Säteilyturvallisuuspalvelumme RadEx® 2 vuotta - mitä olemme oppineet?

12 lokakuu 2021, 10:47

STA kartoituskäynti asiakkaalla.

Keväällä 2020 työskentelimme tiiviisti saadaksemme asiakkaidemme säteilyturvallisuusarviot valmiiksi säteilylaissa asetetussa aikataulussa. Vierailimme asiakkaidemme säteilyn käyttöpaikoilla, aina kun se oli mahdollista järjestää koronaturvallisesti. Asiakkaan säteilytoimintaan tutustuminen on huomattavasti tehokkaampaa paikan päällä tutustumiskäynnillä kuin verkon yli asioiden selvittäminen, sillä vierailulla saadaan selkeä ja todenmukainen kokonaiskuva asiakkaan toiminnasta. Asiakkaamme ovat arvostaneet sitä, että vierailuilla säteilytoimintaa on arvioitu uusin, ulkopuolisin silmin ja toimintaan on pystytty antamaan konkreettisia kehitysehdotuksia. Tämän jälkeen dokumentaation laatiminen on onnistunut tehokkaasti etänä.

Kuluneen parin vuoden aikana olemme päässeet tutustumaan lukuisiin säteilyn käyttöpaikkoihin ja erilaisiin toimintaympäristöihin. Kokosimme alle havaintoja, jotka korjaamalla jokainen toiminnanharjoittaja saa kehitettyä säteilyn käyttöä entistä turvallisemmaksi.

Neljä esimerkkiä haasteista säteilyturvallisuustyössä

Alla neljä tyypillisintä kehitysaluetta, joiden korjaaminen on toiminnanharjoittajilta pieni teko mutta joiden muutoksella voi olla yllättävänkin suuri merkitys toiminnalle. Usein on kyse pienistä puutteista, jotka ovat jääneet syystä tai toisesta korjaamatta ja joihin oma silmä on ajan myötä tottunut.

References

1. Säteilynkäyttöön osallistuvan henkilökunnan täydennyskoulutus

Säännöllisellä työntekijöiden koulutuksella varmistetaan kussakin tehtävässä tarvittava osaaminen liittyen turvalliseen säteilynkäyttöön. Havaintojemme mukaan säteilysuojelukoulutus saattaa olla vanhentunut tai sitä ei olla huomattu antaa tarpeeksi laajalle joukolle. Myös säteilylaki edellyttää toiminnanharjoittajia kouluttamaan henkilökuntaa säännöllisesti ja me Fortumilla autamme asiakkaitamme tarjoamalla täydennyskoulutusta räätälöitynä asiakkaan tarpeeseen sopivaksi.

Info Large

2. Puuttuvat säteilyvaaramerkit

Toinen tyypillinen seikka, johon olemme törmänneet, on säteilyvaaramerkkien puuttuminen tai puutteellinen käyttö. Säteilyvaaramerkit saattavat puuttua kokonaan tai sitten niitä ei ole huomattu käyttää säteilylähteiden lähestymissuunnissa. Usein ajatellaan, että riittää, että ne henkilöt, joiden tarvitsee tietää asiasta, ovat siitä tietoisia. Säteilyturvallisuuden varmistamisessa emme kuitenkaan voi toimia olettamusten perusteella. Säteilyturvallisuusasiantuntijan (STA:n) vierailun yhteydessä puute havaitaan ja yrityksen säteilyturvallisuusvastaava (STV) voi ottaa asiasta kopin niin, että puuttuvat merkit saadaan lisättyä pian paikoilleen.

Safety

3. Turvallisuushavaintoja kenttäolosuhteista

Vakavimpia tapauksia edustavat puutteet säteilylähteiden turvallisuusvaatimuksissa (STUK määräys S/5/2019). Tällaisia tapauksia ovat esimerkiksi umpilähteet, joiden sulkimet ovat lukittu auki asentoon, tekemättömät umpilähteiden tiiveyskokeet ja henkilöluukun sijasta säteilylähteen viereen sijoitetut "Sulje säteilylähde ennen säiliöön menoa" -merkit. Tällaisten havaintojen yhteydessä asia läpikäydään heti säteilyturvallisuusasiantuntijan vierailun aikana ja korjaavat toimenpiteet viedään käytäntöön viipymättä.

Blog

4. Säteilytoiminnan kirjanpito ei ole ajan tasalla

Kokemuksemme mukaan toimintaa on mahdollista parantaa myös säteilytoimintaan liittyvässä dokumentaatiossa. Toiminnanharjoittajalla on lakisääteinen velvollisuus pitää kirjaa esimerkiksi vastaanotetuista ja poistetuista säteilylähteistä. Säteilylähteen tulee näkyä kirjanpidossa vielä viisi vuotta poistamisen jälkeenkin. Ajantasainen dokumentaatio sisältää monia muitakin kirjanpidollisia asioista, mikä on perusedellytys turvalliselle säteilytoiminnalle. Usein kirjanpito on puutteellista säteilylähteiden, niiden huoltotoimenpiteiden ja koulutusten suhteen. Puutteet huomataan STA:n läpikäydessä esimerkiksi säteilylähdelistaa turvallisuusarviota varten ja ne korjataan saman tien ajan tasalle.

Kehitystä tiiviissä yhteistyössä

Yllä kuvatut puutteet voivat pahimmassa tapauksessa vaarantaa työntekijöiden säteilyturvallisuuden. Siksi on tärkeää, että puutteet huomataan ja niille mietitään korjaavat toimenpiteet. Tutustumiskäynnillä asiakkaan luona saamme havainnoitua asiakkaan säteilytoimintaa tehokkaasti ”ulkopuolisen” silmin. Vierailulla mahdollisesti havaitut huomiot käydään läpi yhdessä toiminnanharjoittajan säteilyturvallisuusvastaavan (STV) kanssa. Yhteistyöllä löydämme aina parhaan ratkaisun.

Yhteistyö asiakkaidemme kanssa onkin erityismaininnan arvioinen asia: säteilyturvallisuusvastaavat ovat rautaisia ammattilaisia, jotka huolehtivat toiminnanharjoittajan apuna henkilöstön työturvallisuudesta ja säteilysuojelun toteuttamisesta. Monilla toimijoilla myös säteilyturvallisuusvastaavat vaihtuvat aika ajoin ja silloin meidän kokenut säteilyturvallisuusasiantuntijamme (STA) voi olla uuden säteilyturvallisuusvastaavan tukena kehittämässä säteilytoimintaa ja varmistamassa, että uusi STV saa tarvittaessa tukea esimerkiksi säteilylain vaatimusten tulkintaan.

Siinä missä asiakkaamme ovat kehittäneet omaa toimintaansa, myös me Fortumilla olemme kehittäneet säteilyturvallisuuteen liittyvää palvelutarjontaamme. Toimiessamme myös itse toiminnanharjoittajana meillä on vankka kokemus ja osaaminen säteilynkäytöstä sekä teollisuuden että ydinvoiman parissa.

Tarjoamme STA-palvelua RadEx®-tuotemerkin alla.