilta. Tavanomaista kylmempi talvi piti sähkön kulutuksen ja hinnan korkeammalla koko alkuvuoden. Kesällä sen sijaan sähkö oli ennätyksellisen edullista. Hinta oli useana päivänä nollan tuntumassa tai vajosi jopa negatiiviseksi, kun tuuli- ja aurinkovoimaa oli saatavilla hyvin ja kulutus vähäisempää. 

Lämmin sää jatkui pitkälle syksyyn ja piti sähkön hintatason suhteellisen alhaisena joulukuun alkuun asti. Yksittäisiä pakkaspäiviä lukuun ottamatta myös joulukuun on ennustettu jatkuvan keskimääräistä lämpimämpänä. Joulukuun alussa vuoden arvonlisäverolliseksi keskihinnaksi muodostui noin 5,8 senttiä kilowattitunnilta. Joulukuu nostanee sitä vielä jonkin verran, mutta jäämme alle viime vuoden keskihinnan, joka oli 6,7 senttiä kilowattitunnilta.

Kulunutta vuotta voikin kutsua edullisen sähkön keskihinnan, mutta suurten hintavaihteluiden vuodeksi. Hintavaihteluiden taustalla on huomattavasti kasvanut uusiutuvan energian, erityisesti tuulivoiman, tuotanto. Kun vuoden alussa sääriippuvaisen tuulivoiman kapasiteetti oli 6700 megawattia, on se nyt vuoden lopulla jo 8200 megawattia. Lisäystä on siis miltei Olkiluoto 3:n kapasiteetin verran. Ei siis ihme, että marraskuun lopulla koettu voimakas Jari-myrsky tuotti jälleen uuden tuulivoimaennätyksen: tuulivoimalat tuottivat sähköä keskimäärin lähes 7000 megawatin tuntikeskiteholla.  Tuulivoimakapasiteettia tulee vielä tulevina vuosina markkinalle paljon lisää, mutta tahti ei ole yhtä kiivas kuin kuluvana vuonna.

 

Futuurit osoittavat maltillista sähkönhintaa talvikuukausille

Joulu- ja tammikuu ovat perinteisesti tuulisimpia kuukausia vuodesta ja jos sama toteutuu tälläkin kertaa, tuulivoimaa saataneen markkinalle hyvin. Myös kaikki ydinvoimalat Ruotsin Forsmark 3:sta lukuun ottamatta ovat käytössä, mikäli äkillisiä vikaantumisia ei ilmene. Myös maiden väliset sähkönsiirtoyhteydet ovat käytössä.

Vesivoimaa on kuitenkin saatavilla normaalia vähemmän joulukuussa jokien jääkansien teosta johtuen. Keskimääräistä lämpimämmän loppuvuoden vuoksi on jokien jääkansia voitu tehdä vasta viime päivien aikana. Yleensä jokien jääkansien teko ajoittuu porrastetusti pohjoisimmista joista alkaen jo marraskuulle, mutta tänä vuonna pakkasia on saatu odottaa ja jääkansien teko on jouduttu aloittamaan samaan aikaan ei vain Suomen pohjoisosissa, vaan vieläpä koko Pohjoismaissa. Jotta saadaan optimaaliset olosuhteet jääkannen muodostukselle, on veden virtaamaa rajoitettava jopa puoleen normaalista. Jääkansi suojaa joen virtaa talven ajan ja antaa mahdollisuuden säädellä virran voimakkuutta jääkannen alla. 

Kuvassa on Montan Vesivoimalaitos Muhoksella Oulujoella. Keskimääräistä lämpimämmän loppuvuoden vuoksi on jokien jääkansia voitu tehdä vasta viime päivien aikana. Virran voimakkuutta säädellään jääkannen alla. Kuva: Fortumin kunnossapitopäällikkö Mikko Korhonen. 

Hyvä sähkön tuotantotilanne ja vuodenaikaan nähden lämpimämpi sää luovat hyvän pohjan talven sähkön hinnalle. Tammi-maaliskuun arvonlisäverollinen pörssisähkön hinta näyttää futuurien mukaan olevan keskimäärin noin 10 senttiä/kWh tuntumassa. Sen päälle kuluttajan maksettavaksi tulevat luonnollisesti vielä siirtomaksut veroineen. Jos sää kylmenee ja kulutus kasvaa, noustaan kuitenkin herkästi korkeammalle sähkön hintatasolle. Ja päinvastoin, lämpimämmällä ja tuulisella säällä hinta laskee matalammalle tasolle. Päiväkohtaisia hintavaihteluita nähdään siis varmasti.

Tämän hetken sääennusteet lupaavat lauhaa joulusäätä. Jos ennuste pitää paikkansa, ja sähköntuotanto rullaa suunnitellusti, ei joulunvieton pitäisi tänä vuonna jäädä ainakaan sähkön hinnasta kiinni.

Lähde: Refinitiv

Oheisessa graafissa näkyvät Suomen toteutuneet pörssisähkön hinnat viime vuoden alusta alkaen sekä futuurihinnat. Futuurihintataso eli pidemmän ajan sähkön hinta-arviot vaikuttavat määräaikaisten sähkösopimusten hintoihin. Graafi elää ja muuttuu päivittäin, kun kauppaa käydään ja tieto lisääntyy. Tällä hetkellä futuurien perusteella näyttää siltä, että futuurihinnat ovat nousussa joulukuusta alkaen ja nousu jatkuu edelleen tammikuussa.

Julkaistu 9.12.2024

Termien kertaus: mitä tarkoittavat spot ja futuuri?

SPOT: Spot-hinta tarkoittaa sähköpörssissä aina tulevan vuorokauden jokaiselle tunnille kysynnän ja tarjonnan mukaan määräytyvää hintaa. Suomessa Spot-hinta muodostuu Pohjoismaiden yhteisessä Nord Pool -sähköpörssissä. Käytännössä sähköntuottajat ja ostajat (esim. sähkön vähittäismyyjät) päivittävät Nord Poolin huutokauppaan kerran vuorokaudessa hinnan ja määrän, jolla ovat valmiita ostamaan ja myymään sähköä tunneittain seuraavana päivänä. Jos sinulla on pörssisähkösopimus, se seuraa Spot-hintoja.

FUTUURI: Johdannaismarkkinoilla (johdannainen on arvopaperi, jonka arvo perustuu jonkin toisen arvopaperin, kuten valuutan tai osakkeen, hintaan) noteerattujen futuurien avulla sähköä sitoudutaan etukäteen ostamaan ja myymään sovittuun hintaan tiettynä aikana tulevaisuudessa. Näin sähkönmyyjät ja tuottajat suojaavat oman myyntinsä tai hankintansa. Futuurimarkkinan hintanoteerauksen voidaan katsoa edustavan markkinan sen hetken parasta näkemystä tulevasta hintakehityksestä. Täytyy kuitenkin muistaa, että näkemys elää koko ajan sen perusteella kun tieto lisääntyy. Futuuri ei siis täysin varmasti ennusta vaikkapa tulevan talven sähkön hintaa.

Tervetuloa fiksumpi arki

Fortumin sovel­luksen avulla pysyt kartalla sähkön­ku­lu­tuk­sestasi. Aika fiksua, eikö totta?

Aloita heti!