Blogi

Pörssisähkö vai kiinteä hinta: Kumpi on parempi vaihtoehto yrityksellesi?

26 elokuu 2024, 08:00 Lukuaika: 5 minuuttia

Yrityksillä on tänä päivänä paljon vaihtoehtoja valita sähkönsä hinnoittelumalli. Markkinoille on tullut uudenlaisia hybridisopimuksia, mutta kaksi yleisintä tapaa ostaa sähköä ovat edelleen tuntihinnoiteltu pörssisähkö sekä kiinteähintaiset sähkösopimukset, joissa energianhinta on sama koko sopimuskaudelle. Molemmissa vaihtoehdoissa on omat etunsa, ja valinta näiden välillä riippuukin usein yritysten mieltymyksistä, kulutustottumuksista sekä riskinsietokyvystä. Tässä artikkelissa autamme sinua selvittämään, sopisiko pörssisähkö vai kiinteä hinta yrityksesi tarpeisiin paremmin. 

Pörssisähkö: Hyödynnä pörssisähkön hintavaihtelut hyväksesi 

Pörssisähkön hinta määräytyy Pohjoismaiden yhteisessä Nord Pool -pörssissä käydyn kaupan perusteella. Fortumin Yritys Tunti -sopimuksen hinta perustuu siten Suomen hinta-alueen sähköpörssin hintoihin, joihin lisätään muuttuvat sähkönhankintakustannukset, välityspalkkio 0,40 c/kWh (alv 0 %) sekä kuukausihintainen perusmaksu. Pörssisähkön hinta vaihtelee siis tunneittain, ja se määräytyy kysynnän ja tarjonnan mukaan.  

Pörssisähkön etuihin kuuluu: 

Läpinäkyvyys 

  • Pörssisähkön hinnoittelu on avointa ja perustuu markkinoiden todelliseen tilanteeseen. Hinta määräytyy siis yksinkertaisesti kysynnän ja tarjonnan mukaan. Sähkön hinta on korkealla, kun kysyntä on suurta ja sähköä tarvitaan paljon. Kun kysyntä on puolestaan alhaista ovat myös hinnat matalampia. Voit seurata sähkön hinnan kehitystä esimerkiksi Fortumin sivuilla tai Yritys Online -palvelussa ja suunnitella kulutustasi sen mukaisesti, jos yrityksesi toiminta sen sallii. Seuraavan päivän hinnat ilmoitetaan aina edeltävän päivän iltapäivällä noin kello 15. 

Mahdollisuus säästää rahaa 

  • Kun kysyntä on alhainen, kuten öisin tai viikonloppuisin, sähkön hinta voi olla merkittävästi alhaisempi kuin kiinteähintaisen sähkösopimuksen hinta. Yritykset, jotka pystyvät ajoittamaan sähkönkäyttönsä näille halvoille tunneille, voivat potentiaalisesti säästää huomattavasti. Vuonna 2024 olemme nähneet ajoittain jopa negatiivisia tuntihintoja, jolloin pörssisähköasiakas ei maksa sähköenergiasta mitään. Negatiiviset tuntihinnat syntyvät, kun sähköntuotanto on suurempaa kuin kysyntä. Näin voi tapahtua esimerkiksi erityisen tuulisina päivinä, jolloin sähköä voidaan tuottaa suuria määriä tuulivoiman avulla. Maksettavaksi tulee kuitenkin sähkön siirto sekä sopimukseen kuuluvat välityspalkkiot. Kokonaisuudessaan nämä tunnit ovat kuitenkin todella edullisia.  

Ympäristöystävällisyys: 

  • Edullisimpina pörssisähkötunteina tuotettu sähkö on keskimäärin puhtaammin tuotettua kuin kalliina hetkinä tuotettu sähkö. Sähköntuotannon päästöt ovat silloin alimmillaan. Sähkönkäyttäjät voivat omilla valinnoillaan edistää ympäristöystävällisempää sähköntuotantoa ja kulutusta. 

Tiesithän, että Fortum Hintasuoja-palvelun avulla voit myös kiinnittää pörssisähkösopimuksesi hinnan lyhyiksi määräajoiksi, kun kaipaat enemmän ennustettavuutta ja vakautta kiinteästä hinnasta. Voit esimerkiksi varautua tulevaan talveen kiinnittämällä pörssisähkösi hinnan Hintasuojan avulla talvikuukausiksi, aina pariksi kuukaudeksi kerrallaan. Hintasuoja on nyt kampanjatarjouksessa, saat sen puoleksi vuodeksi veloituksetta! 

Tutustu kampanjatarjoukseen 

 

Kiinteähintainen sähkö: Ennustettavuutta ja mielenrauhaa 

Kiinteähintainen sähkö tarkoittaa, että maksat sähköstä samaa hintaa riippumatta markkinoiden heilahteluista. Tämä tarkoittaa sitä, että kiinteähintaisessa sopimuksessa sähköenergian hinta on sama koko sopimuskauden ajan. Kiinteähintaisessa sopimuksessa maksat siis saman hinnan vuorokauden jokaisena tuntina. Kiinteähintaisen sähkön etuja ovat: 

Hintavakaus helpottaa budjetointia: 

  • Kiinteä hinta tarjoaa ennustettavuutta ja vakautta yritykselle. Tiedät siis etukäteen, kuinka paljon sähkö maksaa, mikä helpottaa budjetointia ja talouden hallintaa. Pörssisähkösopimuksessa kuukausittaiset sähkölaskut voivat vaihdella todella paljon, mikä saattaa vaikeuttaa budjetointia. 

Suojaa hintapiikeiltä: 

  • Pörssisähkösopimuksissa sähkön hinta voi markkinoilla nousta merkittävästi esimerkiksi kylminä talvipäivinä tai muissa poikkeustilanteissa. Kiinteähintainen sopimus suojaa yritystäsi näiltä hintapiikeiltä ja sähkön hinta pysyy samana koko sopimuskauden ajan. 

Helppous ja huolettomuus: 

  • Kiinteähintaisen sopimuksen valinnut yritys voi käyttää sähköä ilman, että yrityksen tarvitsee huolehtia hinnan vaihteluista. Tämä sopii erityisesti yrityksille, jotka eivät voi ajoittaa kulutustaan pörssisähkön edullisimmille tunneille, kuten yöaikaan tai viikonloppuihin. Kiinteähintaisella sopimuksella voit siis huoletta käyttää sähköä vuorokauden ajankohdasta riippumatta. 

Pörssisähkö vai kiinteä hinta – Kumman valitset? 

Valinta pörssisähkön ja kiinteähintaisen sähkösopimuksen välillä riippuu monista eri tekijöistä. Yleisellä tasolla valinta riippuu usein seuraavista asioista: 

Riskinsietokyky: 

  • Jos riskinsietokykysi sen sallii ja voit seurata sähkön hintojen vaihtelua, pörssisähkö voi tarjota mahdollisuuden säästöihin. Jos taas arvostat ennustettavuutta ja vakautta, kiinteähintainen sopimus voi olla parempi vaihtoehto yrityksellesi. 

Sähkönkäyttötottumukset: 

  • Yritykset, jotka voivat ajoittaa sähkönkäyttönsä edullisille tunneille, hyötyvät todennäköisesti enemmän pörssisähköstä. Esimerkiksi öisin sähkön spot-hinnat ovat usein edullisia. Kaikki yritykset eivät kuitenkaan voi ajoittaa sähkönkäyttöään edullisimmille tunneille, jolloin vakaa, kiinteähintainen sopimus voi osoittautua kannattavammaksi. 

Markkinatilanne: 

  • Sähkön markkinahinta vaihtelee vuodenaikojen ja markkinatilanteen mukaan. On hyvä seurata tilannetta ja harkita, olisiko sopimustyypin vaihtaminen ajankohtaista. Mikäli valitset pörssisähkösopimuksen voit myös lisätä sähkösopimukseesi Hintasuoja-lisäpalvelun, joka antaa lyhytaikaista suojaa markkinatilanteen vaihteluista. Hintasuoja-palvelu on nyt kampanjatarjouksessa. Lue lisää tästä. 

 

Jos haluat lisää tietoa markkinatilanteesta voi myös lukea Fortumin kesäkuun markkinakatsauksen tästä. 

Fortum Yritys Duo -hybridisopimuksella yhdistät pörssisähkön ja kiinteähintaisen sopimuksen parhaat puolet

Pörssisähkön ja kiinteähintaisten sopimusten lisäksi valikoimastamme löytyy Fortum Yritys Duo -sähkösopimus, joka yhdistää pörssisähkön ja kiinteähintaisen sähkösopimuksen edut. Sopimuksella saat kiinteän perushintatason kahdeksi tai kolmeksi vuodeksi, ja samalla sinulla on mahdollisuus säästää kulutusta ajoittamalla. Fortum Yritys Duo tuo ennakoitavuutta yrityksesi sähkökustannuksiin, ja painottamalla sähkönkulutusta edullisempiin tunteihin, esimerkiksi yö- ja viikonloppuaikaan, voit vaikuttaa sähkölaskusi loppusummaan. Sähkö­laskusi loppusummaan tulee joko vähennys tai lisämaksu (=kulutusvaikutuksen osuus) riippuen sähkön­käyttösi ajoituk­sesta. Vaikutus hintaan on kuitenkin maltil­li­sempi kuin pörssi­säh­kö­so­pi­muk­sissa. 

Kulutusvaikutus määräytyy sen mukaan, mihin aikaan vuorokaudesta ja minä päivinä käytät suurimman osan sähköstäsi. Yleisesti ottaen, jos käytät eniten sähköä, kun pörssisähkö on kallista, kulutusvaikutus nostaa hintaasi. Jos taas käytät eniten sähköä halvempina aikoina, hintasi laskee. 

Suurin osa Yritys Duo -sopimuksen hinnasta on kiinteä. Laskusi loppusummaan vaikuttaa hiukan myös kulutusvaikutus, joka voi nostaa tai laskea sähkösi hintaa. Yritys Duo -asiakkaistamme 67 prosentilla toteutunut kulutusvaikutus on ollut +0,02 → + 0,89 senttiä/kWh, ja 95 prosentilla toteutunut kulutusvaikutus on ollut -0,69 c/kWh → +1,75 senttiä/kWh. Eli vaikka et pystyisi ajoittamaan sähkösi käyttöä, kulutusvaikutuksen osuus sähkölaskustasi on suhteellisen pieni. 

Kulutusvaikutus lisätään tai vähennetään maksamasi sähkön c/kWh -hinnasta. Jos siis teet Yritys Duo -sopimuksen, jossa kiinteä perushintataso on esimerkiksi 8,2 c/kWh ja kulutusvaikutuksesi on -0,5 c/kWh, maksat siinä kuussa sähköstäsi 8,2 - 0,5 = 7,7 c/kWh. Jos taas kulutusvaikutuksesi on +0,8 c/kWh, maksat siinä kuussa sähköstä 8,2 + 0,8= 9 c/kWh. 

Huolimatta yrityksesi tarpeista ja mieltymyksistä löydät Fortumilta varmasti sopivan sähkösopimuksen. Tutustu Fortumin sähkösopimuksiin tästä tai kokeile Yritysapuriamme. 

Asiantuntijamme auttavat sinua mielellään valitsemaan yrityksesi tarpeisiin sopivimman sähkösopimuksen. Jätä meille yhteydenottopyyntö ja olemme sinuun yhteydessä mahdollisimman pian.  

Liitä Yritys Tunti -pörssisähkösopimukseen Hintasuoja-palvelu ja lukitse kiinteä hinta talveksi. Saat nyt Hintasuojan puoleksi vuodeksi veloituksetta!

Välty odottamattomilta sähkön hintapiikeiltä tulevana talvena

Fortum

Hintasuoja 6 kk 0€

Haluatko keskustella asiantuntijamme kanssa yrityksesi sähkösopimusasioista? 

Jätä meille yhteydenottopyyntö ja olemme sinuun yhteydessä mahdollisimman pian.

Loading form, please wait...