Artikkeli

Turvallisuus on yhteisiä tekoja

23 huhtikuu 2024, 10:00

Turvallisuus on kaiken toiminnan lähtökohta, kun toimitaan vaarallisten aineiden ja jätteiden parissa – niin jätteen tuottajan kuin sen käsittelijän näkökulmasta. Vaarallisten jätteiden matka vaarattomaksi alkaa jo jätteen syntypaikalla, ja siksi haluamme muistuttaa, että turvallisuus on yhteisiä tekoja aina jätteen syntypaikalta käsittelyyn asti.

Vaarallisten jätteiden matka vaarattomaksi alkaa jo niiden syntypaikalla

Jätteen tuottajalla on paljon vastuita ja velvollisuuksia, joista huolehtiminen on ensiarvoisen tärkeää yhteisen turvallisuuden vuoksi. Vaarallisten jätteiden matka vaarattomaksi alkaa jo jätteen syntypaikalla, missä jätteet tunnistetaan ja pakataan turvallisesti kuljetettavaksi ja käsiteltäväksi. Tunnistamatonta kemikaalia ei saa lähettää kuljetettavaksi ja on hyvä muistaa, ettei kemikaali lakkaa olemasta vaarallinen silloin, kun sen käyttö alkuperäisessä käyttötarkoituksessa päättyy ja siitä tulee jätettä. 

"Jätelain mukaan jätteen haltijan on oltava selvillä jätteen alkuperästä, määrästä, lajista, laadusta ja muista jätehuollon järjestämiselle merkityksellisistä jätteen ominaisuuksista. Kun asiakkaamme tuntee jätteensä ja tietää mitä toimittaa meille käsittelyyn, voimme me Fortumilla varmistaa, että jätehuollon toimintaketju on turvallinen loppuun asti", toteaa Santeri Frilander, Fortum Recycling & Wasten avainasiakaspäällikkö.

Jätteen haltijan on oltava selvillä myös siitä, minne omassa toiminnassa syntyneet jätteet toimitetaan ja mitä vaaraominaisuuksia jätteillä on. Jätteen vaaraominaisuudet ohjaavat jätteen merkitsemistä ja pakkaamista. Asiantuntijamme opastavat asiakkaitamme toimimaan oikeaoppisesti. Kun otamme laitoksillamme vastaan asiakkaidemme jätteitä, olemme silloin asiakkaidemme ilmoittamien tietojen varassa. Silloin ei ole yhdentekevää, miten jätteet ovat merkitty ja pakattu. 

Turvallisuus jätehuoltoketjussa on riskien tunnistamista ja niiden ehkäisyä

Vaarallisten jätteiden jätehuoltoketjussa toimiminen vaatii ymmärrystä jätteiden vaaraominaisuuksista ja riskeistä niin jätteen tuottajalta kuin käsittelijältä. Turvallisuus jätehuoltoketjussa käsittää työ-, prosessi-, ympäristö- ja tietoturvallisuuden, ja ohjaa näin toimintaa kokonaisvaltaisesti eri näkökulmista.

Lähtevää jätettä ei saa vaaraominaisuuksiltaan ylimerkitä ja toisaalta tarkat ja oikeelliset merkinnät on kiinnitettävä erityisen hyvin. Jätteitä ei myöskään kannata varastoida turhan pitkään niiden syntypaikalla, sillä astiat saattavat täyttyä yllättäen äärimmilleen tai niiden kunto voi heikentyä, jolloin niiden kuljettaminen ei roiskumisen tai rikkoutumisen takia ole turvallista. Jätteiden kuljetuslainsäädäntö ei salli tunnistamattoman jätteen kuljetusta – onkin siis ehdottoman tärkeää tietää ja merkitä, mitä kuljetetaan. 

Kun esimerkiksi kemikaalijätteet päätyvät kuljetuksesta Fortumin laitosalueelle, avaamme jätteiden kuljetuspakkaukset laitosalueella käsin turvallisesti suojautuneena. Silloin ylitäytetyt tai hallitsemattomasti käsitellyt aineet, kuten kemikaalipullojen ulkopinnoille läikkyneet nesteet voivat aiheuttaa vaaraa. Myös puutteelliset tai virheelliset tiedot jätteestä ovat riski vastaanotossa. Olipa jäte vaarallista tai vaaratonta, käsittelemme jätteen turvallisesti ja ympäristölupia noudattaen, jolloin se lakkaa olemasta ympäristölle tai ihmisille vaarallinen.

Turvallinen työskentely on arkipäiväämme Fortum Recycling & Wastella

Erinomainen turvallisuus on liiketoimintamme perusta, joka näkyy päivittäisessä toiminnassamme ja ennakoivassa turvallisuustyössämme. Päämääränämme on tarjota asiakkaillemme, henkilökunnallemme ja yhteistyökumppaneillemme sekä ympäröivälle yhteisölle turvalliset olosuhteet ja varmistaa turvallisuuden korkea taso. 

Turvallisen toiminnan ja käsittelyn mahdollistaminen haastavassa vaarallisia aineita sisältävässä ympäristössä on työmme peruslähtökohta. Vaarallisten jätteiden kanssa toimiessa on luonnollisesti kohonnut riskipotentiaali sattua vahinkoja niin ihmisille, omaisuudelle kuin ympäristöllekin. Esimerkiksi tulipalon, kemiallisen reaktion tai vuodon mahdollisuus voi olla olemassa kaikista varotoimenpiteistä huolimatta. Siksi meillä Fortum Recycling & Wastella panostetaan ennakoivaan turvallisuustyöhön ja varaudutaan erilaisiin riskeihin ja vaaratilanteisiin muun muassa aktiivisen turvallisuusjohtamisen avulla.

”Ennakoiva turvallisuustyömme pohjautuu käytäntöihin, jotka ohjaavat päivittäistä toimintaa laitosalueillamme. Meille käytännön turvallisuustyö tarkoittaa muun muassa tehtyjen havaintojen ja poikkeamien raportointia, turvallisuuskävelyjä- ja keskusteluja, riskien hallintaa sekä tiivistä yhteistyötä urakoitsijoiden kanssa. Jokainen laitosalueellamme työskentelevä voi vaikuttaa turvallisuuteen omalla henkilökohtaisella panoksellaan”, toteaa Arttu Hirvonen, Fortum Recycling & Wasten jätehuoltopalveluiden HSE-päällikkö.  

Pidämme huolen siitä, että alan ajantasaisin tieto siirtyy henkilökuntamme ja asiakkaidemme käyttöön jatkuvan ja käytännönläheisen kouluttamisen avulla. Näin turvallisuus on yhteisiä tekoja koko ketjun osalta – me yhdessä teemme sen todeksi.