Blogi

Kesäkuun markkinakatsaus

18 kesäkuu 2024, 10:00 Lukuaika: 4 minuuttia

Kesäkuun 2024 tilanne sähkömarkkinoilla

Kesäkauden alkua saatiin viettää helteisissä merkeissä niin toukokuussa kuin kesäkuun alussakin. Toukokuussa tehtiin myös historiaa 16 hellepäivän rajan rikkoutuessa. Toukokuun keskimääräistä lämpimämpi sää näkyi ennustettua alhaisempina spot-hintoina. Samaan aikaan sähkön hinta on jatkanut paikoin voimakastakin vaihteluaan. 

Ovatko vaihtelevat hinnat tulleet jäädäkseen?

Kaksi vuotta sitten koetun energiakriisin seuraukset sähköpörssissä näkyvät edelleen, vaikkakin kahden vuoden takaisesta tilanteesta on otettu harppauksia eteenpäin. Hintaheilahtelu näyttää kuitenkin olevan jatkuvaa. Kesän tulokaan ei ole näyttänyt juurikaan lieventävän hintavaihtelua, vaikka aikana ennen energiakriisiä sähkön hinta on ollut kesäisin tasaisen edullista.

”Vaihtelevat hinnat ovat tulleet jäädäkseen, johtuen muun muassa energiakriisin vauhdittaman vihreän siirtymän ja uusiutuvien energialähteiden tuotannon, erityisesti tuulivoiman, voimakkaasta kasvattamisesta”, kertoo Fortumin nuorempi salkunhoitaja Mathias Sjöblom

Uusiutuvat energialähteet ovat säästä riippuvaisia voimalähteitä, mikä tarkoittaa, että niiden tuotantoa on saatavilla rajallinen määrä ja rajattuna aikana, eikä tuotantoa pystytä täsmäyttämän kulutukseen vastaavalla tavalla kuin fossiilisten energialähteiden kanssa. Muun muassa nämä tekijät yhdessä johtavat hinnan vaihteluun markkinalla, mutta myös muilla tilapäisillä häiriöillä on vaikutuksensa.

Viime aikaisen hinnan heilahtelun takana ovat olleet myös siirtolinjojen huoltotöistä johtuvat rajalliset sähkönsiirtoyhteydet Pohjois-Ruotsin ja Suomen välillä. Siirtoyhteyksien rajoittaminen jatkuu myös kesä- ja heinäkuun aikana, sillä Suomen ja Ruotsin välisissä sähkösiirtolinjoissa tehdään huoltotoimia. Kevään ja alkukesän aikana vuosihuoltojen aiheuttamia katkoja on ollut myös ydinvoimaloissa. 

”Erityisesti Olkiluoto3:n suunniteltua pidempään kestänyt vuosihuolto pienensi tuotantokapasiteettia huomattavasti, mikä tiettyinä tuulettomina päivinä heijastui markkinoille huomattavan suurina tuntihintoina”, avaa Sjöblom.

Futuurihintataso eli pidemmän ajan sähkönhinta-arviot vaikuttavat määräaikaisten sähkösopimusten hintoihin – joskin tilanne elää ja muuttuu päivittäin, kun kauppaa käydään ja tieto lisääntyy. Tällä hetkellä futuurien perusteella näyttää siltä, että hinnat ovat laskussa heinäkuulle asti, jonka jälkeen elokuusta alkaen ne alkavat nousta syksyä kohden.

Mitä yrityksen tulee ymmärtää hinnan määräytymisestä sähkösopimusta valitessa?

Mikäli yrityksellesi on ajankohtaista uuden sähkösopimuksen solmiminen, asiantuntijamme auttavat mielellään löytämään yrityksellesi sopivimman ratkaisun. Tarjoamme pienyrityksille kolmen tyyppisiä sopimuksia: kiinteähintaisia sopimuksia, pörssisähkösopimuksia ja muuttuvahintaisia sopimuksia, joihin voit tutustua täällä

Futuurit määrittävät hintaa kiinteähintaisissa ja kuukausittain hinnoiteltavissa sopimuksissa, kun taas pörssisähkön hinta määrittyy nimensä mukaisesti pörssin tuntihintojen eli spot-hintojen perusteella. Oikean sopimuksen löytäminen vaatii yrityksen kulutusprofiilin ymmärrystä sekä selvää käsitystä yrityksen vuosikulutuksesta. Futuurihintojen tarkastelu on siis hyödyksi sopimusta valitessa, mutta on kuitenkin hyvä muistaa, että määräaikaiset, kiinteähintaiset sopimukset hinnoitellaan koko sopimusjakson pohjalta. Näin ollen eri vuodenaikojen hintavaihtelut huomioidaan kiinteähintaisten sopimusten hinnoissa.

Tutustu markkinakatsaukseen kokonaisuudessaan täällä.

Lue markkinakatsaus kokonaisuudessaan

 

Julkaistu 18.6.2024