Referenssi

Terveydenhuollossa syntyy jätteitä, joita ei muualla tule vastaan – Fortumin asiantuntijuus on apuna haastavien jätteiden lajittelussa

03 toukokuu 2024, 11:00

Fortum Recycling & Waste on jo usean vuoden ajan auttanut Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialuetta jätehuollon järjestämisessä. Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialueeseen kuuluu 30 kuntaa, joista 11 on kaupunkeja. Alueen keskussairaalana toimii Oulun yliopistollinen sairaala (OYS), jonka lisäksi alueella toimii useita muita terveydenhuollon yksiköitä, kuten sairaaloita, terveyskeskuksia, hammashoitoloita ja laboratorioita. Fortum on vastuussa yliopistollisen sairaalan, Vihikarin keskusapteekin, OYS jäteaseman sekä patologian laitoksen jätehuollon järjestämisestä terveydenhuollon erityisjätteiden ja vaarallisten jätteiden osalta. 

Vuoden 2023 alusta julkisten terveydenhuollon yksiköiden jätehuollon järjestäminen siirtyi osittain hyvinvointialueiden vastuulle. Tavallisen yhdyskuntajätteen lisäksi terveydenhuollossa syntyy paljon sellaista erityisjätettä, jota ei muualla tule vastaan: näitä ovat esimerkiksi tunnistettavat ja ei-tunnistettavat biologiset jätteet, sekä viiltävät ja pistävät jätteet kuten neulat. Myös erilaiset vaaralliset ja radioaktiiviset jätteet ovat yleisiä – tämän kaltaisten jätteiden käsittelemiseen tarvitaan jätteiden hallussapitoon ja käsittelemiseen tarkoitettu erikoislupa. 

Terveydenhuollossa syntyy ammattitaitoista käsittelyä vaativia erityisjätteitä  

Jätelain mukaan jätteiden erilliskeräys tulee järjestää niin, että ne on mahdollista kierrättää ja käyttää uudelleen. Terveydenhuollon osalta tämä ei kuitenkaan aina ole niin virtaviivaista, sillä moniin jätteisiin liittyy esimerkiksi hygienia- ja tartuntavaarariskejä. Vaarallisiksi jätteiksi luetellaankin kaikki sellaiset jätteet, jotka voivat aiheuttaa vaaraa ihmisten tai ympäristön hyvinvoinnille. Terveydenhuollossa syntyviä vaarallisia jätteitä ovat esimerkiksi lääkejätteet ja tartuntavaaralliset jätteet sekä vaarallisiksi aineiksi luokiteltujen kemikaalien jätteet.  

Lisäksi terveydenhuollossa syntyy niin kutsuttuja POP-jätteitä, eli pysyviä orgaanisia yhdisteitä sisältäviä jätteitä, joiden kierrätys on kielletty. Tällaisia jätteitä ovat esimerkiksi röntgenfilmit ja -kuvat, jotka sisältävät ympäristölle haitallista hopeaa. Fortum Recycling & Wasten erikoisosaamisen avulla niin vaaralliset kuin POP-jätteetkin hävitetään asianmukaisesti ja turvallisesti. 

Tietosuoja on tärkeässä roolissa erityisjätteiden käsittelyssä 

Terveydenhuollossa syntyy myös paljon sellaista jätettä, jonka käsittelyssä on huomioitava tietosuojan säilyminen. Esimerkiksi veriputket tai muut vastaavat jätteet on hävitettävä niin, ettei asianomaisten henkilöllisyys voi paljastua. Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialueella yksiköiden henkilökunta saa ohjeistusta ja tarvittaessa opetusta jätteiden oikeanlaiseen ja turvalliseen lajitteluun. 

Arkaluontoiset jätteet lajitellaan Fortumin toimittamiin lukittuihin astioihin, joita säilytetään lukitussa tilassa. Täydet astiat kerätään Fortumin niin ikään lukitulle lavalle ja kuljetetaan Riihimäen laitokselle, jossa jätteet hävitetään polttamalla. Matka jätteen syntypaikalta poltettavaksi on siis järjestetty tarkasti ja valvotusti.  

Jätelajittelu on myös työturvallisuuskysymys 

Jätteiden asianmukainen ja oikea lajittelu on tärkeää paitsi tietosuojan säilymisen kannalta myös työturvallisuuden näkökulmasta. Terävien neulojen ja mahdollisesti tartuntavaarallisten näytteiden ja eritteiden kanssa työskenteleminen vaatii tarkkuutta myös lajitteluvaiheessa. Viimeisimpänä Pohjois-Pohjanmaalla on käyty läpi vaarallisten jätteiden käsittelyä patologian laitoksen kanssa nimenomaan työturvallisuuden näkökulmasta. Ajantasainen tieto jätteiden käsittelystä edistää niin työturvallisuutta kuin potilaiden tietoturvaa – tässä avuksi tulee Fortumin ainutlaatuinen asiantuntijuus. 

”Fortumin tarjoamista koulutuksista, auditoinneista ja näkemyksestä on ollut meille suunnaton apu toimintamme kehittämisessä. Säännöllinen ja aktiivinen yhteydenpito yhteyshenkilömme kanssa on mahdollistanut sen, että saamme tukea tarvittaessa nopeasti ja tehokkaasti. Myös asiakasportaalin käyttö on helpottanut esimerkiksi kustannusten seurantaa”, sanoo Markku Vaarala, Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialueen toimitilakoordinaattori. 

Myös Fortumille hyvän asiakassuhteen rakentaminen on tärkeää.  

”Säännöllinen yhteydenpito ja paneutuminen asiakkaamme toimialaan on meille luonnollinen osa työtämme, jotta voimme taata parhaan mahdollisen palvelun. Vierailemme asiakkaalla ja tutustumme kohteeseen sekä yksikön toimintatapoihin, minkä pohjalta voimme tehdä asiantuntevia ehdotuksia. Meille on myös tärkeää, että asiakkaamme voivat luottaa meihin ja tietävät, että heidän jätehuoltonsa on hyvissä käsissä”, kertoo Ira Kekarainen, Fortum Recycling & Wasten aluemyyntipäällikkö ja Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialueen yhteyshenkilö. 

Työ terveydenhuollon jäteturvallisuuden varmistamiseksi ei lopu koskaan – tulevaisuuden tavoitteena Pohjois-Pohjanmaalla tehostaa jätteiden lajittelua lähtöpisteessä vielä entisestään uuden sairaalan käyttöönoton osalta. 

Waste management

Kumppanisi vaativaan jätehuoltoon

Tutustu jätehuollon kokonaispalveluumme