Ymmärrä sähkösi

Vaikuttajat Merja Mähkä, Jasmin Hamid, Jasmin Ngo, Arttu Mustonen ja Hermanni Hyyryläinen sekä hänen mummonsa selvittävät, miksi sähköä on hyvä tuottaa monipuolisesti, miksi energiajärjestelmän olisi hyvä olla tasapainossa ja miksi sähkön hinta vaihtelee niin paljon tänä päivänä.

Somevaikuttajat Hermanni Hyyryläinen ja mummo, Jasmin Ngo, Merja Mähkä, Arttu Mustonen ja Jasmin Hamid

Varmistetaan, etteivät valot sammu ja hinnat pysyvät kohtuullisina

Tasapainoinen energiajärjestelmä on välttämätön, jotta voimme varmistaa energian saatavuuden ja kohtuulliset hinnat kaikissa olosuhteissa. Tämä tarkoittaa, että meidän on hyödynnettävä monipuolisesti erilaisia energiamuotoja, joilla kaikilla on omat ominaispiirteensä ja roolinsa energiajärjestelmässä.

Sähkön kysynnän ja tarjonnan on oltava tasapainossa vuoden jokaisena sekuntina. Pelkän aurinko- ja tuulivoiman hyödyntäminen ei riitä, sillä aina ei aurinko paista eikä tuule. Kasvava, säästä riippuva tuotanto tarvitsee tasapainottajaksi entistä enemmän joustoa ja vakaata perusvoimaa. Fortumissa kutsumme tätä lautasmalliksi – siinä vaihteleva, joustava ja vakaa tuotantokapasiteetti ovat tasapainossa.

Klikkaa kuvaa saadaksesi lisää tietoa.

Eri tavat tuottaa energiaa ja niiden tehtävät järjestelmässä 

Ydinvoima – perusvoima
Ydinvoima tuottaa pääosan Suomen sähköstä hiilidioksidivapaasti ja tasaisesti vuoden ympäri. Se tarjoaa kansallista huoltovarmuutta ja vakauttaa sähköverkkoa, sillä se pystyy tuottamaan sähköä jatkuvasti sääoloista riippumatta. 

Vesivoima – säätövoima
Vesivoima on merkittävin säätövoima Pohjoismaissa. Vesivoimalaitokset voidaan käynnistää ja pysäyttää nopeasti, ja niiden tehoa voidaan säätää tuotannon aikana helposti. Vesivoima tasapainottaa sähköntuotannon vaihteluita sekunneissa ja huolehtii sähköjärjestelmän tasapainosta kaikissa tilanteissa.

Tuulivoima ja aurinkoenergia – uusiutuvat ja vaihtelevat
Tuuli- ja aurinkovoima ovat nopein keino vastata kasvavaan sähkön kysyntään. Niiden tuotanto on kuitenkin sääriippuvaista, mikä tuo merkittävää vaihtelua energiajärjestelmäämme. Siksi niiden rinnalle tarvitaan joustavaa ja vakaata tuotantoa.
 

Muut tavat tasata sähkön tuotannon vaihtelevuutta

Akkusähkövarastot
Akkusähkövarastot tasaavat uusiutuvan sähköntuotannon vaihtelevuutta, mutta niiden varastokapasiteetti on rajallinen. Ne mahdollistavat enintään muutamien tuntien yhtäjaksoisen tuotannon.

Lämpöpumput ja sähkökattilat
Lämpöpumput ja sähkökattilat yleistyvät kaukolämmityksessä ja prosessiteollisuudessa. Ne tarjoavat joustoa hyödyntämällä halpaa sähköä lämmön tuotannossa ja varastoimalla lämpöenergiaa.

Vety
Vedyn tuotannossa syntyvä hukkalämpö voidaan käyttää kaukolämmöksi. Vedyn ja siitä jalostettujen polttoaineiden tuotanto, varastointi ja käyttö sähkön tuotantoon muodostaa uuden joustomahdollisuuden, vaikka investointikustannukset ovat suuria ja hyötysuhde 40–55 prosenttia.

Miksi sähkön hinta vaihtelee rajusti?

Talven lähestyessä keskustelu sähkön hinnasta ja sen riittävyydestä alkaa.
Sähkön hintapiikkeihin vaikuttavat useat tekijät, ja niiden ennustaminen on haastavaa. Hintapiikkeihin vaikuttavat erityisesti seuraavat tekijät:

Sääolosuhteet: Sää vaikuttaa merkittävästi uusiutuvan energian tuotantoon, kuten tuuli- ja aurinkovoimaan. Esimerkiksi tuulivoiman tuotanto voi vaihdella suuresti sääolosuhteiden mukaan

Tuotanto- ja siirtohäiriöt: Sähköntuotannon ja -siirron keskeytykset voivat aiheuttaa äkillisiä muutoksia tarjonnassa, mikä vaikuttaa hintoihin

Päästöoikeuksien hinnat: Päästöoikeuksien hinnat vaikuttavat fossiilisten polttoaineiden käyttöön ja siten myös sähkön hintaan

Polttoaineiden hinnat: Fossiilisten polttoaineiden, kuten kaasun ja öljyn, hinnat vaikuttavat sähkön tuotantokustannuksiin ja sitä kautta markkinahintoihin

Kysynnän ja tarjonnan tasapaino: Sähkön kysynnän ja tarjonnan vaihtelut vaikuttavat suoraan hintoihin. Esimerkiksi kylminä talvipäivinä kysyntä voi nousta huomattavasti, mikä nostaa hintoja

Näiden tekijöiden yhteisvaikutus tekee sähkön hintojen ennustamisesta haastavaa, ja hintapiikit ovat usein seurausta useiden tekijöiden samanaikaisesta vaikutuksesta.

Pohjoismaista energiaa

Kun päivät lyhenevät ja ilma kylmenee, valon ja lämmön merkitys kasvaa. Fortumin energialla pyöri­tetään pohjois­maista arkea ja yhteis­kuntaa. Tutustu miten me Fortu­milla teemme kaikkemme, että suoma­laiset saisivat luotet­ta­vasti sähköä ja lämpöä kaikissa olosuh­teissa. Säässä kuin säässä. 

Tutustu tästä