Ihmisoikeudet ja toimitusketju
Wind turbine in middle of a field

Ihmisoikeudet ja toimitusketju

Haluamme tukea vastuul­lista toimintaa omassa toimi­tus­ket­jus­samme ja koko yhteis­kun­nassa. Otamme toimin­nas­samme huomioon ja kunnioi­tamme kansain­vä­li­sesti tunnus­tettuja ihmisoi­keuksia, jotka sisäl­tyvät keskeisiin ihmisoi­keus­so­pi­muksiin. Arvioimme ja lievennämme todellisia ja mahdollisia toiminnastamme aiheutuvia ihmisoikeusvaikutuksia omaan henkilökuntaamme, toimitusketjujen työntekijöihin ja paikallisuyhteisöihin liittyen. 

Kunnioitamme kansainvälisesti tunnustettuja ihmisoikeuksia

Fortumin ihmisoikeuksia koskeva huolellisuusvelvoiteprosessi perustuu YK:n yrityksiä ja ihmisoikeuksia koskeviin  ohjaaviin periaatteisiin.  Ihmisoikeuksia koskeva asianmukainen huolellisuus (due diligence) on jatkuva prosessi, jossa riskien ja vaikutusten arviointia tehdään jatkuvasti osana eri prosesseja, kuten maa- ja kumppaniriskin arviointeihin sekä toimittaja-auditointeihin. Teemme myös investointihankkeillemme kestävän kehityksen arvioinnin, joka sisältää ihmisoikeuksien arvioinnin

Kunnioitamme myös työntekijöiden järjestäytymisvapautta ja oikeutta kollektiivisiin työehtosopimuksiin. Kaikenlainen lapsityövoiman käyttö ja pakkotyö on ehdottomasti kiellettyä ja toimintaohjeemme vastaista.

Lue lisää ihmisoikeustyöstämme englanniksi Human rights due dilligence ja Fortum Modern Slavery Statement 2023.

 

Toimitusketjun vastuullisuus

Fortum pyrkii avoimeen ja tehokkaaseen yhteistyöhön toimittajien kanssa, sosiaalisen ja ympäristön kestävyyden hallintaan sekä eettisen liiketoiminnan varmistamiseen toimitusketjussa. Odotamme myös liikekumppaneidemme toimivan vastuullisesti ja noudattavan Toimintaohjetta tavaran- ja palveluntoimittajille. Keskeisiä välineitä toimitusketjumme hallinnassa ovat toimittajien kvalifiointi ja toimittaja-auditoinnit.

Toimintaohjeemme tavaran- ja palveluntoimittajille sisältää toimittajiamme koskevat kestävän kehityksen perusvaatimukset. Ohjeemme perustuu Yhdistyneiden kansakuntien Global Compact -aloitteen periaatteisiin ja se jakautuu neljään osioon: liiketoimintaperiaatteet, ihmisoikeudet, työelämän normit ja ympäristö.

Valitsemme toimittajia sosiaalisen vastuun auditointeihin riskiarvion perusteella. Jos auditoinnissa havaitaan poikkeamia, toimittaja laatii suunnitelman korjaavista toimenpiteistä, joiden toteutumista seuraamme. Auditoinneissa yleisimmin havaitsemamme poikkeamat liittyvät työturvallisuuteen, ylityöhön ja palkkaan.

 Alan toimijoiden yhteistyö ihmisoikeuksien ja työelämänoikeuksien parantamiseksi toimitusketjuissa on meille tärkeää. Fortum on aktiivisesti mukana Solar Stewardship Initiative (SSI) -aloitteessa, joka pyrkii parantamaan jäljitettävyyttä ja kestävyyttä aurinkoenergian toimitusketjuissa.

 

Polttoaineiden hankinta

Merkittävin polttoaine on energiantuotannossamme käytetty ydinpolttoaine. Fortum käyttää myös kivihiiltä, jätepolttoaineita, maakaasua ja biomassaa sähkön-, lämmön- ja höyryn tuotannossa. Hiilen käyttöä vähennämme nopeasti, ja Fortumin tavoite on lopettaa kaikki hiileen perustuva tuotanto 2027 loppuun mennessä. Vuonna 2024 hankittu kivihiili oli peräisin Puolasta.

Polttoaineiden hankinnassa kiinnitämme erityistä huomiota niiden alkuperään ja vastuulliseen tuotantoon, esimerkiksi metsäpolttoaineiden kestävyyssertifikaatteihin. 

Toimintaohje palvelun- ja tavarantoimittajille

Lue toimintaohje palvelun- ja tavarantoimittajille (englanniksi)