Blogi

Uuden yrittäjän muistilista – Yrittäjä saa iloa, tukea ja turvaa yrittäjyyteen omista verkostoistaan

24 huhtikuu 2022, 11:28

yrittäjän sähkösopimus

Verkostoituminen kannattaa aina! Verkostot kannattelevat sinua yrittäjänä. Turvaverkkoa rakennat riittävillä vakuutuksilla ja terveydenhuollolla. Erilai­sista yrittä­jä­ver­kos­tot ja oman alasi yrittä­jäyh­dis­tyk­sistä auttavat ja antavat vertaistukea silloin kun siihen on tarve. Lisäksi omat aktiiviset pyrkimyksesi verkostoitua voivat tuoda yrityksellesi asiakkaita ja uusia työtilaisuuksia.

Yrittäjänä elät keskellä monimuotoista ekosysteemiä ja eritasoisia kumppanuussuhteita. Turvaa saat vakuutuksista ja työterveyshuollosta, tukea ammatillisista verkostoista ja yrityksen pyörät pysyvät pyörimässä fiksusti valittujen kumppanuussuhteiden ansiosta. Eri verkostoihin panostaminen on yrittäjälle suorastaan elintärkeää, sillä niiden kautta turvaat toimintasi ja löydät uusia yhteistyökumppaneita ja asiakkaita.

Vaikka joskus siltä tuntuisikin, et ole yrittäjänä yksin. Mikään yrittäjänä kohtaamasi ongelma ei ole ainutlaatuinen, vaan apua ja vertaistukea löytyy varmasti.

Uusyrityskeskus auttaa alkuvaiheessa

Uusyrityskeskukselta saat maksutonta ja puolueetonta yritysneuvontaa toiminnan alkumetreillä. Kokeneet yritysneuvojat sparraavat liikeideaa ja toimintaa kanssasi ja saat tarvittaessa asiantuntija-apua esimerkiksi markkinointiin, lakiasioihin ja taloushallintoon. 31 uusyrityskeskusta eri puolilla Suomea järjestää neuvontaa ja tapahtumia uusille yrittäjille.

Yrittäjäjärjestöt ja yrityskummit tarjoavat verkostoja ja mentorointia

Suomen Yrittäjät -järjestö ajaa yritysten etua paikallisella, alueellisella ja valtakunnallisella tasolla. Jäsenetuihin kuuluu lakineuvontaa, koulutuksia, käytännön apua liiketoimintaan ja erilaisia alennuksia ja etuja eri toimialoilta. Paikallisyhdistysten tilaisuuksissa pääset tutustumaan muihin yrittäjiin ja luomaan vahvat verkostot osana suurta yrittäjäyhteisöä.

Sparrausapua ja mentorointia oman yrityksen pyörittämiseen voit saada myös paikallisilta yrityskummeilta. He ovat ansioituneita yrittäjiä ja liiketoiminnan asiantuntijoita, jotka tarjoavat osaamistaan maksutta. Hae yrityskummia, kun tarvitset apua vaikka yrityksesi kannattavuuden parantamisessa tai kansainvälistymisessä.

Elinkeinoelämän järjestöt ovat hyviä kumppaneita kehittyvälle yritykselle

Hyödyllinen kumppani pk-yritykselle voi olla myös paikallinen kauppakamari, joka järjestää koulutusta, neuvontaa ja verkostoitumistapahtumia jäsenilleen. Perheyritysten liitto tarjoaa omille jäsenilleen vertaistukea, osaamisen kehittämistä ja verkostoitumismahdollisuuksia. Yritykset voivat myös liittyä jäseniksi omaan työnantaja- tai toimialaliittoonsa, jotka hoitavat alan edunvalvontaa.

Turvaverkosto kuntoon: vakuutukset ja terveydenhuolto

Yrittäjän tukiverkostojen lisäksi tarvitset varsinaista turvaverkostoa. Yrittäjänä huolehdit omasta eläketurvastasi maksamalla pakollista yrittäjän eläketurvaa YEL:iä. Kun aloittavalla yrittäjällä on paljon muitakin menoja eikä tulovirta välttämättä ole kovin suuri, saattaa YEL:in maksaminen minimimääräisenä houkuttaa. Maksuista muodostuu kuitenkin eläkkeen lisäksi sosiaaliturvasi esimerkiksi sairauden tai perhevapaiden aikana, joten asiaa kannattaa pohtia useammalta kannalta.

Voit varautua yritystoimintasi riskeihin vapaaehtoisilla vakuutuksilla, kuten tapaturma-, oikeusturva- ja vastuuvakuutukset. Tietyillä toimialoilla on myös lakisääteisiä vakuutuksia, kuten liikennevakuutus ja ympäristövahinkovakuutus.

Vaikka yrittäjän itselleen järjestämä työterveyshuolto on vapaaehtoista, asiaa on syytä harkita. Olet yrityksesi kantava voima ja toimintakykysi vaikuttaa ratkaisevasti liiketoiminnan menestymiseen. Voit valita kumppanin vapaasti ja määritellä oman työterveyshuollon sisällön tarpeittesi mukaan. Kela korvaa YEL-vakuutetulle yrittäjälle osan kustannuksista ja kuluja voi myös vähentää verotuksessa.

Kasvata omia verkostojasi tapahtumissa ja sosiaalisessa mediassa

Tapahtumat, messut ja muut ammatilliset tilaisuudet ovat oivia tilaisuuksia ammatilliseen verkostoitumiseen. Pidä hissipuhe tuoreena ja lähesty rohkeasti kiinnostavia ihmisiä, sillä uudet asiakkuudet ja kumppanuudet voivat syntyä missä ja milloin vain.

Verkostoihin kannattaa panostaa myös sosiaalisessa mediassa, kuten LinkedInissä, Twitterissä ja Facebookissa. Niistä löytyy monelle toimialalle valmiita ammatillisia ryhmiä, minkä lisäksi voit kasvattaa mainettasi asiantuntijana osallistumalla aktiivisesti keskusteluihin. Sosiaalisessa mediassa on helppo kysyä mielipiteitä, ja siellä kuulet ensimmäisenä alan uusista trendeistä. Ammatillisen verkostoitumisen ja ajankohtaisten aiheiden käsittelyn lisäksi voit saada sivustoilta uusia asiakkaita, yhteistyökumppaneita tai työntekijöitä.

Hyvät kumppanit ovat osa toimivaa verkostoasi yrittäjänä

Näiden turva- ja tukiverkostojen lisäksi yritykselläsi on eritasoisia verkostoja ja kumppanuussuhteita lukuisten eri toimijoiden kanssa, kuten tilitoimistot, vuokranantajat, sähköyhtiö ja alihankkijat. Kumppaneiden valinnassa kannattaa pitää pää kylmänä ja vertailla eri toimijoita kaikessa rauhassa. Hinta ei suinkaan aina ole se tärkein tekijä, vaan kumppanin ymmärrys omasta liiketoiminnastasi tai tarvittavat lisäpalvelut voivat painaa enemmän vaa’assa.

Otetaan esimerkiksi sähköyhtiön valinta. Vaikka sähkösopimus voi sinänsä kustannuksiltaan olla pieni osa liiketoimintaa, voi luotettava sähköyhtiö säästää yrittäjän rahoja ja hermoja. Kun kaikki hoituu oikein ja mallikkaasti, voi yrittäjä itse keskittyä rauhassa ydinbisnekseensä. Tarkista myös kumppanin tarjoamat lisäpalvelut ja asiakaspalvelun kyky auttaa mahdollisissa ongelmatilanteissa. Kumppanuus voi esimerkiksi auttaa yrityksesi ympäristöystävällisen brändin rakentamisessa tarjoamalla päästötöntä sähköä.

 

Lue lisää yrittäjälle tärkeistä aiheista: