ForTheDoers-blogi

Vedyntuotannon opit haltuun Kallan koelaitoksella

Eveliina Laitinen 07 toukokuu 2024, 09:10

Fortumilla on vastikään tehty päätös investoida omaan vedyntuotantolaitokseen Loviisassa. Kalla-koelaitosta käytetään puhtaan vedyntuotannon tekniseen pilotointiin, ja se toimii myös referenssikohteena tuleville Power-to-X (P2X) -hankkeille Suomessa. Laitos on ensimmäinen askeleemme kohti mahdollisia tulevia kaupallisia P2X-laitoksia ja konkreettinen esimerkki siitä, miten haluamme vähentää teollisuuden hiilidioksidipäästöjä Pohjoismaissa.  

Pilotoinnilla varmistetaan turvallisen ja kaupallisen toiminnan edellytykset  

Pilotoimme vedyntuotantoa ensin pienessä mittakaavassa saadaksemme kokemusta vetylaitosten hankesuunnittelusta ja toteutuksesta ennen sitoutumistamme suurempiin kaupallisiin hankkeisiin. Kalla-koelaitoksessa kehitämme toimintamalleja ja ohjeita turvalliseen, tehokkaaseen ja joustavaan vedyntuotantoon, ja hankimme kokemusta toiminnan mahdollista laajentamista varten. Pilotin aikana selvitämme, miten eri elektrolyysitekniikoiden hyödyt valjastetaan, miten varmistetaan käyttötoiminnan tehokkuus ja kaupalliset edellytykset sekä miten ja missä määrin laitosta voidaan käyttää joustavasti pitkällä tähtäimellä.  

P2X-termi tarkoittaa sähkön muuntamista toiseen energiamuotoon – ja tarvittaessa takaisin sähköksi. Projektien kehitysaikataulu antaa meille mahdollisuuden oppia ja kerryttää asiantuntemusta vedyntuotannosta samalla kun arvioimme ja tutkimme vetyjohdannaisten tuotantoa ja markkinaa.  

Fortumin strategiset painopisteet ovat toimitusvarman, puhtaan energian tuottaminen ja hiilidioksidipäästöjen vähentäminen  

Ilmastonmuutos on perustavanlaatuinen uhka, joka pakottaa meidät luopumaan fossiilipohjaisesta energiantuotannosta ja kulutuksesta. Monilla teollisuudenaloilla, kuten terästeollisuudessa ja raskaassa liikenteessä, vety tarjoaa toteuttamiskelpoisimman vaihtoehdon päästöjen vähentämiselle, kun suora sähköistäminen ei ole mahdollista. Vetyä voidaan käyttää teollisissa prosesseissa joko suoraan tai vetyjohdannaisina. Tällöin vety yhdistetään esimerkiksi hiilidioksidimolekyyliin, ja siitä saadaan e-metanolia tai e-metaania.  

Vedyn tuotanto vaatii huomattavan määrän puhdasta sähköä. EU:n sääntely, joka perustuu pääasiassa RED III -direktiiviin, lisää uuden uusiutuvan sähköntuotannon tarvetta puhtaan vetytuotannon turvaamiseksi. Tämä RFNBO (Renewable fuels of Non-Biologic Origin) -sertifikaatti määrittää uusiutuvien energialähteiden lisätarpeen. Pohjoismailla on mahdollisuus vastata Euroopan vetymarkkinoiden kysyntään, sillä täällä on puhdas sähköverkko sekä vettä ja biogeenistä hiilidioksidia saatavilla. Koska vedyntuotanto vaatii valtavan määrän puhdasta sähköä, Fortumilla on myös tulevaisuudessa kilpailuetu ja ainutlaatuinen kyky toimittaa energiaa suuressa mittakaavassa vetyä tuottaville asiakkaille.  

Sen lisäksi, että vetyä käytetään polttoaineena, se on merkittävä jouston mahdollistaja. Energiankantajana sitä voidaan käyttää verkon tasapainottamisessa. Fortumin oma simulointi- ja optimointityökalujen kehitys lisää ymmärrystä sähkön hinnan optimointiin ja parhaiden sähkötuotantoprofiilien ja -paikkojen löytämiseksi eri asiakastarpeita varten.  

Elektrolyyserit tuottavat prosessin sivutuotteena hukkalämpöä. Voimme auttaa teollisuusasiakkaitamme hyödyntämään hukkalämmön, mikä auttaa vähentämään lämmityksen ja jäähdytyksen hiilidioksidipäästöjä ja samalla parantamaan prosessin kokonaistehokkuutta.

Tutkimme P2X:n liiketoimintamahdollisuuksia

Fortumin strategiassa P2X on määritelty tutkimusalueeksi, sillä se voi olla perustana sähkön kysynnän tulevalle kasvulle ja muuttaa sähkömarkkinoiden dynamiikkaa. Euroopan laajuisen vetyinfrastruktuurin kehitystyö tarjoaa myös lupaavia näkymiä energia- ja kemikaalimarkkinoille sekä mahdollistaa Pohjoismaiden sähkömarkkinapotentiaalin hyödyntämisen monipuolisemman lopputuotteen avulla. 

Eveliina Laitinen

Senior Manager P2X Project Origination & Development
Suomi
Puhelin: 050 555 6016
eveliina [piste] laitinen [ät] fortum [piste] com

Blog

ForTheDoers-blogi

Blogin etusivulle