ForTheDoers-blogi

Ensimmäinen ilmoituksemme avoimuusrekisteriin on julki – kohti entistä läpinäkyvämpää vaikuttamista

Fredrik Blomfelt 27 elokuu 2024, 15:00

Ilmoituksemme avoimuusrekisteriin sisältää laajan valikoiman aiheita, jotka liittyvät sekä yleisiin tavoitteisiimme että lainsäädäntö- ja muihin virallisiin hankkeisiin.

Me Fortumin edunvalvonnassa olemme tänään jättäneet ensimmäisen ilmoituksemme Suomen avoimuusrekisteriin. Raportoidessa ohjenuorana oli Valtiontalouden tarkastusviraston (VTV) ohjeistus, jonka mukaan avoimuusrekisterin ilmoituksen teossa keskeistä on vaikuttamistoiminnan ja siihen liittyvän neuvonnan ilmoittaminen aiheen perusteella. Aihe voi liittyä monenlaisiin politiikkatoimiin, kuten lainsäädäntöhankkeisiin, budjettitoimiin tai muihin kehittämistoimiin eri hallinnonaloilta. Ilmoituksen tulee olla riittävän yksityiskohtainen ja kuvaava.  

Missä asioissa vaikutimme?

Olemme ilmoituksessamme tuoneet esille useita keskeisiä teemoja, jotka liittyvät energiapolitiikan ja sääntelyn kehittämiseen. Eniten vaikuttamisen kohteita meillä oli uuden ydinvoiman tulevaisuuteen liittyen. Fortum pyrkii edistämään uuden ydinvoiman käyttöönottoa selvittämällä sen edellytyksiä ja toimimalla aktiivisesti ydinenergialain kokonaisuudistuksessa. Toinen merkittävä aihe oli vesivoiman rooli sähköjärjestelmässä ja sen toimintaedellytysten parantaminen. Fortum haluaa edistää vesivoiman asemaa luotettavana ja joustavana uusiutuvan energian lähteenä osana kestävää sähköjärjestelmää.

Ilmoituksessamme näkyvät myös muun muassa ympäristölupaprosessien sujuvoittaminen ja investointiprojektien sääntely-ympäristön kehittäminen. Olemme nostaneet esiin esimerkiksi haasteet, jotka liittyvät ympäristölupien tarkistusmenettelyn mahdolliseen palauttamiseen. Tällaisten konkreettisten hankkeiden tiimoilta käymämme vuoropuhelu heijastaa pyrkimyksiämme vaikuttaa lainsäädäntöön siten, että se tukisi puhdasta energiantuotantoa ja investointien sujuvuutta muuttuvalla energiamarkkinalla.

Oma avoimuusrekisterityökalumme oli korvaamaton apu vaikuttamistapahtumien keräämisessä ja ryhmittelyssä

VTV ohjeistaa, että vaikuttamistapahtumia ilmoitettaessa on tärkeää kertoa ytimekkäästi mutta tarkasti, mihin asiaan vaikuttaminen on kohdistunut, esimerkiksi tiettyyn lainsäädäntöön tai budjettitoimeen. Ensimmäinen jakso kattoi vaikuttamistapahtumat vain huhti-kesäkuulta, mutta Fortumin kokoisessa yhtiössä monenlaista tapahtumaa ehti kertyä raportoitavaksi. 

Oma avoimuusrekisterityökalumme, jonka kehitimme vaikuttamistoimintamme koordinointia ja raportointia varten, on ollut suureksi avuksi. Työkalu paitsi helpottaa Suomen avoimuusrekisterilain vaatimuksiin vastaamista, myös parantaa vaikuttamistoimintamme koordinointia ja siten dialogia sidosryhmiemme kanssa. Itse raportointia avoimuusrekisteriin helpotti myös hyvin toimiva viranomaisten järjestelmä.

Avoimuusrekisterin avulla ymmärrys edunvalvonnan roolista osana demokraattista päätöksentekoa lisääntyy

Ajan kuluessa näemme, miten avoimuusrekisterin käyttöönotto vaikuttaa eri toimijoiden työskentelyyn ja vaikuttamistoimintaan liittyviin asenteisiin jatkossa. Kuten aiemmassa blogikirjoituksessani totesin, pidän tärkeänä, että suhtautuminen rekisteriin on myönteistä. Avoimuusrekisterin on tarkoitus lisätä ymmärrystä edunvalvonnan roolista osana demokraattista päätöksentekoa eikä kasvattaa mahdollisia kriittisiä asenteita vaikuttamistoimintaan. 

Public affairs

Tutustu edunvalvontamme periaatteisiin ja aiheisiin tarkemmin

Lue lisää

Fredrik Blomfelt

Päällikkö, konsernin ympäristö-, sosiaali- ja yrityshallinto (ESG)
Puhelin: 040 705 7389
fredrik [piste] blomfelt [ät] fortum [piste] com

Blog

ForTheDoers-blogi

Blogien etusivulle