Yrityksen sähkönkulutus riippuu pitkälti yrityksen toimialasta, toimitiloista sekä toimintatavoista. Varmasti monessa yrityksessä ymmärretään, miksi sähkön säästäminen kannattaa, mutta hakusessa on se, kuinka voidaan säästää käytännössä. Jos yrityksessä otetaan huomioon alla olevat tyypilliset sähkönkulutuksen syyt, ollaan jo huomattavasti viisaampia kulutuksen suhteen.
Lämmitys
Suomen vaihtelevat vuodenajat luovat haasteita lämmityksen suhteen, sillä talvisin tarvitsemme lämmitystä ja kesäisin viilennystä. Lämmityskulut voivat kohota hyvinkin korkeiksi jos niitä ei pyritä optimoimaan. Tilojen lämpötilan laskeminen muutamalla asteella voi jo tehdä ihmeitä, eikä muutosta tule edes huomanneeksi työnteossa.
Tyypillisesti työpaikoilla saattaa olla lämmitys liian korkealla, joten kannattaa tarkistaa lämpöasteet sopivalle tasolle. Lattialämmitystä ei ole esimerkiksi tarpeellista pitää aina päällä. Lämmön ei myöskään saa antaa karata – ikkunat kannattaa pitää kiinni aina talvisin sekä ikkunoiden ja ovien tiivisteet tulisi tarkastaa. Veden lämmitys vie paljon sähköä, joten turha lämpimän veden läträily ei ole tarpeellista.
Elektroniikkalaitteet
Erilaiset elektroniikkavälineet ja kodinkoneet kuluttavat energiaa, mikä on tyypillistä varsinkin toimistoissa. Mitä vanhempia laitteet ovat, sitä enemmän ne usein kuluttavat sähköä. Kylmälaitteet ja tietokoneet ovat hyviä esimerkkejä laitteista, jotka kuluttavat sähköä yrityksessä. Kuinka monta turhaa elektroniikkalaitetta yrityksen käytöstä todellisuudessa löytyy?
Ei kannata siis käyttää laitteita turhaan ja uusia laitteita hankkiessa kannattaa varmistaa, että ne kuuluvat energiaystävälliseen luokkaan. Pöytäkoneet kuluttavat enemmän energiaa kuin läppärit, joten mahdollisuuksien mukaan läppäreitä on fiksua suosia. Jääkaapin ja pakastimen lämpötilat saattavat myös karata turhan mataliksi, joten niitä kannattaa tarpeen tullen säätää.
Uusiin laitteisiin satsaaminen voi tuntua suurelta investoinnilta, mutta pidemmän päälle se on järkevää, sillä modernit ja vähän kuluttavat laitteet ovat turvallisempia sekä tulet huomaamaan hyödyn sähkölaskun pienentymisellä.
Valaistus
Valaistus on varsinkin pimeinä aikoina erityisesti tarpeen, mutta lampuissa on eroja. Lamppuja valitessa tulisi tehdä energiaystävällisiä valintoja, joten valitse aina LED-lamput hehkulamppujen sijasta.
Valoja ei myöskään ikinä tulisi jättää turhaan päälle, erityisesti jos valaistussa tilassa ei ole ketään paikalla. Kannattaa myös pohtia tarpeellista määrää valaistusta huonetta kohden, sillä yksi tila ei välttämättä tarvitse valtavaa määrää lamppuja. Työvalot ja spottivalot ovat hyviä, kun halutaan valoa tiettyyn kohtaan.
Pienet jutut, kuten valojen sammuttaminen aina työpaikalta lähtiessä, tulisi tulla kaikkien työntekijöiden selkärangasta!
Tilan hyödyntäminen
Mitä suurempi toimitila löytyy, sitä enemmän energiaa tyypillisesti kuluu. Siksi kannattaa miettiä kuinka paljon tilaa omalle yritystoiminnalle todellisuudessa tarvitaan. Tuleeko kaikki neliöt käyttöön vai onko hukkatilaa?
Jos löytyy turhaa tilaa mitä pitää lämmittää sekä valaista, katoaa siinä rahaa ja neliöitä. Siksi kannattaa tarkoin miettiä oman yrityksen tarpeisiin sopivat tilat, jotka palvelevat ympäristöä ja yrityksen taloutta.