Säästö- ja turvallisuusvinkit kodin valaistukseen

Led-lamput ja led-valaisimet ovat ylivertaisia muihin lamppuihin ja valaisimiin nähden energiansäästön, turvallisuuden ja kierrätettävyyden vuoksi. Vaikka ledit ovat kehittyneet ja monipuolistuvat jatkuvasti, loisteputket, energiansäästölamput ja halogeenilamput pitävät puolensa vielä joissain käyttökohteissa.

Valoa pimeyden keskelle

Valaistus tuo turvaa ja tunnelmaa niin kotiin kuin pihapiiriinkin, mutta ennen kaikkea valaistus tekee elämisen mahdolliseksi vuoden pimeimpinäkin aikoina - Suomen pohjoisimpia osia myöten. 

Energiapihien ledien ja jatkuvasti tiukentuvien valmistus- ja myyntisäädösten vuoksi valaistuksen energiankulutus kotitalouksissa on vuosien varrella laskenut. Löytyykö sinun kodistasi vielä säästökohteita?

Lamppujen sähkön­ku­lutus

Kun ostat uuden lampun palaneen tilalle kotiin tai puutarhaan,  tarkista että se on varmasti led-lamppu. Led-lamppu on kestävä, sillä on pitkä käyttöikä, se toimii hyvin myös pakkasessa ja se kuluttaa vain vähän sähköä verrattuna muihin lampputyyppeihin. 

Valitse perinteiseen loisteputkivalaisimeen autotallissa, keittiössä tai kylpyhuoneessa edelleen loisteputki. Silloin kun valon tarve on erityisen suuri, loisteputket ovat edelleen energiatehokas ja tarkoituksenmukaisin valinta.

 

Vertaa sähkönkulutusta

Lamppujen energialuokat asteikolla A++....E

A++, A+

Led-lamppu

A

Energiansäästölamppu

C

Halogeenilamppu

Miten omalla toimin­nallani vähennän valaistuksen sähkön­ku­lu­tusta

Valitse valaisin ja lamppu käyttötarkoituksen mukaan

Led-lamput ja valaisimet ovat pitkäikäisiä. Ne saattavat kestää jopa 20 vuotta. Satsaa siis alusta alkaen aikaasi ja harkintaasi siihen, että tulee valittua heti oikeanlainen lamppu. Valikoima on todella suuri. Valitse tarkoituksenmukaisesti valaistusteho (lumen) ja värisävy (kelvin) sekä tarkista lampun valon suunta (ympärisäteilevä, kohdevalo), kuumuuden/pakkasen sieto ja muut erityistarpeet.

Vaihda ympäristöystävällisiin ja kierrätettäviin ledeihin

Ledejä löytyy lähes kaikkiin kodin valaistustarkoitukseen. Nykyisin irtolamppujen lisäksi ledejä löytyy valaisimina, nauhoina ja valopaneeleina, joissa ei ole erikseen irrotettavaa lamppua. Tarkista pakkauksesta käyttöikä. 

Valaistuksella luodaan myös tunnelmaa sekä juhlaan että tavalliseen arki-iltaan. Valon himmeneminen tai värisävyn vaihtuminen luo rentoa ilmapiiriä kun taas päivällä kirkkaampi valo nostaa mielialaa, mikä saa päivän askareet tuntumaan kevyemmältä. 

Jos et löydä oikeanlaista lamppua lähikaupastasi, voit tilata lamppuja myös kotimaisista verkkokaupoista. Led-lamput ovat kevyitä, hyvin pakattuja ja kestävät hyvin kuljetusta.

Sammuta, jos et tarvitse

Jos huoneessa ei oleskele ketään, niin sammuta valot. Ledit kestävät loistelamppuja runsaammin valojen pois/päälle laittamista. 

Hyödynnä ulko- ja koristevalaistuksessa hämäräkytkimet, kaukosäätimet ja ajastimet. Edullisina ja helppokäyttöisinä ne säästävät aikaasi ja kukkaroasi.

Liiketunnistimilla toimivat valot sopivat hyvin ulkokäyttöön ja ne ovat paikallaan myös ikkunattomissa tiloissa, kuten wc:ssä ja portaikoissa. Helposti käyttöön otettavia liiketunnistimella toimivia valoja saa myös paristokäyttöisinä sekä pistorasiaan kiinnitettävinä lisäosina hyvin edullisesti.

 

Valaistukseen liittyviä vinkkejä

Paljonko minun valaisimeni kuluttavat?
Chevron down

KYSYMYS: Minulla on varastossa hehkulamppuja ja halogeenilamppuja. Haluaisin käyttää ne loppuun ennen kuin ostan uusia. Onko se järkevää?
VASTAUS: Hehkulamput ja halogeenilamput kuluttavat enemmän sähköä, mutta ne myös lämpenevät ja siten lämmittävät huoneilmaa. Valitse ainakin  yleisvalaisimiksi kattoon valaisimet, joihin käy led-lamput, sillä huoneen yläosassa lämpö menee hukkaan.  Ulkovalaisimeen kannattaa myös valita led-lamppu. Halogeenivalaisimen osalta on hyvä varmistaa ennakkoon voiko siinä edes käyttää muita kuin halogeenilamppuja.

KYSYMYS: Miksi lamppu ei syty heti? Onko siinä jotain vikaa? Kuluuko ylimääräistä sähköä?
VASTAUS: Todennäköisesti sinulla on valaisimessasi energiansäästölamppu. Muut lampputyypit syttyvät heti. Jos ei, niin lampussa, valaisimessa tai sähkökytkennässä saattaa olla vika. Jos epäilet vikaa, vaihda led-lamppu heti ehjään sähköiskuvaaran vuoksi, sillä lampussa voi edelleen olla sähkövirtaa, vaikka valoa ei olisikaan. 

KYSYMYS: Valaisimessani on merkintä "Max 60 W". Mistä löydän siihen sopivan lampun?
VASTAUS: Valaisimesi saattaa olla ajalta, jolloin käytettiin hehkulamppuja. Mitä isompaa valotehoa tarvittiin sitä isompi oli teho ja sähkön kulutus. Lamput olivat tyypillisesti 60W, 40W tai 25W. Lampun kupu oli kirkas tai himmeä, jolla estettiin häikäistymistä. Jos valaisimessa ei ole himmennintä, voit todennäköisimmin käyttää mitä tahansa sopivakantaista energiansäästö- tai ledilamppua valaisimessasi. Jos haluat valaisimeesi alkuperäisen vaikutelman, valitse valoteholtaan 800 lm (lumenia) ja värisävyltään 2.700 K (kelviniä, lämmin valkoinen) sekä valaisintyypin mukaan joko kohdevalo (keilamainen valon suunta) tai ympärisäteilevä led-lamppu. Jos haluat valaisimeesi vielä enemmän tunnelmaa, voit palata Edisonin aikaan valitsemalla led-lampun, joka on 350 lm ja 2.200 k (lämmin keltainen). Keltaisen sävyt ovat  valaisimissa ja monen kokoisissa ja muotoisissa lampuissa trendikkäitä juuri nyt, mutta niiden valaistusteho riittää  lähinnä koriste- ja tunnelmavalaistukseen.

KYSYMYS: Toimiiko led-lamppu saunassa / kovassa pakkasessa?
VASTAUS: Tarkista lampun pakkauksesta lampun maksimi- ja minimilämpötilat sekä soveltuvuus saunaan. Saunaan voit vaihtaa myös koko valaisimen kuumuutta ja kosteutta kestäväksi led-valaisimeksi, jolloin erillistä lamppua ei tarvita. Pohjois-Suomessa ulkovaloksi kannattaa valita led-pakkaslamppu, jotta saat valoa kovimmillakin pakkasilla.

Säästömahdollisuudet
Chevron down

Käyttökustannuksissa säästät eniten, kun käytät pitkäikäisiä ja energiatehokkaita led-lamppuja.

Jos olet vaihtamassa valaisintasi uuteen tai hankkimassa lisävalaistusta, tutustu myös uudenlaisiin led-paneeleihin, led-valonauhoihin ja muihin nykyaikaisiin led-valaisimiin. Led-valaisimissa ei ole vaihdettavia lamppuja, mutta valaisimien käyttöikä on useita vuosia ja valaisuteho ylivertainen vanhoihin valaisimiin verrattuna. Iän myötä näkö heikkenee noin 50 ikävuodesta alkaen ja myöhemmin ikääntyessä liikkuminen muuttuu epävarmaksi. Hyvä valaistussuunnitelma ja toteutus hyvissä ajoin etukäteen sisä- ja ulkovalaistukseen tekee liikkumisesta turvallisempaa.  Kertasijoitus ledeihin tarjoaa pienemmät käyttökustannukset jatkossa myös eläkeläisen kukkarolle.

Energiamerkinnät
Chevron down

Lamppujen pakkauksissa sekä verkkokaupassa pitää olla energiamerkinnät selkeästi näkyvissä, jotta kuluttaja voi helposti valita tarpeeseensa soveltuvan lampun. Lamppujen energialuokat on merkitty asteikolla A++...E. Valitse yleisvaloihin A++ merkin tuote. Suurin osa led-lampuista kuuluu luokkaan A+.

Pakkauksissa on energialuokan lisäksi muita valintaan liittyviä tärkeitä tietoja:

  • Energian kulutus: Esimerkiksi 7 kWh/1000 h.  Laskelman mukaan lamppua käytetään keskimäärin 1000 tuntia vuodessa.
  • Teho: Esimerkiksi 7W (wattia)
  • Valon määrä: Esimerkiksi 700L (lumenia)
  • Valon väri: Esimerkiksi Tc=2700K (kelviniä). Usein myös sanallinen kuvaus, esim. lämmin valkoinen.
  • Värintoistokyky: Esimerkiksi CRI>80 (suositus yleisvaloon 80 tai yli)
  • Käyttöikä: Esimerkiksi 10.000 h (valitse yleisvaloksi mahdollisimman pitkä käyttöikä)
  • Sytytyskertojen määrä: Esimerkiksi ON/OFF 10.000 (valitse lamppu, jossa vähintään yhtä suuri luku kuin käyttöikä)
  • Himmennettävyys: merkitään symbolilla ja joskus myös tekstinä sopiiko himmennettäviin kytkimiin
  • Käyttölämpötila: Esimerkiksi +40 ... -30C 
  • Syttymisnopeus: Esimerkiksi 0->1 sekuntia (ledit syttyvät heti)
  • Lampun ulkomitat: Esimerkiksi 60 mm x 108 mm (tarvitset tiedon mahtuuko lamppu valaisimen sisään. Led-lamppujen koot vaihtelevat paljon)
  • Valon jakautuminen: Esimerkiksi 360 astetta, ympärisäteilevä
  • Muita tietoja: CE-merkki ja hävitysohjeet.
Turvallinen käyttö
Chevron down

LED-lamput: vaihda rikkoontunut lamppu heti uuteen sähköiskuvaaran vuoksi. 

Loisteputket ja energiansäästölamput: käsittele varovasti rikkoutunutta lamppua, sillä se sisältää pienen määrän elohopeaa. 

Jatkojohdot ja sähköjohdot: Kiinnitä ja suojaa roikkuvat johdot lapsilta ja kotielämiltä. Jos mahdollista, älä käytä jatkojohtoja jatkuvassa käytössä. Aina kun käytät jatkojohtoja, älä sijoita niitä paikkaan, jossa voi kaatua nestettä päälle.

Vanha vai uusi?
Chevron down

Parannus hehkulampuista energiansäästölamppuihin ja sen jälkeen ledeihin on ollut merkittävä energiansäästö- ja ympäristöteko päättäjien, valmistajien ja myyjien osalta. Kodeissa pohditaan pitääkö kaikki valaisimet vaihtaa, jotta voisi siirtyä käyttämään pelkästään ledejä. Kauniiseen perintövalaisimeen tai kattokruunuun voi olla haastellista löytää silmää viehättäviä led-lamppuja lähikaupasta ja monissa verkkokaupoissakin etsiminen on vaivalloista, jos suodatusvaihtoehdot ovat puutteellisia. Esimerkiksi jos haluat valita kaikkiin kodin valaisimiin lämpimän valkoisen valosävyn, ei verkkokauppa välttämättä tarjoa sinulle sopivaa suodatinta ja vertailtavuus eri valmistajien lamppujen ominaisuuksien välillä voi olla varsin hidasta.

Kannattaa kuitenkin tehdä inventaario kodin valaisimista ja käyttää aikaa suunnitteluun. Voit käyttää ammattisuunnittelijan apua tai pyytää ystävää auttamaan suunnittelussa. Kaikkea ei tarvitse hankkia yhdellä kertaa, mutta kun sinulla on suunnitelma valmiina, niin se nopeuttaa ja helpottaa jatkossa oikeanlaisen valaisimen tai lampun hankintaa. Tältä sivulta löydät linkkejä sekä valaistussuunnitteluun että lampun valintaan opastaville sivuille.

Kierrätys ja käytöstä poistaminen
Chevron down

Tuliko ostettua vääränlainen valaisin tai lamppu? Ei kannata säilöä niitä tarpeettomina kodin varastoissa, vaan kannattaa myydä tai lahjoittaa tuotteet niitä tarvitseville. 

Rikkinäiset led-lamput ovat kierrätettäviä, sillä suurin osa niiden osista ovat materiaalia, jotka voidaan käyttää udelleen. Käytetyt Ledit, energiansäästölamput ja loisteputket kuuluu toimittaa sähkö- ja energiaromun (SER) kierrätyspisteeseen ja pitkiä loisteputkia lukuun ottamatta ne voidaan palauttaa myös kauppaan.

Halogeenilamput ja hehkulamput eivät ole kierrätettäviä. Laita ne sekajätteeseen.

Hyöty­tietoa valaistuksesta ja lampuista muualla verkossa

Valaistuksen suunnitteluun ja lampun valintaan löydät tietoa lampputieto.fi -sivuilta:

Valaistuksen säästövinkit lyhyesti

  • Check Valitse lamppu käyttötarkoituksen mukaan
  • Check Loistelamppu suureen valontarpeeseen
  • Check Ledit on paras valinta lähes kaikkiin tarkoituksiin
  • Check Sammuta, jos et tarvitse
  • Check Hyödynnä ajastimet, kaukosäätimet ja muu automatiikka

Lue lisää kodin ja sähkölaitteiden energiankulutuksesta