Fortumin Energiaratkaisut-palvelu tarjoaa yrityksille sähköisen lämmöntuotannon kokonaisvaltaisena ratkaisuna. Uusi tuotantotapa saadaan käyntiin vaivattomasti.
”Lämmöntuotannon sähköistäminen tarjoaa kaukolämpöyhtiöille ja teollisuusyrityksille runsaasti hyötyjä, joista merkittävimpiä ovat pitkän aikavälin kustannussäästöt, ennakoitavuus ja päästövähennykset. Yritys voi nyt hankkia koko paketin meiltä palveluna sen sijaan, että tekisi itse isoja alkuinvestointeja ja varaisi resursseja sähköpohjaisen tuotannon operoimiseen”, Fortumin Energiaratkaisut -liiketoiminnan kehitysjohtaja Kari Ylönen kertoo.
Fortum luo asiakkaan tarpeisiin parhaiten sopivan energiaratkaisun. Se sisältää kaiken tarvittavan kuten suunnittelun, tarvittavat investoinnit, rakentamisen ja laitoksen operoinnin sekä tuotannon jatkuvan optimoinnin ja kehittämisen. Kysyimme Kari Ylöseltä, mitä palvelumalli sisältää ja miten se toimii.
Keille uusi palvelu on tarkoitettu?
”Lämmöntuotannon sähköistämispalvelumme on kehitetty kaukolämpöyhtiöille ja prosessilämpöä sekä -höyryä tuotannossaan käyttäville teollisuusyrityksille. Palveluihimme kuuluu myös jäähdytys.
Esimerkiksi erilaisissa kemianteollisuuden yrityksissä sekä elintarvike- ja metalliteollisuudessa käytetään kuumaa höyryä osana tuotantoprosessia. Sähköistämisratkaisut palvelevat teollisuuslaitoksia erityisen hyvin silloin, kun niiden prosessilämmön tarve on alle 200 Celsius-astetta.
Palvelusta hyötyvät myös teollisuuslaitokset, joissa syntyy hukkalämpöä ja sivuvirtoja. Niitä voi hyödyntää lämmöntuotannossa ja jäähdytyksessä.
Kaukolämpöyhtiöt voivat sähköistää tuotantonsa kokonaan tai osittain riippuen siitä, millaisia lämmön- ja hukkalämmönlähteitä niillä on saatavilla. Kaukolämmöntuotantoon voidaan valjastaa monia paikallisia lämmönlähteitä: datakeskusten, teollisuuden ja jäteveden hukkalämpöä, merivettä ja jopa ulkoilmaa.”
Mitkä ovat uuden palvelumallin hyödyt?
”Isoimpana mahdollisuutena pidän sitä, että teollisuuslaitokset ja kaukolämpöyhtiöt voivat sähköistämisen avulla dekarbonisoida jopa koko lämmöntuotantonsa ja jäähdytyksensä. Näin ne voivat merkittävästi vähentää kokonaispäästöjään.
Liiketoiminnassa tietysti myös raha ja ennakoitavuus ratkaisevat. Kun lämmöntuotannon hankkii palveluna, asiakas välttyy investointeihin liittyviltä riskeiltä ja yllättäviltä kuluilta. Palveluun kuuluu myös tuotannon optimointi ja sähkön hintavaihteluiden hyödyntäminen. Tämä lisää palvelun kustannustehokkuutta pitkällä aikavälillä.
Sopimuksemme voi sisältää kaiken aina suunnittelusta ja tarvittavista investoinneista rakentamiseen ja laitoksen operointiin. Siihen kuuluu myös tuotannon jatkuva optimointi ja kehittäminen. Asiakas saa meistä kumppanin, joka vastaa järjestelmän ylläpidosta ja toimitusvarmuudesta pitkäjänteisesti ja kestävästi.”
Millaisia teknisiä ratkaisuja tarjoatte lämmöntuotannon sähköistämiseen?
”Sähkökattilan ja lämpöakun yhdistelmä on tyypillisin – ja tällä hetkellä myös kustannustehokkain – ratkaisu. Sähkökattila on varmaa ja koeteltua teknologiaa, joka ei juurikaan huoltoa kaipaa. Lämpöakut mahdollistavat laitoksen älykkään operoinnin: lämpöä ladataan talteen edullisen sähkön aikana ja käytetään, kun hinta nousee.
Jos hukkalämpöä on saatavilla, hyödynnämme lämpöpumppuja. Niiden etuna on energiatehokkuus: yksi kilowattitunti sähköä voi tuottaa jopa kolmesta viiteen kilowattituntia lämpöä. Niillä voidaan ottaa talteen myös ulkoilman lämpöä, jota on saatavilla tuotantolaitoksen sijainnista riippumatta.
Useimmiten asiakaskohtainen kokonaisuus rakentuu monista eri teknologioista sen mukaan, millaisia energia- ja lämmönlähteitä on hyödynnettävissä.”
Miten huomioitte erilaisten asiakkaiden erilaiset tarpeet?
”Haluamme aluksi ymmärtää, mitkä ovat yrityksen tarpeet ja ajurit. Tutustumme paikan päällä kohteeseen ja sen ympäristöön, ja kartoitamme lämmönlähteet, joita tuotannossa voisi hyödyntää.
Seuraavaksi teemme mallinnuksen mahdollisista ratkaisuvaihtoehdoista. Valitsemme niistä sopivimman ja esittelemme sen asiakkaalle. Tarjoamme pitkän aikavälin kestävää ratkaisua. Huomioimme hinnan lisäksi myös turvallisuuteen, operoitavuuteen ja toimintavarmuuteen liittyvät seikat. ”
Miten suunnitelmasta edetään toteutukseen ja tuotantoon?
”Kun asiakas on tehnyt valintansa, aloitamme varsinaisen suunnittelutyön. Tyypillisesti sopimuksen allekirjoittamisesta kestää 1,5–2 vuotta siihen, että laitos on valmis tuotantoon. Palvelumalliimme sisältyy myös tarvittava tuotannonohjaus sekä paikan päällä tapahtuva kunnossapito.”
Miksi Fortum on varteenotettava kumppani lämmöntuotannon sähköistämiseen?
”Väitän, että meillä on Suomen paras osaaminen lämmöntuotannon sähköistämisessä. Lisäksi tunnemme kotimaisen sähkömarkkinan perinpohjaisesti.
Meillä on myös monipuolista asiantuntemusta hukkalämpöjen hyödyntämisestä niin teollisuudessa kuin kaukolämmön tuotannossakin. Esimerkiksi Espoossa oma kaukolämmöntuotantomme muuttuu hiilineutraaliksi tämän vuosikymmenen loppuun mennessä, ja olemme jo lopettaneet siellä kivihiilen polttamisen. Rakennamme parhaillaan paljon lisää sähkökattilakapasiteettia, ja muutaman vuoden päästä alamme hyödyntää Microsoftin uusien datakeskusten hukkalämpöä. Projekti on omassa lajissaan maailman suurin.
Tuoreen tutkimuksemme mukaan teollisuuden päättäjät pitävät pääoman puutetta suurimpana esteenä hiilineutraaliustavoitteiden saavuttamisessa. Kumppanina meillä on sekä taloudellinen että operatiivinen valmius ryhtyä isoihinkin hankkeisiin nopeasti.
Eikä pidä vähätellä sitäkään, että olemme itse erittäin innostuneita energiaratkaisujen tarjoamisesta palveluna! Meitä motivoivat sekä asiakkaiden auttaminen että mahdollisuus edistää yhteisvoimin Suomen vihreää siirtymää kilpailukykyisesti.”