Älä unohda kantta
Keitinvesi kuumenee nopeammin ja ruoka kypsyy tasaisemmin ja pienemmällä teholla, kun käytät kattilassa kantta. Myös padassa ruoka kypsyy tasaisemmin kannen kera sekä levyllä että uunissa. Mikrossa suurella teholla kypsennettäessä kansi tai kupu on hyödyksi, mutta siltikin ruokaan jää helposti kylmiä pisteitä. Pienempi teho ja pidempi kypsennysaika yhdessä kannen tai kuvun kanssa tuovat yleensä paremman lopputuloksen.
Kypsennysastia tilanteen mukaan
Paksupohjainen kattila lämpenee liedellä hieman ohutpohjaista hitaammin, mutta se pitää lämmön tasaisempana pienemmälläkin teholla. Hyödynnä kattilaan/pataan varastoitunut lämpö: sammuta uuni tai levy ja anna ruoan valmistua loppuun jälkilämmössä. Induktiotasossa ei kuumenneta levyä vaan ruoka-astia kuumenee. Tutki oman induktiotasosi käyttöohjeista millaiset ja minkä kokoiset kattilat ja pannut tuottavat parhaan lopputuloksen.
Sopiva määrä
Kun lämmität valmisruokaa, lämmitä vain se määrä mikä syödään. Ruoan useampaan kertaan lämmittäminen paitsi kuluttaa turhaan energiaa, lisää myös ruokamyrkytyksen riskiä.
Jos keität perunoita tai kasviksia vedessä, käytä vettä niukasti (ja käytä kantta).
Valitse energiataloudellisin valmistustapa
Mikroaaltouuni: Valitse mikro, jos lämmität tai valmistat ruokaa pienen määrän kerrallaan.
Sähköuuni: Valitse uuni, jos leivot tai valmistat ruokaa ison määrän kerrallaan. Sähköä kuluu ensin uunin lämmittämiseen ja sen jälkeen lämpimänä pitämiseen. Kun lämmität uunin, kannattaa samalla kertaa tehdä isompi määrä ruokaa, ja vaikkapa pakastaa osa.
Liesi: Jos käytössäsi on induktioliesitaso, se lyö energiatehokkuudellaan sekä mikron että sähköuunin - ja jopa vedenkeittimen! Monet pataruoat hautuvat selkeästi edullisemmin induktioliedellä, kuin sähköuunissa.