Blogi

Metsien suojelu koskettaa meistä jokaista - myös yritystä

26 tammikuu 2022, 16:05

mukkavaaran suojeltu metsä fortum

Aloitetaan klisheellä: Suomi on metsien maa. Metsät ovat aina olleet perusta hyvinvoinnillemme, niin taloudessa kuin yksityisten ihmisten virkistäytymisessä. Nyt metsillä on uusi iso rooli ilmastonmuutoksen torjunnassa. Metsien suojelusta on samalla tullut entistä tärkeämpää – ja siinä jokaisen yrityksenkin on helppo olla mukana. Miksi yritysten pitää olla mukana metsien suojelutalkoissa? Onko siitä jopa hyötyä yrityksen toiminnalle?

Suojellut metsät saavat elää kaikessa rauhassa

Suomen maapinta-alasta peräti 75 % on metsää. Suurin osa on talousmetsiä eli metsiä hoidetaan ja kasvatetaan suunnitelmallisesti, jotta saadaan puuta teollisuuden tarpeisiin. Talousmetsiä hoidetaan tehokkaasti ja niiden puusto on siksi hyvin samanikäistä.

Osa metsistä on katsottu luontoarvoiltaan niin merkittäviksi, että ne on rauhoitettu. Kun metsää suojellaan, se siirretään pois talouskäytöstä. Jos metsässä riehuu myrsky, sen jälkiä ei korjata. Puut saavat vanhentua, keloontua ja kaatua metsässä. Näin puita kasvaa luonnollisesti, ei istuttamalla.

Mitä merkitystä metsien suojelulla on?

Ikimetsä, aarniometsä, luonnontilassa oleva metsä – vanhalla hoitamattomalla metsällä on monta nimeä. Kun metsän annetaan olla luonnontilassa, siitä muodostuu ainutlaatuinen elinympäristö sellaisille linnuille, eläimille, hyönteisille, kasveille ja eliöille, joiden elämä on käynyt mahdottomaksi tehohoidetuissa talousmetsissä.

Maailman lajikato puhututtaa yleisesti tällä hetkellä paljon. Suomi ei ole keskustelulle ja ilmiölle immuuni. Suomessa uhanalaisia lajeja on peräti 2 668 perustuen vuoden 2019 tutkimukseen. Koska Suomi on enimmäkseen metsää, näistä uhanalaisista lajeista yli 30 % elää metsässä.

Kun vanhoja ikimetsiä hakataan, niiden monimuotoisuus häviää. Lajikirjo pienentyy ja metsäluonto ajetaan ahtaalle. Selvitäkseen monet lajit tarvitsevat ikääntyneitä, rauhoitettuja metsiä. Juuri tällaisia vanhoja, puustoltaan eri-ikäisiä metsiä pyritään pelastamaan suojelulla.

Erilaisista metsätyypeistä ovat uhattuina esimerkiksi korvet, lehdot ja vanhat kangasmetsät.

Metsät ovat merkittävä osa Suomen ilmastonsuojelua

Metsät ovat Suomen suurin ja tärkein hiilinielu ja -varasto. Ilmastonsuojelussa niiden merkitys on valtava, sillä ilman mittavia hiilinieluja Suomen on vaikea saavuttaa tavoitettaan olla hiilineutraali vuoteen 2035 mennessä. Suomen metsiin sitoutuva hiilimäärä vastaa vuositasolla reilua kolmannesta Suomen kokonaispäästöistä.

Metsän toimiminen hiilinieluna tarkoittaa sitä, että metsään sitoutuu enemmän hiilidioksidia kuin sieltä vapautuu ilmakehään. Kun puu kasvaa, sen sitoma hiilimäärä on suurimmillaan. Vanhojen, luonnontilassa olevien metsien merkitys on toimia hiilivarastoina, joissa hiili säilyy puustossa ja maaperässä.

Vain pieni osa metsistä suojeltu

Suomessa metsää hoidetaan hyvin ja vastuullisesti. Talousmetsät ovat taloutemme selkäranka. Motiiveina tiettyjen luonnontilaisten metsien suojelulle ovat elinympäristön monimuotoisuuden säilyttäminen, luontokadon pysäyttäminen ja ilmastonmuutoksen torjuminen.

Maa- ja metsätalousministeriön mukaan 8,2 % metsämaan alasta on suojeltu. Kun tähän lisätään myös kitumaat eli vähämetsäiset alueet, luku kasvaa 12,6 prosenttiin. Luonnonsuojelujärjestöt kertovat pysyvästi hakkuilta suojellun metsän osuudeksi vain 6 prosenttia.

Haasteena metsien suojelussa on se, että rauhoitetut alueet ovat pieniä ja kaukana toisistaan. Eri lajeille ei riitä tarpeeksi elintilaa ja kun ilmasto lämpenee, eläinten, lintujen, kasvien ja eliöiden siirtyminen toiselle rauhoitetulle alueelle pohjoisemmaksi vaikeutuu entisestään.

Miten voit yrittäjänä suojella Suomen metsiä?

Monelle yrittäjälle oman yrityksen hiilidioksidipäästöjen pienentäminen ja vihreiden arvojen vaaliminen alkavat olla osa arkipäivää. Jos sinulla on Fortumin yrityssähkösopimus, olet jo valinnut täysin hiilidioksidipäästötöntä sähköä. Halutessasi voit tehdä ilmaston hyväksi enemmänkin: Vihreä-lisäpalvelulla saat 100 % uusiutuvaa energiaa ja kannat kortesi kekoon Suomen ikimetsien suojelussa.

Vihreä sähkö on tuotettu vesi-, tuuli- ja aurinkoenergialla. Lisäksi jokaisesta Vihreä- sopimuksesta, joita yritykset solmivat Fortumin kanssa, Fortum tukee Luonnonperintösäätiön metsien suojelua 5 eurolla. Viidellä eurolla voidaan suojella noin kymmenen neliömetrin verran metsää. Luonnonperintösäätiö hankkii hallintaansa mahdollisimman koskemattomia metsiä ympäri Suomea, ja hakee niille pysyvän, lakisääteisen rauhoituksen. 26 toimintavuoden aikana Luonnonperintösäätiö on suojellut yli 3424 hehtaaria suomalaista ikimetsää – ja lisää tarvitaan luonnon monimuotoisuuden säilyttämiseksi.

Jokainen uusi Vihreä-sopimus suojelee metsiämme ja niiden monimuotoisuutta

Vihreä-asiakkaiden tuella Fortum on suojellut jo monia metsäalueita. Suojattujen metsäalueiden joukossa ovat mm. Pirkanmaalla sijaitseva Suden metsä, joka pitää sisällään useita metsätyyppejä: karua mäntykangasta, tuoreen kankaan kuusimetsää sekä kosteapohjaista, lähteistä sekametsää. Toinen merkittävä suojelualue, Mukkavaara, sijaitsee Sodankylässä. Mukkavaaran metsän arvellaan olevan noin 200-400 vuotta vanha.

Paljonko metsä hyötyy ja miten sinä hyödyt panoksestasi?

Vihreä-lisäpalvelulla suojelet 10 neliömetriä ikimetsää​. Voi tuntua vähän pieneltä alueelta, mutta luonnossa siihen mahtuu paljon elämää. Siinä kasvaa 10–20 puuta, nuorta ja vanhaa, kaikessa rauhassa. Linnunpesiä on vähintään yksi, ehkä enemmänkin. Perhosia on runsaasti ja pikkueliöitä miljoonia. Mikä parasta, tämä kymmenen neliötä sitoo noin 10 kiloa hiilidioksidia vuoden aikana.

Yrityksesikin hyötyy Vihreä-palvelun käytöstä. Sen ansiosta yrityksesi tuotteet ja palvelut syntyvät sähkön osalta 100 prosenttisesti uusiu­tu­valla energialla.​ Pienennät yrityksesi hiilijalanjälkeä huomattavalla määrällä. Voit ylpeästi kertoa vihreästä valinnastasi asiakkaillesi ja näin osoittaa vastuullisuutta ilmastoasioissa. Viestimällä vihreän sähkön käytöstä ja ikimetsien suojelusta niistä tulee osa yrityksesi ympäristövastuullista brändiä, jota yhä useammat asiakkaat ja yhteistyökumppanit pitävät tärkeänä valintakriteerinä.

 

Tutustu Fortum Vihreään ja ikimetsien suojeluun