Fortumin Suomeen maksamat verot herättävät aika ajoin keskustelua mediassa. Veroasioista pitääkin puhua, mutta julkisessa verokeskustelussa mittasuhteet usein hämärtyvät, ja keskustelua käydään oletusten pohjalta, yrityksen ratkaisuja tarkemmin tuntematta. Tämän vuoksi on tärkeää kerrata tosiasiat.
Olemme viimeisen viiden vuoden aikana maksaneet yhteensä osinkoa noin 5 miljardia euroa, joista Suomen valtion osuus on ollut lähes 2,5 miljardia euroa ja kotimaisten sijoittajien lähes miljardi euroa. Vuosina 2019–2023 olemme maksaneet veroja yhteensä yli 7 miljardia euroa. Suomessa olemme merkittävä veronmaksaja. Suomeen on maksettu ja tilitetty tänä aikana erilaisia veroja vähän vajaa 2 miljardia euroa.
Olemme Fortumissa panostaneet vastuulliseen veroasioiden hoitoon. Tuemme liiketoimintaa etsimällä verotukseen yksinkertaisia, ennakoitavia ja kustannustehokkaita ratkaisuja. Liiketoimintamme suunnittelu verot mukaan lukien perustuvat aina liiketoiminnan tarpeisiin. Osana kokonaisuutta ne varmistavat investointien toteutumisen sekä liiketoimintojen joustavuuden ja tehokkuuden, oikean veronmaksun sekä osakkeenomistajien kannalta tärkeän osingonmaksukyvyn. Olemme myös sitoutuneet kansainvälisesti tunnustetun B-Teamin toimintaperiaatteisiin ja olleet B-Teamin vero-osion aktiivinen jäsen vuodesta 2019. Olemme saaneet tunnustusta vastuullisesta toiminnastamme vuonna 2023, kun saimme Fair Tax akreditoinnin ensimmäisenä Suomessa. Pian julkaistava verojalanjälki 2024 tulee sisältämään uusia askeleita vastuullisuuden osalta.
Miksi Fortumin Suomeen maksamat verot ovat vaihtelevat?
Välillä kuulen väitteitä, että Fortum on siirtänyt tulojaan pois Suomesta ja tästä syystä yhtiö ei enää ole suurimpien tuloveroa maksavien yritysten joukossa. Ajatus perustuu siihen, että Fortumin verotettava tulos olisi siirretty vuonna 2012 perustettuun irlantilaiseen rahoitusyhtiöön. Todellisuudessa Fortumin liiketoiminta Suomessa on muuttunut kokonsa ja luonteensa puolesta merkittävästi: olemme luopuneet mm. pienistä vesivoimalaitoksista, teollisuuden ja sähköverkkojen kunnossapidosta, useasta CHP-laitoksesta ja sähköverkoista. Viimeisin muutos oli Kierrätys- ja jäteliiketoiminnan myynti. Suomeen maksettuihin veroihin on vaikuttanut liiketoiminnan muutoksen ohella sähkön hinnan voimakas vaihtelu etenkin vuosina 2022–2024 ja Suomen yhtiöverokannan laskeminen ajan myötä 26 %:sta 20 %:iin.
Geopoliittiset tapahtumat ovat vaikuttaneet Fortumin veroihin monella tavoin. Venäjän toimet Ukrainassa johtivat energiakriisiin Keski-Euroopassa, jonka lopputuloksena Fortum joutui myymään Uniperin tehden suuren tappion. Uniperin omistus oli rakennettu siten, että Irlannin yhtiö vaimentaa Fortum Oyj:lle tulevia tappioita. Näin myös tapahtui; Fortum teki Irlannissa miljardien tappiot niin kirjanpidossa kuin verotuksessakin emoyhtiö Fortum Oyj:n jakaessa kaikesta huolimatta osinkoa omistajilleen. Toisaalta geopoliittiset tapahtumat nostivat sähkön hintaa. Korkea sähkön hinta johti korkeampiin veroihin erityisesti Suomessa ja Ruotsissa. Sähkön hinnan laskettua alemmas myös tuloverojen määrä laskee.
Meitä arvostellaan usein rahoitusyhtiöistämme. Kuten edellä kerroin, rahoitusyhtiöiden tarkoitus liittyy ennen kaikkea riskin hallintaan ja Fortum Oyj:n osingonjakokyvyn varmistamiseen. Niitä ei siis ole perustettu verotuksen lähtökohdista.
Kaikki rahoitusyhtiömme sijaitsevat EU-maissa, joissa rahoitustoimintaa koskeva lainsäädäntö on vakaata ja ennakoitavaa ja rahoitukseen liittyvät riskit pieniä. Verotuksemme näistä maissa perustuu veroperiaatteidemme mukaisesti paikalliseen lakiin. Rahoitusyhtiöiden tulos syntyy markkinahintaisista verotettavista koroista, joita investointeja tekevät Fortumin yhtiöt maksavat niille. Tästä tuloksesta rahoitusyhtiöt maksavat verot siihen maahan, jossa ne toimivat. Hollannissa verokanta on 25 % ja Irlannissa 12,5 %. Verotettava tulo näissä maissa lasketaan samalla tavalla kuin Suomessa ja verot maksetaan lakien mukaan paikallisesti.
Rahoitusyhtiöt suojaavat emoyhtiötä
Fortumin rahoitusyhtiöiden toiminta on ollut geopoliittisen kriisin ytimessä. Irlannissa teimme miljardien tappion myydessämme Uniperin vuonna 2022. Hollannin yhtiö on kärsinyt Venäjän aggressiivisista toimista Venäjällä ja Hollannin yhtiöt ovat kärsineet tämän takia suuria menetyksiä. Rahoitustoiminta on kriisivuosien jälkeen kääntynyt voitolliseksi. Mikäli kaikki rahoitustoiminta olisi ollut Suomessa, Suomen verotettava tulo olisi pienentynyt samalla kun Fortum Oyj:n mahdollinen osinko olisi ollut merkittävästi pienempi. Rahoitusyhtiöiden tärkein tehtävä onkin suojata emoyhtiötä, Fortum Oyj:tä, mahdollisilta omistukseen ja rahoitukseen liittyviltä riskeiltä. Rahoitusyhtiöitä käyttämällä vältämme myös moninkertaisen verotuksen ja saamme tuloksen tehokkaasti Suomeen, emoyhtiöön. Näin varmistamme, että voimme osinkopolitiikkamme mukaisesti jakaa vahvaa osinkoa osakkaillemme. Tästä hyötyvät kaikki suomalaiset: Fortumin suurimmilla osakkeenomistajilla on ratkaisevan tärkeitä yhteiskunnallisia tehtäviä, joita rahoitetaan osin osinkotuotoilla.
On täysin ymmärrettävää, että kansainvälisesti toimivien yhtiöiden verotus puhuttaa, ja eri maiden vaihtelevan sääntelyn vuoksi sitä voi olla haastavaa ymmärtää. Yhtä ymmärrettävää on, että jokaisessa maassa asiaa tarkastellaan kansallisista lähtökohdista. Me Fortumissa haluamme olla avoimia ja johdonmukaisia, jotta sidosryhmämme voivat ymmärtää myös monimutkaiseen verotukseen liittyvät tärkeät ja oleelliset tekijät. Siksi olemme raportoineet kokonaisverojalanjäljestämme vuodesta 2012 lähtien, ja meitä pidetään jopa Euroopan tasolla edelläkävijänä veroraportoinnin läpinäkyvyydessä. Kyse on meille yritysvastuusta.
Tämä blogikirjoitus pohjautuu aiemmin kirjoittamaani blogiin 6.11.2020.