Blogi

Uuden yrittäjän muistilista – Mitä vaihtoehtoja yrityksen rahoitukseen on olemassa?

24 huhtikuu 2022, 10:33

yrityksen sähkösopimus yritysapuri

Uusi yritys vaatii käynnistyäkseen varoja vaihtelevan määrän. Yhdellä voi riittää omaa pääomaa alkuun, toinen tarvitsee koneita, toimitiloja ja varastoa varten pankkilainaa ja kolmas houkuttelee pääomasijoittajia runsailla tuotto-odotuksillaan. Kokosimme tähän vaihtoehtoja, joista uuden yrityksen kannattaa lähteä liikkeelle rahoitusta hakiessaan.

Rahavirtojen miettiminen on olennainen osa arkeasi yrittäjänä. Tutuiksi ne tulevat jo liiketoimintasuunnitelman laskelmissa, jossa käyt etukäteen läpi, kuinka paljon rahaa tarvitset yrityksen pyörittämiseen, mistä rahaa alkaa kertyä ja mihin se kuluu yrityksessä.

Jos yritystoiminta on ainoa tulonlähteesi, on hyvä tiedostaa, että tulojen saaminen kestää. Yhden hengen asiantuntijayritys voi parhaimmillaan aloittaa työt heti Y-tunnuksen hankittuaan ja saada tulorahoitusta tuotoksistaan jo parissa kuukaudessa. Pk-yrityksillä ja start-upeilla saattaa ensimmäiset vuodet kulua tuotekehittelyyn, joten yritys joutuu toimimaan lainojen, pääomasijoitusten ja muun ulkopuolisen rahoituksen turvin.

Yrityksen rahoitusvaihtoehtoina ovat oma raha, avustukset ja erilaiset lainat – usein jonkinlaisena yhdistelmänä. Näistä yrittäjän kannalta mukavin vaihtoehto ovat erilaiset tuet ja avustukset, sillä niitä ei tarvitse maksaa takaisin, kunhan ehdot täyttyvät pilkulleen ja raha käytetään siihen, mihin sitä on haettukin.

Toiminta käyntiin omalla ja läheisten tuella

Usein yrittäjä sijoittaa yritykseensä omia varojaan, kuten säästöjä, kiinteistön, koneita tai auton. Hyvä puoli tässä on se, että yrittäjän oma rahallinen panostus vaikuttaa positiivisesti pankin ja muiden rahoittajien haluun investoida yritykseen.

Joskus yritys lähtee käyntiin lähipiirin tuella ja rahoitusta antavat mm. omat perheenjäsenet, ystävät ja sukulaiset – lempeä yhteisnimi heille on ”FFF = family, friends and fools”. Heiltä voit saada pitkänkin takaisinmaksuajan ja voit neuvotella korkoprosentin. Toisaalta velassa oleminen läheisille saattaa tehdä hallaa ihmissuhteille. Vältät mahdolliset epäselvyydet raha-asioissa tekemällä yksiselitteiset sopimukset lainoista.

Starttirahalla alkuun

Jos mahdollista, kannattaa hakea TE-toimiston myöntämää starttirahaa. Sen tarkoitus on turvata aloittavan yrittäjän toimeentuloa silloin, kun yrityksestä ei vielä saa tuloja. Tukea ei saa automaattisesti, vaan jokaisen tulevan yrittäjän tilanne arvioidaan erikseen. Vaatimuksena on siirtyminen päätoimiseksi yrittäjäksi, toteuttamiskelpoinen liiketoimintasuunnitelma rahoituslaskelmineen sekä valmiudet onnistua yrittäjänä.

Valtion maksama avustus on peruspäivärahan suuruinen ja sitä maksetaan viideltä päivältä viikossa 6–12 kuukautta. Starttirahasta maksetaan veroa. Kun suunnittelet starttirahan hakemista, ota ensin yhteyttä Yritys-Suomi-puhelinpalveluun. Huom! Starttirahaa tulee hakea ennen yritystoiminnan aloittamista.

Pankkilainaa varten vaaditaan vakuuksia

Yksi potentiaalinen vaihtoehto yritystoiminnan rahoittamiseen on pankkilaina. Sen etuna on, että päätösvalta yrityksessä säilyy yrittäjällä, samoin voitot.

Vaikka olisit ollut saman pankin uskollinen asiakas lapsuudesta asti, yrityslainat kannattaa silti aina kilpailuttaa.

Lainaa saadakseen yrityksellä tulee olla toteuttamiskelpoinen liiketoimintasuunnitelma, sillä pankki selvittää tarkoin yrittäjän luottokelpoisuutta ja kykyä lainan takaisinmaksuun. Lisäksi tarvitaan vakuudet, jotka ovat kiinteää omaisuutta tai erilaisia takauksia.

Jos omat vakuudet eivät riitä, pk-yrityksen avuksi voi tulla valtion omistaman erityisrahoitusyhtiö Finnveran alkutakaus. Finnvera tarjoaa lisäksi yrityslainoja osana rahoituspakettia, jossa pk-yritys saa lainaa sekä pankista että Finnveralta.

Vakuudetonta lainaa nopeasti tarjoavien rahoituslaitosten pikavipit kannattaa kiertää kaukaa niiden korkeiden korkojen ja joustamattomien ehtojen vuoksi.

ELY-keskukselta avustusta kehitystyöhön

Kun pk-yrityksellä on suunnitelmissa täysin uudenlaisen toiminnan luominen tai käynnistäminen, rahoitusratkaisuksi voi sopia paikallisen ELY-keskuksen kehittämisavustus. Avustuksia myönnetään kansainvälistymiseen, tuotteiden tai palveluiden kehittämiseen sekä investointeihin. Kehittämisavustus on harkinnanvarainen tuki ja hankesuunnitelmat tutkitaan tarkasti. Avustuskohteella täytyy olla edellytykset jatkuvaan ja kannattavaan toimintaan. Yrityksen on itse rahoitettava vä­hintään puolet kehittämishankkeesta. Avustusta on haettava ennen kehittämishankkeen aloittamista.

Huomioi myös maaseudun yritystuki. Nimi on hämäävä, sillä tässä tuessa peräti 95 % Suomesta määritellään maaseuduksi. Yritystoiminnan ei tarvitse olla maataloutta, vaan tuen tarkoituksena on pitää alueen elinkeinotoiminta vireänä.

ELY-keskusten lisäksi Leader-rahoitus toimii paikallisesti. Toiminta perustuu alueen omaan kehittämisstrategiaan rahoittamalla alueen asukkaiden kehittämishankkeita ja neuvomalla niiden toteutuksessa. Tukea voi saada hankkeesta riippuen 20–100 % kuluista, eikä sitä tarvitse maksaa takaisin.

Business Finland rahoittaa pk-yritysten innovaatiotoimintaa

Business Finland edistää suomalaisyritysten kasvua ja kehitystä tarjoamalla rahoitusta tutkimukseen, tuotekehitykseen ja liiketoiminnan kehittämiseen. Pääosin rahoitus on suunnattu pienille, keskisuurille sekä startup-yrityksille. Rahoitusta voi saada esimerkiksi uusiutuvan energian kehityshankkeisiin, koemarkkinoinnin kuluihin tai ulkomaisille messuille osallistumiseen.

Business Finlandin pieni mutta tunnettu avustusmuoto on innovaatioseteli. Sillä yritys voi ostaa tarvitsemiaan asiantuntijapalveluita, kuten testaus- ja mittauspalvelua, osaamista patentteihin, mallisuojiin tai tavaramerkkeihin liittyen tai apua tuotteiden muotoiluun. Avustusta ei tarvitse maksaa takaisin.

Bisnesenkelit ja pääomasijoittajat siivittävät startup-yrityksiä lentoon

Bisnesenkeli tai pääomasijoittaja sijoittaa omia tai sijoitusyrityksensä varoja lupaaviin, kasvuhakuisiin startup-yrityksiin. Sijoittajat tuovat mukanaan hyviä verkostoja sekä liiketoimintaosaamista, vastineeksi he odottavat osuuksia yrityksestä sekä tuottoja osingoilleen. Yleensä he irrottautuvat yrityksestä muutaman vuoden päästä myymällä osuutensa.

Omaan yritystoimintaan sopivaa sijoittajaa voi etsiä Pääomasijoittajat-yhdistyksen sivuilta. Myös Business Finlandilla on palveluja ja rahoitusta startupeille. Eikä unohdeta Slushia, tuota maineikasta marraskuista tapahtumaa, joka tuo innovatiiviset yritykset ja sijoittajat yhteen.

Joukkorahoituksella voit saada useita sijoittajia kerralla

Joukkorahoituskampanjalla yritys tavoittaa samanaikaisesti isomman joukon mahdollisia rahoittajia. Yksittäiset ihmiset voivat nettialustalla omalla panoksellaan rahoittaa yritystä. Kyseessä saattaa olla niin kulmakunnan oma kahvila, uusi innovaatio tai jännittävä startup-yritys.

Huomaa, että kyse ei ole joukkorahoituksesta vaan rahankeräysluvan vaativasta lahjoitustoiminnasta silloin, kun rahoittaja ei saa mitään vastiketta. Normaalisti sijoittaja saa vastineeksi joko tuotteita tai yrityksen osakkeita. Netissä on monia valmiita joukkorahoitusalustoja, joista tunnetuimpia ovat pienyrityksille suunnattu Mesenaatti ja startupeille Springvest.

Laske kaikki kulut mukaan miettiessäsi rahoitustarvetta

Aloittavan yrittäjän on liiketoimintasuunnitelman rahoituslaskelmia tehdessään oltava tarkkana, jotta tarvittava rahoitussumma yrityksen käynnistämiseksi selviää. Ovatko kaikki kulut varmasti mukana rahoituslaskelmassa? Jos sähkö on kriittinen osa liiketoimintaa, se kannattaa huomioida. Tarkista myös, että saat tulevalta sähköyhtiökumppaniltasi tarvittavat työkalut sähkönkulutuksen seuraamiseen ja budjetointiin.

 

Käänny Fortumin asiantuntijoiden puoleen selvittääksesi, millainen sähkösopimus uudelle yrityksellesi parhaiten sopii. Helpota valintaa yritysapuria käyttämällä tai soita, chattaa tai varaa videotapaaminen asiakaspalvelun kanssa.

 

Lue lisää yrittäjälle tärkeistä aiheista: