Lämpöpumppujen avulla 1 = 5: yhdellä yksiköllä uusiutuvaa sähköä saadaan jopa viisi yksikköä puhdasta lämpöä
Euroopan Unionin rahoittaman Heat Roadmap Europe 2050:n tekemän tutkimuksen mukaan Suomessa syntyy teollisissa prosesseissa vuosittain yli 20 TWh edestä hukkalämpöä, joka suuruusluokaltaan vastaa Suomessa käytettävän kivihiilen energiamäärää.
Lämmöntuottamisen tehokkuudessa lämpöpumput ovat omaa luokkaansa. Kuluttaessaan yhden yksikön sähköä, ne kykenevät tuottamaan jopa 3–5 yksikköä lämpöä ja samanaikaisesti usein myös jäähdytystä. On siis sanomattakin selvää, että lämpöpumput ovat erinomainen tapa vähentää päästöjä lämmityssektorilla, kustannustehokkaasti. Erityisen tehokkaita ovat kaukolämpöverkkoon kytketyt teollisen mittaluokan lämpöpumppulaitokset.
Kuitenkin vielä jonkin aikaa sitten sähköllä lämmittämistä pidettiin lähtökohtaisesti huonona ratkaisuna, koska sähköenergiaa pidettiin lämpöenergiaa arvokkaampana energiana. Toisin kuin sähköllä, lämmöllä on nimittäin ikävä tapa karata ulottumattomiin. Näiden hukkalämpöjen hyödyntäminen on kuitenkin helpottunut, kiitos lämpöpumppujen viime aikaisen kehityksen.
Lämpöpumpussa virtaavan kylmäaineen ominaisuuksia hyödyntämällä (esimerkiksi 20–30 -asteinen) hukkalämpö voidaan ottaa talteen ja nostaa huomattavasti korkeampaan lämpötilaan (esimerkiksi 50–90 asteeseen). Onnistuakseen tehtävässään lämpöpumppu tarvitsee mieluiten vakaan lämmönlähteen, kuten esimerkiksi kotitalouksien lämpimien suihkuvesien ja vessanpönttöjen jäteveden, datakeskuksen tietokoneista lähtevän lämmön tai teollisessa prosessissa syntyvän kuumuuden.