Päivitetty 11.9.2023
Olet varmaankin nähnyt tai kuullut joidenkin sähköyhtiöiden tarjoavan yhteishankintasalkkuun pohjautuvaa sähkösopimusta pk-yrityksille. Ehkä olet jopa saattanut harkita sen hankintaa, mutta se on tuntunut vaikealta ymmärtää ja homma on jäänyt siihen. Eikä ihme. Siinä missä suuryritykset ovat jo kauan pystyneet hyödyntämään sähkön yhteishankintaa, pienemmille yrityksille konsepti on vielä verrattain uusi. Mistä siis on kyse?
Kiinteähintainen, spot vai yhteishankintasalkku – valitse sähkösopimus yrityksesi tarpeisiin
Yhteishankintasalkun logiikka aukenee parhaiten, kun sitä verrataan muihin tyypillisimpiin sähkösopimuksiin, erityisesti kiinteähintaiseen ja spot-hintaiseen sopimukseen. Aloitetaan siis tarkastelemalla kiinteähintaista sopimusta ensin.
Kaikki me haluamme parhaan mahdollisen - ja mielellään mahdollisimman edullisen - sähkösopimuksen, olimmepa sitten yrittäjiä tai kuluttajia. Suomessa usein ajatellaan, että kiinteähintainen sopimus on halvin. Aina. Näin ei kuitenkaan ole. Mutta miksi?
Sähkön hinta vaihtelee koko ajan. Se on välillä kalliimpaa ja välillä halvempaa, yleisesti olettamus on, että talvea kohti hinnat nousevat ja kesän lähestyessä laskevat. Tosin nykyään ilmastonmuutos voi vaikuttaa jopa päinvastoin: jos kesällä on kuivaa ja kuumaa, hinnat nousevat, kun taas talvella, jos on pimeää ja märkää, silloin hinnat laskevat.
Vuorokaudenkin sisällä sähkön hinta vaihtelee. Keskiyöstä eteenpäin yleisesti ottaen hinnat tippuvat, koska liikkeet sulkeutuvat. Kohti aamua hinta lähtee jälleen nousuun, koska yrityksiä ja koneita käynnistetään. Hintapiikki on yleensä kello 7-9 välillä aamulla, jonka jälkeen hinnat yleensä tasaantuvat ennen iltapäivän piikkiä noin kello 15-17.
Sähkö on siis hyödykkeenä sellainen, että sen hinta heiluu. Mutta kiinteähintaisessa sopimuksessa sähköä kohdellaan kuin näin ei olisi. Siinä sähkön hinta on joka tunti, hetki, päivä, vuodenaika yksi ja sama. Tämä voi kuulostaa hyvältä, sillä se luo ennakoitavuutta ja turvaa. Kiinteässä hinnassa on kuitenkin haasteensa.
Otetaan esimerkki. Yrityksellä on kiinteähintainen sähkösopimus, jossa hinta on kiinnitetty kymmeneen senttiin per kilowattitunti ja yrityksen vuosikulutus on 10 000 kilowattia. Markkinahinta kuitenkin laskee määräaikaisen sopimuskauden aikana, jolloin yritys häviää kiinteähintaisessa sopimuksessa. Jo yhden sentin ero kiinteän hinnan ja sähkön markkinahinnan välillä aiheuttaa sen, että kiinteähintaisessa sopimuksessa yritys maksaa 100 euroa markkinahintaa kalliimpaa hintaa.
Vaikka kiinteähintainen sopimus voi tuntua turvalliselta, siinä on omat epävarmuutensa. Kiinteä sopimus on yleensä määräaikainen, tyypillisesti 2 tai 3 vuotta. Olet esimerkiksi kiinnittänyt sähkön hinnan neljään senttiin per kWh kaksi vuotta sitten ja kun tulee uusinta tarjouksen aika, sähkön hinta onkin lähtenyt poikkeukselliseen kasvuun. Tällöin uusintatarjous voi tulla ikävänä yllätyksenä, kun hinta on vanhaa sopimusta korkeampi.
Entäpä jos arvioidaan, että sähkön hinta jatkaa nousuaan? Tällöin uusinta tarjous kannattaisi kiinnittää heti. Mutta mitä jos kiinnityksen jälkeen sähkön hinta laskeekin? Tällöin häviät kiinnittämällä sopimuksen korkean sähkön hinnan aikaan.
Kiinteähintaisessa sopimuksessa yrittäjänä joudut aina pohtimaan, haluatko maksimoida turvaa vai minimoida kuluja. Onko sähkön hintataso juuri nyt sellainen, että lukitset sen myös tulevalle ajalle? Kahdeksi vai kolmeksi vuodeksi?
Yhteishankintasalkku on keskitie kiinteähintaisen ja spot-sopimuksen välissä
Kiinteähintaisessa sopimuksessa on viehätyksensä. Maksamme nykyään monesta palvelusta kiinteää maksua, ehkä kaikkein selkein esimerkki on elokuvien ja sarjojen suoratoistopalvelut. Olemme siis oppineet intuitiivisesti ajattelemaan, että kiinteähintainen jatkuva tilaus on helppo.
Mutta missään muussa palvelussa hinta ei vaihtele niin paljon kuin sähkössä. Netflixin kuukausimaksu ei ole kiinni säästä tai vuodenajasta. Siksi kiinteähintaisesta sähkösopimuksesta voi joskus käyttää kuvasta, että vähän kuin pelaisit rulettia, ja laittaisit kaikki rahasi mustalle numerolle 13 ja toivoisit, että tulisipa päävoitto.
Toinen ääripää on spot-sopimus, jossa yritys maksaa sähköstä joka tunti eri hinnan. Lisäksi jokaisen asiakkaan hinta on eri, koska hinta perustuu toisaalta kulutukseen ja toisaalta tunteihin, joina kulutus on tapahtunut. Jos yrityksen liiketoiminta on sellaista, että yritys pystyy ohjaamaan omia kulutuspiikkejään ilta-aikaan, aikaiseen aamuun, viikonloppuihin, yöhön ja arkipyhiin, yritys voittaa sähkölaskun loppusummassa. Mutta se vaatii proaktiivisuutta, että osaa optimoida ja suunnitella liiketoiminnan prosessejaan siten, että yritys pystyy maksimaalisesti hyödyntämään edullisimpien tuntien sähkön hintaa.
Spot-sopimuksesta hyötyvät esimerkiksi leipomot. Leipomoiden kulutuspiikit ovat juuri niinä tunteina, jolloin sähkön hinta on alimmillaan. Jos leipomo ottaa kiinteähintaisen sopimuksen, koska ajattelee että se on helppoa ja yksinkertaista, se menettää rahaa. Jos yrityksen koko kulutus tai edes 70-80 % osuu edullisimmille tunneille, kiinteähintainen sopimus saattaa tulla moninkertaisesti kalliimmaksi.
Valitsitpa kumman tahansa vaihtoehdon, on sinun yrittäjänä ja päätöksentekijänä tärkeää ymmärtää kyseisten sähkön hinnoittelumallien riskit yrityksen liiketoiminnan näkökulmasta.
Näiden kahden vaihtoehdon välillä on kuitenkin kultainen keskitie: sähkön yhteishankintasalkku.
Mikä on sähkön yhteishankintasalkku?
Yksinkertaisuudessaan yhteishankintasalkku tarkoittaa sitä, että yritys hankkii sähköä yhdessä useiden muiden yritysten kanssa. Tällainen hankintavaihtoehto on ollut suuryrityksillä käytössä jo kauan, mutta mutta pienemmille yrityksille tämä vaihtoehto ei ole ollut tarjolla.
Nyt mennään hetkeksi hieman tekniseen sähköyhtiömaailmaan. Mutta vain hetkeksi.
Tuntiprofiili tarkoittaa sitä, miten yksittäisen yrityksen sähkönkulutus jakautuu vuorokauden jokaiselle tunnille vuoden jokaisena päivänä. Jokaisella yrityksellä on oma ainutkertainen tuntiprofiilinsa. Yhdellä yrityksellä se painottuu arkipäiviin päiväsaikaan, toisella viikonloppuihin ja kolmannella toiminta on ympärivuorokautista. Ja koska sähkön hinta vaihtelee joka tunti, syntyy erillaisista tuntiprofiileista erillaisia profiilikustannuksia, joita sähköyhtiö pyrkii huomioimaan sähkönmyyntihinnassa.
Tässä kohtaa pääsemme yhteishankintasalkun toimintalogiikkaan ja hyötyihin.
Kun sähköyhtiö ostaa sähköä salkulle, asiakkaat saavat mahdollisimman edullista sähköä salkkuun, kun heitä ei rasita oma profiilikustannus. Salkku käytännössä tasaa eri kulutusprofiilien hintariskejä yrityksille.
Kun yritys ottaa yhteishankintasalkkuun pohjautuvan sähkösopimuksen, hän ryhtyy hankkimaan sähköä yhdessä muiden salkussa olevien yritysten kanssa. Salkussa on monenlaisia yrityksiä, joten siellä on myös monenlaisia tuntiprofiileja. Kun sähköyhtiö ostaa sähköä salkulle, asiakkaat saavat mahdollisimman edullista sähköä salkkuun, kun heitä ei rasita oma profiilikustannus. Salkku käytännössä tasaa eri kulutusprofiilien hintariskejä yrityksille.
Suojaa kuudeksi kuukaudeksi
Salkussa sähköyhtiö hankkii ja suojaa jokaiselle kuukaudelle asiakkaiden yhteenlasketun profiilin mukaisesti sähköä. Se, kuinka kauaksi tulevaisuuteen hinta suojataan, vaihtelee sopimusten välillä. Fortumin Yritys Aktiivi salkkuun suojataan hinta kuusi kuukautta etukäteen liukuvalla suojausstrategialla.
Sähkön hintaa vakautetaan ostamalla sähköä hankintasalkkuun kuuden kuukauden hankintajaksolle. Sähköä ostetaan pienemmissä erissä kerrallaan ja pitkälle aikajaksolle.
Suojausstrategia tarkoittaa tapaa, jolla hinta suojataan tietylle ajanjaksolle tulevaisuudessa.
Fortumilla hintaa vakautetaan ostamalla sähköä hankintasalkkuun kuuden kuukauden hankintajaksolle. Sähköä ostetaan pienemmissä erissä kerrallaan ja pitkälle aikajaksolle, eli sille kuudelle kuukaudelle.
Yhteishankintasalkun profiilin ennustetusta kulutuksesta suojataan valtaosa ja loppu ostetaan spot-hintaisena. Spot-osto-osuuden hinta elää markkinahinnan mukaisesti. Eli jos sähkön hinta yhtäkkiä putoaisi merkittävästi, salkun kuukausikohtainen keskihinta voi silti laskea maltillisesti, vaikka hinta ollaan jo etukäteen suurelta osin suojattu.
Mitä hyötyä yhteishankintasalkusta on pk-yritykselle?
Hyödyt riippuvat tietenkin aina sopimuksesta ja markkinoilla eri yhteishankintasalkkujen sopimukset voivat vaihdella paljonkin. Kannattaa siis aina lukea sopimus huolellisesti, ettei myöhemmin tule ikäviä yllätyksiä.
1. Yhteishankintasalkussa yhdistyy sekä kiinteähintaisen sopimuksen että spot-sopimuksen hyödyt.
Salkku kiinnittää sähkön hinnan puoleksi vuodeksi eteenpäin, jolloin siinä saa mukana kiinteähintaisen sopimuksen turvaa hinnan vaihteluille. Mutta samaan aikaan se kuitenkin elää vähän markkinan mukaan. Jos markkinahinta laskee, spot mahdollistaa liikkuvuuden hinnan mukana, vaikka hintaa on suojattu. Hinta ei siis heittele yhtä holtittomasti kuin pelkässä spot-sopimuksessa, koska yhteishankintasalkun profiilin ennustetusta kulutuksesta suojataan valtaosa ja loppu ostetaan spot-hintaisena.
2. Sähkön hinta on suojattu kuudeksi kuukaudeksi eteenpäin.
Kuuden kuukauden suojausstrategia on asiakkaalle läpinäkyvä ja tuo turvaa puoleksi vuodeksi eteenpäin.
3. Hinta suojataan koko ajan läpinäkyvästi saman periaatteen mukaisesti.
Fortumin Yritys Aktiivissa salkun tavoite on minimoida asiakkaan riskiä. Tämä tehdään läpinäkyvällä suojausstrategialla, joten salkun yritykset tietävät koko ajan miten Fortum suojaa hintaa, eikä asiakkaalle tule yllätyksenä, että hänen yrityksen sähkön hintaa on suojattu esimerkiksi viisi vuotta eteenpäin. Lisäksi salkun yritykset saavat jatkuvasti päivittyvät hintaennusteet 12 kuukaudeksi eteenpäin.
4. Yhteishankintasalkku on kustannustehokas.
Kun sijoitat pankin kautta, on sinulla salkunhoitaja, jonka asiantuntemuksesta ja työstä maksat salkunhoitopalkkion. Fortum Yritys Aktiivi yhteishankintasalkun asiakkaat eivät maksa salkunhoitopalkkioita, vain kiinteän kuukausittaisen perusmaksun.
5. Yhteishankintasalkku ei työllistä yritystä
Osittain edeltävistä kohdista johtuen, salkku on helppo ja vähän työllistävä. Yrityksen ei myöskään tarvitse jatkuvasti olla kilpailuttamassa sähköä, koska salkku suojaa sähkön hintaa koko ajan ja hyödyntää myös pieneltä osalta spot-hintaa joka kuukausi, jolla saadaan lyhyen aikavälin markkinahinnan muutosten vaikutuksia salkun kuukausittaiseen keskihintaan.
6. Ei pitkiä sitoutumisia
Fortumin yhteishankintasalkkusopimus on toistaiseksi voimassaoleva. Voit siis irtisanoutua siitä, jos tuntuu, ettei sopimus ole sinulle sopiva. Salkussa on 6 kuukauden irtisanomisaika, jolla varmistetaan salkun keskihinnan asiakasliikkuvuudesta johtuvia vaikutuksia mahdollisimman pieniksi. Tämä on inhimillinen aika , koska silloin se ei jätä salkkua pulaan, jos salkusta poistuu kulutukseltaan iso yritys. Tällaisessa tilanteessa salkku kantaa riskin, mutta se ei ole hallitsematon, koska salkkuun ei ole vielä tehty paljoa suojauksia. Pääasia on se, että yrityksen ei tarvitse sitoutua salkkuun vuosiksi eteenpäin.
7. Yrityksen riskit ovat salkussa pienemmät
Salkku toimii hyvin muuttuvassa markkinassa. Hinta elää maltillisesti, joten yrityksen kantamat riskit ovat pienemmät, etenkin kun ne on jaettu useamman yrityksen kesken.
Ja viimeisenä mutta ei missään nimessä vähäisimpänä:
8. Yhteishankintasalkun kautta pienetkin yritykset pääsevät mukaan sähkön tukkumarkkinoille käyttämään hankintamalleja, jotka ovat yleensä vain suuryritysten käytössä.
Pienen sähkönkulutuksen yrityksille yksilöidyt sähkönhankintasalkut eivät ole saatavilla, eikä ne salkunhoitokuluineen olisi heille tuottava sijoitus. Yhteishankintasalkussa salkun yhteiskulutus on suuri, jolloin joukko pieniä yrityksiä pääsee markkinalle. He eivät kuitenkaan maksa mitään yrityssalkun kustannuksia vaan pelkän sopimuksen perusmaksun, joka sisältää kaiken. Myös vuonna 2020 Suomen parhaana palkitun asiakaspalvelun.
Kenelle yhteishankintasalkku sopii?
Fortumin Yritys Aktiivi yhteishankintasalkku sopii kaikille yrityksille, niin maltillisen sähkönkulutuksen kuin enemmän sähköä käyttäville yrityksille. Aktiivi salkku sopii yrityksille, jotka arvostavat läpinäkyvää sähkönhankintaa, sähkönhinnan ennustettavuutta ja jotka haluavat sitoutua yhdessä muiden yritysten kanssa yhteishankintaan.
Suuryritysten hyödyt pk-yrityksen saatavilla
Ei ole ollenkaan kummallista, että yhteishankintasalkku ei välttämättä tule ensimmäisenä mieleen pk-yritykselle sähkösopimusta hankkiessa. Pk-yritykselle yhteishankintasalkku saattaa tuntua sekavalta, jolloin helpointa ja nopeinta on vaan ottaa kiinteähintainen sopimus eikä ajatella asiaa sen enempää.
Mutta jos yritystä yhtään kiinnostaa optimoida sähkön hintaa, mutta spot-sopimus tuntuu liian riskaabelilta, yhteishankintasalkku on silloin juuri oikea ratkaisu.
Ja ennen kaikkea yritys hyötyy salkun läpinäkyvyydestä. Tiedät hintaennusteen, sekä kuinka se on suojattu puoleksi vuodeksi eteenpäin. Tiedät mihin olet sitoutunut, ja kuinka pitkäksi aikaa. Näin riskisi ovat pienemmät.
Yhteishankintasalkun kautta pk-yritys pääsee käsiksi suuryritysten etuihin. Isommat yritykset ovat jo kauan pystyneet hyödyntämään yhteishankintasalkun tapaisia ratkaisuja sähkön hankinnassaan. Nyt pelikenttä on tehty tasapuolisemmaksi pienemmille yrityksille.
Sitä paitsi, salkusta pääsee aina pois, jos sitä ei koe yritykselleen sopivaksi tavaksi hankkia sähköä.
Tutustu Fortumin Yritys Aktiivi yhteishankintasalkku -sähkösopimukseen