Blogi

Energia osana yrityksen vastuullisuusstrategiaa

15 tammikuu 2024, 12:30 Lukuaika: 5 minuuttia

Yritysten vastuullisuus on nykymaailmassa entistä tärkeämpää. Vastuullisuuden osa-alueisiin on hyvin tärkeää kiinnittää huomiota, sillä se kiinnostaa eri sidosryhmiä ja arvoketjun eri toimijoita, ja ovat siksi myös jatkuvan tarkastelun alla. Yrityksen vastuullisuusstrategiaan kuuluvat muun muassa ympäristövastuun kantaminen, sosiaalisen hyvinvoinnin tukeminen ja kestävän kehityksen edistäminen. Yksi tärkeimmistä vastuullisuusstrategian osa-alueista on energia. 

Energian tuottaminen – ja varsinkin sen käyttäminen – vastuullisesti on avainasemassa kestävän tulevaisuuden rakentamisessa ja siksi energiatehokkuus kulkeekin käsi kädessä yrityksen ympäristövastuun kanssa. 

Tässä artikkelissa tarkastelemme, miten energia voi olla osa yrityksen vastuullisuusstrategiaa ja miten yritykset voivat tehdä kestäviä valintoja energian suhteen.

 

Miksi energia on tärkeä osa vastuullisuusstrategiaa?

Energian keskeinen osa strategiaa asettaa raamit energiajärkeville päätöksille ja tavoitteille. Strateginen suunta auttaa yritystä määrittelemään tavoitteensa, jotka ovat linjassa sen liiketoiminnan kanssa, ja ohjaamaan oikeita toimenpiteitä niiden saavuttamiseksi. Toimenpiteet taas muodostavat käytännön suunnitelman, joka on osa strategista tiekarttaa. 

"Energia on tärkeää ottaa osaksi strategiaa myös siksi, että yritys voi viestiä omasta tahtotilastaan, kunnianhimon tasostaan ja valinnoistaan näiden asioiden tiimoilta", toteaa Granlundin energia- ja vastuullisuusjohtaja Asta Autelo.

Energia osana yrityksen vastuullisuutta auttaa organisaatiota myös parantamaan energiatehokkuuttaan. Tämä johtaa usein ihan tuntuviin kustannussäästöihin. Kun energiatehokkuus on vahva osa organisaation ympäristövastuuta, yrityksen vähentyneet päästöt ja kestävä energiakäyttäytyminen edistävät myös ympäristön säilymistä ja hillitsevät ilmastonmuutosta. 

Lisäksi energiaviisaus parantaa lähes poikkeuksetta yrityksen mainetta vastuullisena toimijana, ja saattaapa se siksi myös houkutella asiakasrekisteriin ympäristötietoisia asiakkaita ja sijoittajia.

 

Yhteisöllisyys ja vastuulliset kumppanuudet

Yrityksen vastuullisuus ei kuitenkaan rajoitu ainoastaan oman energiakäytön optimointiin. On nimittäin tärkeää myös kokonaiskuvan kannalta miettiä, millaisten tahojen kanssa yritys lyö hynttyyt yhteen. 

"Yritysten pitää jatkossa yhä laajemmin miettiä sitä, mikä heidän koko sidosryhmänsä arvoketjukenttä on, ja mikä rooli kullakin osapuolella on", Asta toteaa.

Vaikka yhteistyö vastuullisen energiantoimittajan kanssa varmistaa, että käytetty energia on kestävästi tuotettua, se ei vielä riitä – asioita tarvitsee tarkastella laajemmin.

"Tämä on tulevaisuudessa vielä vahvemmin osana strategiaa. Yrityksissä pitää miettiä asemoitumista ja vaikuttavuutta molempiin suuntiin: mikä vaikutus yrityksellä on kumppaneihin ja mikä kumppaneiden vaikutus on yrityksen liiketoimintaan", Asta jatkaa.

Yritykset voivat myös vaikuttaa positiivisesti yhteisöönsä. Esimerkiksi tukemalla paikallisia uusiutuvan energian hankkeita tai koulutusohjelmia yritykset voivat edistää kestävää kehitystä laajemminkin. Jatkossa CSRD-asetus tuo osittain raamit siihen, miten yhteistyötä ja kumppanuuksia pitää tulevaisuudessa tarkastella systemaattisesti.

CSRD (Corporate Sustainability Reporting Directive, suom. kestävyysraportointi) on Euroopan unionin uusi säädös, joka astui voimaan 5. tammikuuta 2023. Direktiivi varmistaa, että sijoittajat ja muut sidosryhmät saavat tarvitsemansa tiedot yritysten vaikutuksesta ihmisiin ja ympäristöön. 

 

Energiaviisauden monet hyödyt

Kun energia-asiat on kytketty vahvasti osaksi yrityksen vastuullisuustrategiaan, ei voi muuta kuin onnistua. Sen hyödyt ovat moninaiset ja ne todennäköisesti vaikuttavat ympäristön lisäksi myös yrityksen toimintaan positiivisella tavalla. Näitä plussapuolia ovat vaikkapa:

 

  • Kustannussäästöt: Energiatehokkuuden parantaminen voi johtaa huomattaviin sähkölaskujen pienenemiseen.
  • Ympäristövaikutukset: Vähentyneet päästöt ja kestävä energiakäyttäytyminen edistävät ympäristön säilymistä ja auttavat hillitsemään ilmastonmuutosta.
  • Maineen parantaminen: Energiaviisaus mitä todennäköisimmin vahvistaa yrityksen mainetta vastuullisena ja ympäristötietoisena toimijana.
  • Kilpailukyky: Vastuulliset yritykset ovat usein houkuttelevampia asiakkaille, sijoittajille ja työntekijöille, joka tietysti parantaa myös yrityksen kilpailukykyä.

 

Kestävät ratkaisut ympäristövastuun ytimessä

Ensisijainen keino vähentää ympäristövaikutuksia, ja samalla säästää pitkässä juoksussa kustannuksissa, on panostaa energiatehokkuuteen. Energiatehokkaat ratkaisut voivat ulottua liiketilojen valaistuksesta ja lämmityksestä aina tuotantoprosessien optimointiin saakka. Esimerkiksi asentamalla aurinkopaneelit yrityksen katolle tai investoimalla muihin uusiutuviin energiamuotoihin, kuten tuulivoimaan, voidaan pienentää hiilijalanjälkeä merkittävästi. 

Energiatehokkuus ei ainoastaan pienennä yrityksen ympäristövaikutuksia, vaan myös vahvistaa sen kilpailukykyä ja mainetta vastuullisena toimijana markkinoilla. Viherpesu saa valveutuneessa yhteiskunnassamme kuluttajat näkemään punaista – eikä suotta. Luotettava organisaatio on avoin omista arvoistaan ja seisoo niiden takana.

 

Tiedätkö, mitä tulee huomioida yrityksen energiatehokkuudessa? Lataa opas täältä

 

Uusiutuvan energian voima

Yksi vaikuttavin  osa ympäristövastuuta on yrityksen siirtyminen uusiutuvan energian käyttöön. Uusiutuva energia, kuten aurinko- ja tuulivoima, on rajatonta, uusiutuvaa ja vähäpäästöistä. Monet yritykset ovatkin alkaneet investoida uusiutuvaan energiaan hankkimalla aurinkopaneeleja tai ostamalla tuulienergiaa sähköntarpeeseensa. Helsingin Musiikkitalo taas käyttää jäähdytettävistä tiloista, kuten laitetiloista, kerätyn hukkalämmön esimerkiksi yleisten tilojen lämmitykseen. Tämä ei ainoastaan pienennä hiilijalanjälkeä, vaan myös tukee uusiutuvan energian tuotantoa ja kehitystä.

"Tyypillisesti yritykset hyödyntävät hukkalämmönlähteitä oman lämmöntarpeen kattamiseksi ja me autamme asiakkaita kartoittamaan potentiaaliset energiakierrätysjärjestelmät sekä simuloimme eri investointimahdollisuuksien kannattavuudet päätöksen teon tueksi", kertoo Granlundin ryhmäpäällikkö Mikko Pihlström.

 

Älykkäät energiaratkaisut ja digitalisaatio

Digitalisaatio tarjoaa uusia mahdollisuuksia energianhallintaan. Kehittyneiden rakennusautomaatiojärjestelmien ja energiamittareiden avulla lämmitystä, jäähdytystä ja sähkönkulutusta pystytään parhaalla mahdollisella tavalla ohjaamaan hintapiikkien ulkopuolelle.

Automatisoidulla olosuhdeseurannalla, kuten erilaisilla antureilla, voidaan taas ohjata huonekohtaisesti esimerkiksi lämpötilaa ja ilmastointia. Tällä tavalla vältytään turhalta energiankulutukselta ja varmistetaan terveelliset sekä turvalliset sisäilmaolosuhteet. 

"Reaaliaikaiset mittaukset mahdollistavat talotekniikan nopean reagoinnin muuttuviin sisäilmaolosuhteisiin ja näin voidaan välttyä esimerkiksi samanaikaiselta tilan lämmittämiseltä ja jäähdyttämiseltä", Pihlström kertoo.

 

Tiesitkö, että yritykselläsi on asiakkaanamme mahdollisuus saada erinomaista ja asiantuntevaa energianeuvontaa yhteistyökumppaniltamme Granlundilta?

Lue lisää yritysten energianeuvonnasta