PPA-sopimusten suosio sähkömarkkinalla on kasvanut useasta syystä. Vauhdikkaasti lisääntynyt uusiutuvan energian rakentaminen on aiheuttanut sen, että tuottajat haluavat myydä etukäteen valtaosan tietyn tuuli- tai aurinkopuiston tuotannosta ennen lopullisen investointipäätöksen tekemistä. Toisaalta sähkömarkkina on tällä hetkellä volatiilimpi kuin koskaan, ja siksi suuret teolliset ostajat haluavat yhä enemmän vakautta energiakustannuksiin myös pitkällä aikavälillä.
Lisäksi Pohjoismaihin kohdistuu tällä hetkellä ennennäkemätön määrä uutta sähkökysyntää erilaisten potentiaalisten teollisten hankkeiden myötä. Usein näiden projektien rahoitus edellyttää PPA-sopimuksia tai aiesopimuksia, joilla hankkeen elinvoimaisuus voidaan todentaa. Esimerkkinä tällaisista hankkeista ovat erilaiset vetytalouden hankkeet, joissa EU-säännökset edellyttävät PPA-sopimuksia uusiutuvista tuotantomuodoista vihreän vedyn tuottamiseksi.
Lähde: resource-platform.eu
Tuuli- ja aurinkoenergia PPA-sopimuksen aineksina ja kasvun mahdollistajina
Erilaisia teknologioita vertailtaessa maatuulivoimalla on edelleen matalin sähkön tuotantokustannus (€/MWh), kun otetaan huomioon tuulipuiston kaikki investointi- ja operointikustannukset purkuun asti. Tämän jälkeen tulee aurinkovoima. Varsinaisen PPA-sopimuksen hintaero näiden tuotantomuotojen välillä voi kuitenkin olla pienempi kuin tuotantokustannusten ero, koska tuotantoprofiililla on myös vaikutusta varsinaisen sopimuksen hinnoitteluun. Toisin sanoen, aurinkovoiman tuottaja voi olettaa parempaa tuottoa ei-suojatun eli spot-markkinalle myydyn energian osalta, sillä massiivinen tuulivoiman rakentaminen on laskenut sähkön hintaa tuulisina aikoina.
Pohjoismaissa tuuli- ja aurinkovoimaloiden sähköntuotanto täydentää toisiaan varsin hyvin, koska tuuliset ajat painottuvat enemmän syys- ja talvikaudelle, kun taas aurinko paistaa pääosin keväällä ja kesällä. Sääriippuvuus on haaste energiajärjestelmälle. Toinen mainittava haaste liittyy epävarmuuteen valmistumisaikatauluissa, sillä luvitus- ja verkkoliityntäprosessit saattavat viivästyttää tuuli- ja aurinkopuistojen valmistumista merkittävästikin.
Pohjoismaissa on kokonaisuudessaan silti edelleen valtavaa potentiaalia uudelle tuuli- ja aurinkovoimalle. Fortumilla onkin luvituksessa tuuli- ja aurinkovoimahankkeita Pohjoismaissa jopa noin 3 gigawatin (GW) verran. Vaikka yhtiöllä on merkittävä määrä eri vaiheissa olevia aurinko- ja maatuulivoimahankkeita, vain osa niistä saavuttaa rakennusvalmiuden. Jokainen investointipäätös riippuu sähkömarkkinoiden tilanteesta ja erityisesti teollisuuden sähkön kysynnän kehityksestä. Yksi Fortumin strategisista tavoitteista on kehittää yli 800 MW rakennusvalmiita maatuuli- ja aurinkovoimahankkeita vuoden 2026 loppuun mennessä.