”Päästötön tuotanto on yrityksille kilpailuetu, joka voi avata myös pääsyn uusille markkinoille tai jopa luoda niitä. Meillä Pohjoismaissa on etulyöntiasema, koska täällä sähkö tuotetaan pääosin päästöttömästi”, sanoo Fortumin energiaratkaisut -liiketoiminnan kehitysjohtaja Kari Ylönen.
Vihreän siirtymän pitäisi edistyä vinhaa vauhtia, mutta polttamisen aikakausi ei ole ohi. Tällä hetkellä yli 80 prosenttia Suomen kaukolämmöntuotannosta ja iso osa teollisuuden lämmön- ja höyryntuotannosta tapahtuu polttamalla. Hiilidioksidipäästöt vähenisivät merkittävästi, jos edes osa biomassan, maakaasun, kivihiilen tai öljyn käytöstä korvattaisiin sähköisillä tuotantotavoilla.
Sähköistämisessä on kyse isosta systeemitason muutoksesta. Fortum on investoinut pitkäjänteisesti sekä hiilidioksidivapaaseen sähköntuotantoon että lämmöntuotannon sähköistämiseen. Sähköntuotanto Suomessa ja muissa Pohjoismaissa on jo lähes ilmastoneutraalia. Fortumin oma sähköntuotanto on kärkikastia: jo 98 prosenttia tuotannosta on hiilidioksidivapaata.
”Lisäksi olemme todella pitkällä lämmön sähköistämisessä omassa verkossamme Espoossa. Käynnissä on investointeja, joiden avulla kaukolämmöntuotanto muuttuu hiilineutraaliksi vuoden 2029 loppuun mennessä”, kertoo Fortumin energiaratkaisut -liiketoiminnan kehityspäällikkö Tiina Davidsainen.
”Uusiutuvaan sähköön siirtyminen takaa hiilidioksidivapaan lämmöntuotannon tulevaisuudessakin – tätähän ei voi taata, jos tukeutuu vain biomassan käyttöön”, Ylönen painottaa.
Sähköistä lämmöntuotantoa suoraan asiakkaan tarpeisiin
Jotta lämmöntuotannon sähköistäminen olisi mahdollisimman monen ulottuvilla Suomessa, Fortum on kehittänyt uuden Energiaratkaisut-palvelun. Se tarjoaa sähköpohjaisia lämmitys- ja jäähdytysratkaisuja kokonaisvaltaisena palveluna teollisuudelle ja kaukolämpöyhtiöille. Tuotannon sähköistäminen tarkoittaa esimerkiksi sähkökattiloiden, lämpöakkujen ja -pumppujen käyttöönottoa sekä paikallisten lämmönlähteiden ja hukkalämpöjen hyödyntämistä.
”Meiltä saa nyt lämmöntuotannon sähköistämisen aina asiakkaan tarpeiden mukaan. Luomme parhaan mahdollisen kokonaisuuden, teemme tarvittavat investoinnit ja huolehdimme laitoksen operoinnista”, Kari Ylönen kertoo.
Palvelua suunniteltaessa Fortum on ottanut huomioon myös sähkön hintojen heittelyn. Volatiliteetti jatkuu myös tulevaisuudessa, kun aurinko- ja tuulivoimaa tulee lisää verkkoon.
”Kun operoimme tuotantoa älykkäästi ja käytössämme on esimerkiksi sähkökattiloita ja lämpöakkuja, voimme osaltamme tehokkaasti tasoittaa markkinan heilahtelua ja hyödyntää sähkön hintavaihtelua”, Kari Ylönen sanoo.
Sähköistämisestä kaukolämpöyhtiöiden myyntivaltti
Kaukolämpöyhtiöt voivat sähköistää tuotantonsa jopa kokonaan, jos paikalliset olosuhteet sen sallivat. Sähköistämisen voi toteuttaa myös osittain, jolloin riippuvuus polttoaineista hintavaihteluineen ja saatavuushaasteineen vähenee. Yleensä myös hintakilpailukyky paranee: kaukolämpöyhtiö voi painottaa lämmöntuotannossaan sähköä, kun sen pörssihinta on edullisimmillaan. Jos hinta nousee, painotuksen voi vaihtaa sähköstä esimerkiksi biomassaan.
”Sähköistämisen toisena suurena etuna on päästöttömyys. Se voi olla etenkin monille kaukolämpöyhtiöiden yritysasiakkaille todella tärkeä tekijä kestävän kehityksen muutoksessa”, Kari Ylönen kertoo.
Hyötyä myös teollisuudelle
Sähköistämisestä voivat hyötyä myös eri alojen teollisuusyritykset. Esimerkiksi erilaisissa elintarviketuotannon ja teollisuuden – kuten kemianteollisuuden – prosesseissa käytetään lämpöä höyryn muodossa.
”Höyry tuotetaan usein edelleen fossiilisilla polttoaineilla”, Tiina Davidsainen muistuttaa.
Vähäpäästöisten ja energiatehokkaiden tuotteiden ja palvelujen kysyntä tulee todennäköisesti kasvamaan, kun ilmastonmuutos etenee.
”Kun teollinen toimija siirtyy uusiutuvaan sähköön, se saa leikattua kerralla ja pysyvästi hiilidioksidipäästöjään”, Kari Ylönen sanoo.