Blogi

Uuden yrittäjän muistilista – Mikä yritysmuoto sopii sinulle parhaiten?

24 huhtikuu 2022, 09:44

Yrittäjän ja toiminimen sähkösopimus

Kun olet perustamassa omaa yritystä, yksi ensimmäisiä päätöksiä, joita joudut tekemään, on valita sinulle sopiva yritysmuoto. Tässä voi tulla vastaan ensimmäinen hämmennyksen hetki, sillä Suomessa on peräti viisi erilaista yritysmuotoa, joista valita! Onneksi lähtötilanne määrittelee jo paljon, sillä todennäköisesti asiantuntijatyötä keittiöpöydän ääressä tekevä päätyy erilaiseen ratkaisuun kuin nopeasta kasvusta haaveileva startupin perustaja. Tutustutaan nyt kaikkiin yritysmuotoihin ja selvitetään, miten ne eroavat toisistaan ja millaisille yrityksille ne sopivat.

Kun teet valintaa eri yritysmuotojen välillä, esitä itsellesi vähintään seuraavat kysymykset: montako perustajaa yrityksellä on, kuinka paljon alkupääomaa tarvitaan, kuka kantaa vastuun yrityksessä ja kuinka voitot jaetaan? Kaikissa yritysmuodoissa on omat erityispiirteensä, sillä jotkut sopivat paremmin perheyrityksille ja toiset vaikka pääomasijoituksia tarvitseville. Yritysmuotoa voi toki myöhemmin vaihtaa, mutta onhan siinä oma vaivansa.

Nykyisin monet toimivat kevytyrittäjinä, jolloin he voivat harjoitella yrittämistä sivutoimisesti tai ennen oman yrityksen perustamista. Kevytyrittäjä ei itse laskuta asiakasta, vaan laskutus tapahtuu laskutusyrityksen kautta. Etuna on helppous, kun valittu laskutusyritys hoitaa kevytyrittäjän lakisääteisiä velvoitteita. Kevytyrittäjyys ei kuitenkaan ole juridinen yritysmuoto. Silti se voi olla hyvä vaihtoehto tietyissä elämäntilanteissa, kunhan tiedostaa sen sudenkuopat.

Yksityinen elinkeinonharjoittaja työllistää itsensä

Yksityinen elinkeinonharjoittaja – puhekielessä toiminimiyrittäjä – on vaivaton ja helposti perustettava yritysmuoto. Lähes puolet Suomen yrityksistä on toiminimiä. Perustaminen ei vaadi alkupääomaa ja ainoa kulu on ilmoittautuminen Patentti- ja rekisterihallituksen kaupparekisteriin. Kun Y-tunnus on saatu, voi yrittämisen aloittaa.

Toiminimi sopii oivallisesti asiantuntijoille, pienyrittäjille, sivutoimisille yrittäjille ja opiskelijoille. Tavoitteena on työllistää itse itsensä, eikä yrittäjän tarkoituksena ole palkata muita työntekijöitä tai tehdä suuria investointeja. Vaikka toiminimi rekisteröidään yhden henkilön nimiin, toiminnassa voi olla myös aviopuoliso mukana.

Huomioi erityisesti tämä juridinen puoli: yrittäjä ja toiminimi ovat yhtä. Toiminimiyrittäjän varat ja yrityksen varat ovat sama asia ja yrittäjä kantaa henkilökohtaisesti kaikki toiminimensä velkojen ja sopimusten riskit. Jos oikein huonosti käy, toiminimen velat ulosmitataan yrittäjän omaisuudesta. Kääntöpuolena on, että myös kaikki voitot ovat täysin yrittäjän omia.

Yrittäjällä on velvollisuus hoitaa yrityksensä kirjanpito ja verotus. Helppoutta tuo mahdollisuus pitää yksinkertaista kirjanpitoa, jonka moni yrittäjä osaa tehdä itsekin. Silti osaava kirjanpitäjä voi olla yksinyrittäjän tuki ja turva yritystoiminnan pyörittämisessä ja karikoiden välttämisessä.

Toiminimiyrittäjä maksaa yritystulostaan tuloveroa ja tilanteen mukaan myös pääomaveroa. Kun liikevaihto on yli 15 000 € /v, yrittäjän on ilmoittauduttava arvonlisäverovelvolliseksi.

Toiminnan laajentuessa ja tulojen kasvaessa moni toiminimiyrittäjä vaihtaa yritysmuotoa pienentääkseen veroja ja minimoidakseen taloudellista riskiä.

Osakeyhtiö tähtää kasvuun

Osakeyhtiö on Suomen toiseksi suosituin yritysmuoto. Osakeyhtiö sopii tilanteisiin, jossa perustajia on useita ja yritystoiminta on kasvuhakuista. Myös rahoittajat voivat vaatia yritykseltä juuri osakeyhtiömuotoa. Osakeyhtiö muuntuu moneksi, se voi olla iso kansainvälinen pörssiyhtiö tai yhden ihmisen yritys. Yhteistä on kasvuhakuisuus.

Osakeyhtiön voi perustaa yksin tai yhdessä muiden kanssa, perustajana voi olla myös yritys tai yhteisö. Alkupääomaa ei nykyisin enää vaadita itse perustamiseen, mutta luonnollisesti sitä tarvitaan alkuinvestointien kattamiseksi.

Osakeyhtiön omistus perustuu osakkeisiin. Omistusoikeus voi olla yhdellä perustajalla, yleisemmin se kuitenkin jaetaan riskien välttämiseksi ja päätäntävallan jakamiseksi.

Yksi osakeyhtiön eduista on se, että juridisena oikeushenkilönä se vastaa omista velvoitteistaan. Eli jos yritys joutuu vaikeuksiin, omistajat eivät vastaa yhtiön taloudellisista sitoumuksista henkilökohtaisesti vaan ainoastaan sijoittamansa pääoman kautta.

Osakeyhtiöllä on oltava hallitus, jolla on valta johtaa yritystä. Päätökset tehdään enemmistön mielipiteellä. Suurinta päätäntävaltaa käyttää yhtiökokous.

Osakeyhtiö voi maksaa omistajille ja työntekijöille palkkaa. Voitollisesta tuloksesta voidaan jakaa osinkoja.

Avoin yhtiö perustuu suureen luottamukseen

Avoimessa yhtiössä pitää olla vähintään kaksi yhtiömiestä, joko henkilöitä tai yhteisöjä. Avoin yhtiö sopii yrityksille, joiden yritystoiminta on kohtalaisen pientä. Samoin kuin toiminimiyrityksessä, myös avoimessa yhtiössä perustajat ovat henkilökohtaisella omaisuudellaan vastuussa yrityksensä velvoitteista ja veloista. Kannattaa siis olla varma yhtiökumppaneistaan, jottei joudu heidän yritykselle aiheuttamien velkojen maksumieheksi.

Luottamus yhtiökumppaneihin on oltava suuri. Sen lisäksi avointa yhtiötä perustettaessa vaaditaan tarkka yhtiösopimus kunkin omistajan vastuista. Sopimuksessa voidaan esimerkiksi kirjata, että kaikkien osakkaiden allekirjoitus tarvitaan tietyn kokoisissa päätöksissä.

Useimmat avoimet yhtiöt ovat perheyrityksiä, joissa omistuspohjaa ei ole tarkoitus laajentaa. Etuna on päätöksenteon nopeus, sillä ellei toisin ole sovittu, kukin yhtiömies voi tehdä yksin päätöksiä firman puolesta.

Alkupääomaa ei vaadita. Verotusta varten tulos jaetaan omistajille tulo-osuuksina, jotka jaetaan ansio- ja pääomatuloiksi. Yhtiömiehet voivat nostaa palkkaa avoimesta yhtiöstä.

Kommandiittiyhtiössä ulkopuolinen sijoittaja on äänetön yhtiömies

Kommandiittiyhtiö on toiminnaltaan lähellä avointa yhtiötä ja myös se on erityisesti perheyritysten suosima yritysmuoto. Siinäkin yritystoiminta on pienehköä ja perustuu lähinnä omaan tai perheen työpanokseen. Yrityksellä on kuitenkin kasvustrategia, jonka saavuttamiseksi tarvitaan sijoittajaa eli äänetöntä yhtiömiestä.

Kommandiittiyhtiö eroaa avoimesta yhtiöstä yhdellä tavalla. Avoimessa yhtiössä on vähintään kaksi yhtiömiestä, jotka molemmat ovat henkilökohtaisesti omalla omaisuudellaan vastuussa yhtiön velvoitteista. Sen sijaan kommandiittiyhtiön omistajilla on erilaisia rooleja: aktiivisesti yrityksessä toimivia tai äänettömiä sijoittajia. Perustajia on oltava vähintään kaksi henkilöä tai yhteisöä. Kommandiittiyhtiössä vastuunalainen yhtiömies käytännössä tekee päätökset ja vastaa yrityksen toiminnasta. Hän myös vastaa yhtiön veloista ja sitoumuksista henkilökohtaisella omaisuudellaan.

Äänetön yhtiömies vastaa henkilökohtaisesti ainoastaan sijoittamastaan pääomasta. Äänetön yhtiömies on siis sijoittaja ja ulkopuolinen rahoittaja, joka saa sijoitukselleen tuottoa. Alkupääomaa yrityksen perustamiseen vaaditaan vain äänettömältä yhtiömieheltä.

Kommandiittiyhtiön yhtiömiesten tulo-osuudet määritellään yhtiösopimuksessa ja tulosta voidaan verottaa sekä ansio- että pääomatulona.

Osuuskunnassa yhteisyrittäminen tuo resursseja ja turvaa

Osuuskunta on yritysmuodoista harvinaisin. Perinteisesti tunnettuja osuuskuntia ovat esimerkiksi Osuuspankki ja Osuuskauppa. Nykyisin osuuskunta on toimiva yhteisyrittämisen muoto: siinä yhdistetään jäsenten osaaminen ja tehdään yhdessä pienestä suurta. Yksinyrittämisen sijaan moni liittyy osuuskuntaan, joka huolehtii markkinoinnista, hankinnoista ja taloushallinnosta.

Osuuskunnan voi perustaa yksi tai useampi henkilö, yhteisö tai yritys. Perustajat saavat osuusmaksua vastaan yhden osuuden, jota vastaan heillä on oikeus käyttää osuuskunnan palveluita ja osallistua päätöksentekoon.

Osuuskunnalla on oltava hallitus ja päätökset tehdään enemmistön mielipiteellä. Ylintä päätäntävaltaa käyttää osuuskunnan kokous. Osuuskunnan jäsenet eivät ole henkilökohtaisessa vastuussa osuuskunnan velvoitteista ja veloista, tässä se toimii samoin kuin osakeyhtiö. Osuuskunta voi maksaa jäsenilleen palkkaa ja tuloksen ylijäämä voidaan jakaa jäsenille.

Etuina osuuskunnassa on yhteisöllisyys ja helppo liittyminen. Moni sivutoiminen yrittäjä kokeileekin siipien kantavuutta osuuskunnassa. Asiakkaat voivat arvostaa osuuskunnan uskottavuutta ja laajempia resursseja verrattaessa yksinyrittäjään. Haittaa voi olla päätöksenteon hitaudesta, jos osuuskunnassa on paljon jäseniä.

Sopivin yritysmuoto löytyy vertailemalla

Kuten huomasit, yritysmuodoissa on selkeitä eroja. Oman tulevan yrityksesi yritysmuoto löytynee vaivatta, kun mietit yrityksesi tavoitteita ja esimerkiksi perustajien määrää ja kasvuhalukkuutta. Eikä yritysmuoto ole mitenkään kiveen hakattu. Jos myöhemmin yrityksesi jo pyöriessä huomaat jonkin toisen yritysmuodon sopivammaksi, vaihtaminen onnistuu.

Lue lisää yrittäjälle tärkeistä aiheista: