Vuoden loppu lähestyy ja tulevan vuoden suunnittelu on taas ajankohtaista. Energiakustannukset eivät välttämättä ole ensimmäinen asia, joka tulee budjetoidessa mieleen, mutta niiden huomioiminen vuosisuunnitelmassa kannattaa! Tässä artikkelissa autamme yritystäsi energiakustannusten budjetoinnissa ja annamme vinkkejä energiakustannusten säästämiseen.
Haastattelimme kumppanimme Granlundin kahta energiajohtamisen asiantuntijaa, Laura Julia Pyytä ja Joonas Tainiota saadaksemme käytännön vinkkejä energiakustannusten budjetointiin. Granlundin asiantuntijat ovat tottuneet työskentelemään monipuolisesti erilaisten yritysten kanssa - heidän asiakkainansa on niin kiinteistöomistajia, kauppoja kuin julkisia toimijoitakin. Näitä kaikkia yhdistää kiinnostus energiankulutuksen optimoinnista saataviin kustannussäästöihin.
Energiakustannusten budjetointi pähkinänkuoressa
Energiakustannusten budjetointi tarkoittaa yksinkertaisesti energiakustannusten vuosisuunnittelua tulevalle vuodelle. Kun tavoitteena on säästää energiakustannuksissa, budjetointi auttaa hahmottamaan energiankulutusta ja ohjaamaan liiketoimintaa energiatehokkaammaksi.
Budjetoinnissa tärkeänä lähtökohtana on ymmärtää yrityksen energiankulutuksen kokonaiskuva. Käytännössä budjetointiprosessi kannattaa aloittaa oman energiakulutuksen kartoittamisesta niin laitteiston, kiinteistön kuin omien toimintatapojenkin näkökulmasta.
”Kartoituksen lopputuloksena olisi hyvä tunnistaa vähintään suurimmat kulutuskohteet ja riskitekijät, jotka voivat nostaa energiakustannuksia.”
Tavoitteiden asettaminen energiakustannuksille
Tavoitteet auttavat budjetissa pysymisessä ja toimivat päätöksenteon tukena. Niiden asettaminen onkin olennainen askel onnistuneeseen vuosisuunnitteluun. Energiakustannusten budjettia laatiessa onkin tärkeää asettaa realistiset tavoitteet tulevalle vuodelle.
Luonnollisesti tavoitteiden asetantaan on monta lähestymistapaa, mutta yleinen käytäntö on hyödyntää edeltävän vuoden toteutuneita kulutuksia ja kulutuksen suuntaa pohjana seuraavalle vuodelle. Tämän lisäksi on suositeltavaa asettaa tavoitteita uusituvan energian käytölle ja ottaa ne osaksi budjetointia.
Ennakointi ja pitkäjänteisyys palkitaan
Niin kuin aina, budjetoinnissa on hyvä muistaa pitkäjänteisyys. Investoimalla laadukkaisiin ja energiatehokkaisiin ratkaisuihin voidaan säästää pitkässä juoksussa, sillä laadukkaat ratkaisut toimivat kustannus- ja energiatehokkaammin. Toisaalta budjetoinnissa on myös hyvä ottaa huomioon energiatehokkuushankkeiden tuomat kulutusmuutokset, ja mahdolliset laitteistojen vaikutukset, jotta välttyy yllätyksiltä. Yleisesti ottaen voidaan todeta, että budjetoinnissa ennakoiminen ja erilaisiin skenaarioihin varautuminen kannattaa. Kun yrityksellä on käytössä dynaamiseen hinnoitteluun perustuva sähkösopimus, niin sähkön hinnan vaihteluun on tärkeää varautua. Hyvänä esimerkkinä tästä toimii vertailu vuoden 2024 ensimmäisen kvartaalin edullisimman tuntihinnan ja toisen kvartaalin kalleimman spot-hinnan välillä. Helmikuussa sähkön tuntihinta oli halvimmillaan -0,31 snt/kWh, kun taas toukokuussa hinta oli kalleimmillaan 49 snt/kWh (hinnat sisältävät alv. 24 %).
Energiankulutuksen seuranta
Tärkeä osa budjetointiprosessia on energiankulutuksen aktiivinen seuranta. Tässä vaiheessa hyödyllisenä apurina toimii esimerkiksi Fortum Yritys Online -palvelu, jonka avulla voi seurata tuntikohtaista kulutusta ja näin ollen tunnistaa, mihin sähköä kuluu. Aktiivisen seurannan avulla voi myös tunnistaa poikkeamia kulutuksessa, joihin reagoimalla saa selvää säästöä. Lue lisää Yritys Online -työkalustamme.
”Olennaista on seurata kiinteistön pohjakuormaa eli sähkönkäytön pysyvää minimimäärää ja sen muutoksia.”
Yleisimmät haasteet seurannassa
Tainion mukaan perinteisimpiä haasteita kulutuksen seurannassa ovat laiterikot ja antureiden häiriötilat, joita ei ole huomattu ajoissa. Varsinkin antureiden häiriöt aiheuttavat laitteiston toiminnassa ongelmia, mitkä vaikuttavat suoraan kulutukseen, jotka voivat vuorostaan synnyttää ylimääräisiä kustannuksia. Hyvänä esimerkkinä on ilmanvaihdon hiilidioksidianturit, jotka voivat rikkoutuessaan vääristää kokonaiskuvaa, ja näin ollen ilmanvaihtoa ylikäytetään.
Kulutuksen optimointi tuo säästöä
Seuraa, analysoi ja reagoi. Nämä kolme asiaa muistamalla ollaan jo pitkällä energiankulutuksen optimoinnissa. Energiankulutuksen seurannasta saadulla datalla voi tehdä toimenpiteitä, jotka tuovat säästöä. Esimerkiksi toimistorakennuksissa olosuhteiden seuranta kannattaa. Hyvä tapa säästää energiakustannuksissa on Tainion mukaan aktiivinen ilmanvaihdon optimointi. Tämän avulla varmistetaan tarpeenmukainen ilmanvaihto ja esimerkiksi se, ettei ilmanvaihto ja sen huuhtelu ole liian suurta. Viime vuosina etätyön yleistymisen myötä yritykset ovat pystyneet säätämään ilmanvaihtoa työntekijöiden toimistopäivien perusteella.
Sähkönkäyttöä voi myös optimoida automaattisten toimintojen avulla. Tästä yksinkertaisena ja käytännöllisenä esimerkkinä toimii valaistuksen läsnäoloilmaisimet, jotka tuovat säästöä sähkölaskuun.
Kulutuksen optimointi on Tainion mukaan tapauskohtaista ja liiketoiminnan luonne vaikuttaa siihen millaisia säästöjä voi saada. Esimerkiksi kaupanalan yrityksissä kaupankylmä-kustannukset ovat merkittävä osa energiakustannuksista, ja näin ollen ne tarjoavat merkittäviä säästömahdollisuuksia energiankierrätysjärjestelmän avulla.
”Kulutuksen optimointiin ei aina tarvita edes lisäinvestointeja, sillä merkittäviä säästöjä voi saada pelkästään muokkaamalla laitteidensa asetuksia energiatehokkaimmiksi.”
On hyvä muistaa, että kulutuksen optimointi onnistuu parhaiten silloin, kun omaa laajan tietämyksen yrityksensä energiatarpeista ja potentiaalisista säästömahdollisuuksista. Kun kaipaat lisäapua energia-asioihin, Granlund tarjoaa Fortumin asiakkaille energianeuvontaa. Lue lisää energianeuvonnasta täällä.
Oikeanlaisen sähkösopimuksen valinta
Jotta energiakustannuksia on helppo hallita, on tärkeää valita yritykselle oikeanlainen sähkösopimus. Tässä vaiheessa on hyvä huomata, että ei ole olemassa yhtä oikeaa ratkaisua, sillä energia-asioissa tapauskohtaisuus korostuu. Joillekin kiinteähintainen sopimus tuo turvaa, ennakoitavuutta sekä vakaan kustannustason, joka mahdollistaa hyvinkin tarkan budjetoinnin. Toisaalta joillekin yrityksille pörssisähkö tarjoaa selvänä etuna mahdollisuuden säästää, kun sähkönkulutusta ajoitetaan edullisimmille tunneille. Pyyn mukaan pörssisähkösopimukset ovat hyödyllisiä yrityksille, joilla on mahdollisuus säätää liiketoimintansa sähkönkäyttöä hintavaihteluiden perusteella. Tämä tarjoaa mahdollisuuden säästää energia- ja siirtotariffikustannuksissa.
Tiedätkö millainen sähkösopimus olisi paras yrityksellesi? Löydä parhaiten soveltuva vaihtoehto täältä!